trzymać jest uzyskanie konsystencji klejącej się do łyżki ( inaczej ciasto się "nie podniesie"). Tak wyrobione ciasto wkładamy do dwóch, wyłożonych pergaminem, foremek, napełniając je mniej niż do połowy chlebowym ciastem. Wierzch ciasta przesypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na cztery godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, smarujemy wierzch chleba(...)wodą i wkładamy je ostrożnie do piekarnika ( uważamy by ciasto nie siadło). W piekarniku nagrzanym do 200 stopni pieczemy bochenki przez 50 minut. Przy pierwszych wypiekach warto sprawdzić przed wyjęciem chleba, czy na pewno jest wypieczony w środku ( robimy to patyczkiem). Upieczony chleb zostawiamy jeszcze przez piętnaście minut w foremce, po czym go wyjmujemy i studzimy. Do chleba możemy dodawać
Miód i pieprzSKŁADNIKI Babka kokosowa 200 g m ą ki kokosowej 200 g m ą ki ryżowej 200 g masła 100 g cukru 2 jajka 1
La grande e la piccola cuocawaniliowego 50 gram białej czekolady 1/2 banana maliny Metoda: 1. CIASTO: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier brązowy i waniliowy dalej ubijając. Kiedy masa zgęstnieje dodać żółtka, śmietanę i olej, dalej miksować. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować, aż składniki się połączą. Przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem(...)banany i zmiksować blenderem, aż masa powstanie gładka bez grudek. Dodać resztę sok z cytryny. Żelatynę rozrobić w zimnej wodzie. Odstawić do napęcznienia i chwilę podgrzać w mikrofalówce ( ok. 7-10 sekund, aż się roztopi, ale nie może dojść do wrzenia). Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Ostygnięte ciasto przekroić na pół. Zrobić poncz. Sok wymieszać z cukrem
Kuchnia Paulettesfunkcją góra/dół bez termoobiegu. Formę o wymiarach 17x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W misce krótko miksujemy (lub mieszamy rózgą) jajka z cukrem, przestudzonym masłem lub olejem i startą marchewką. Wprost do miski z masą jajeczną przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy skórkę z pomarańczową, posiekane(...)morele, pistacje i czekoladę. Krótko miksujemy/mieszamy, tylko do połączenia składników. Przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut, lub do tzw suchego patyczka. Dobrze wystudzone ciasto kroimy poziomo na 2 części. Spód smarujemy powidłami, przykrywamy drugim blatem. POLEWA: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i podgrzewając mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy
cool and mintyciast często potrzebny jest biszkopt. Problem w tym, że z mąki innej niż biała on nie wyjdzie (a przynajmniej mnie jeszcze nie udało się dokonać takiego wyczynu). Rozwiązaniem okazał się ‚biszkopt’ bez dodatku mąki, bazujący na jajach i serkach śmietankowych (przepis znalazłam tutaj(...)Okazuje się, że smakuje prawie jak zwykły biszkopt. Ba, jest nawet lepszy, bo nie jest taki suchy ;) Składniki: 5 jajek Szczypta soli 150g serka śmietankowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Słodzidło do smaku – u mnie około 100-150g ksylitolu (może być zamienione na erytrol, najlepiej zmielony na cukier puder
Jak gotować i nie zwariowaćJeżeli tak jak ja lubicie piec na ostatnią chwilę, bo lubicie mieć wszystko świeże/ lub nie zdecydowaliście się jeszcze co ma pojawić się na waszym świątecznym stole... dobrze trafiliście. Nie zastanawiajcie się dłużej i pędzicie do kuchni. Nigdy w moim domu nie było tradycji mazurka, jakoś tak, babki były, pasztety, jajka oczywiście, ale mazurka nigdy, do czasu, aż wkroczyłam(...)cynamon szczypta soli Wszystkie składniki na ciasto porządnie zagnieść. Owinąć w folię i schować w lodówce na jakieś 30min. Po tym czasie rozwałkować na kształt prostokąta. Podcinać boki, tak by można z nich uformować brzegi. Zwijamy ze sobą dwa ruloniki, układamy na brzegu i lekko dosiekamy do ciasta, by nie odpadły. Pieczemy ok.15-20min w piekarniku nagrzanym do 200stopni. Studzimy
