bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:508/1508)

Ciasto wuzetka 520

dżemu morelowego, który udał mi się trochę kwaskowaty. Ciasto pyszne, idealne na deser do kawy, wygląda bardzo apetycznie i zaspokoi apetyt nie jednego łasucha:) polecam…     Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Krem