More food, love and dreamscukrzycą. ---------- Przepisy zgłoszone do akcji w Mikserze Kulinarnym: Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" Chleb dyniowy na miodzie i zakwasie i "Zostań(...)jeśli kochasz" Zdrowe Rafaello twarogowe Bezglutenowe bounty domowej roboty Domowa nutella, bez laktozy, bez glutenu, bez cukru - najlepsza Pyszne racuchy orkiszowe na sodzie i kefirze, z jabłkami Mini zapiekanki z kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) Rozgrzewajaca herbata z pomarańczą i goździkami Wzmacniająca herbata na zimowe
Weekendy w domu i ogrodziełyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięte ciasto przekroić w poziomie dwa razy ( patrz FILM ). Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Do nasączenia(...)żeby krem nie był mdły, można dodać 1-2 łyżki alkoholu. Krem przełożyć do woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton 22) i ozdobić nim wierzch ciasta. 14. Na kremie poukładać czekoladki, bezy i maliny. Udanych wypieków
Mała Cukierenkaziemniakami, z Zakopanego z oscypkiem, z Bukowiny z kapustą i grzybami a z Torunia przywiozłam pomysł pieczonych a'la po meksykańsku, na który zdradzę dziś przepis :-) Może kogoś zainspiruję do lepienia na wigilię, kogoś kto nie pości w ten wieczór. Składniki na ciasto: 500 g mąki 1 jajko + 1 do posmarowania 1 opakowanie drożdży instant(...)masła 1 łyżeczka cukry Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory obrane ze skórki lub z puszki 5-6 pomidorków suszonych bez zalewy puszka fasoli czerwonej ząbek czosnku 20 dag startej mozzarelli 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka smalcu pieprz, sól, łyżeczka kminku mielonego, łyżeczka majeranku
pieprzny smaczekproszku do pieczenia Przygotowanie: Mąki , proszek i sodkę zmieszać Masło utrzeć z cukrem i miodem Dodać jajka , a potem stopniowo mąkę Uzyskaną masę podzielić na 3 części i upiec kolejno w prostokatnej średniej wielkości blaszce Pieczemy około 15 min. w temp. 170 stopni C Składniki na krem: 2 śmietankowe budynie - takie na 750 ml mleka ( bez cukru(...)mieszając Zdjąć z ognia Do lekko przestudzonej masy wkręcić masło- doskonale ucierając Jeszcze ciepłą masą przekładać kolejne placki Wierzch posmarować najlepiej następnego dnia gotową masą krówkową. Przepis i ciasto dostałam od Bożenki, dziękuję! Było bardzo smaczne:)Najlepsze,gdy skruszeje- choć dnia następnego
Proste PotrawyMoja Córcia nie lubi serka wiejskiego czy jogurtu naturalnego, bo są kwaśne-woli Panienka słodkie życie ;) dlatego szukam sposobów, by podawać Jej tego typu nabiał w
Kolorowy PrzepisownikKolejna wersja mini serniczków, tym razem w stylu popularnego sernika królewskiego, czyli pyszny kruchy czekoladowy spód, masa serowa i kruszonka. Taka wersja sernika jest chyba nieco
Healthy food explorerDynia piżmowa charakteryzuje się słodkim smakiem o orzechowej nucie i zapachem piżma. Jak każda dynia idealnie nadaje się do kremowych zup, chlebów i jako składnik ciast
My Chcemy Jeśćwedług uznania do kruszonki 1 czubata łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego 10 daktyli bez pestek 3 łyżki suszonych jagód goji Skworcu Najpierw nagrzej piekarnik do około 180 stopni. Jednego banana pokrój w plasterki i połóż na papierze do pieczenia, posyp niewielką ilością cukru i piecz ok. 15 minut, aż powstaną chipsy bananowe. Odłóż. Migdały potnij na 3 części(...)utrzyj z cukrem na puszystą masę i powoli dodawaj mąkę , nie przerywając miksowania, następnie kurkumę, cynamon i proszek do pieczenia, sodę i zmiksuj wszystkie składniki dodając powoli maślankę. Następnie dodaj banany i miksuj -aż powstanie gładka masa.Dodaj do ciasta jagody goji , daktyle i migdały. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli .Dodaj do ciasta i wymieszaj delikatnie łopatką. Przelej
Z Kuchni Do Kuchniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort z wiśniami i advokatem Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 5 łyżek oleju Nadzienie: 400g mrożonych wiśni + 3 łyżki wody 30g mąki ziemniaczanej + około 1/3 szklanki wody 2-3 łyżki cukru(...)delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką (piana trochę opadnie). 4. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około
Mała Cukierenka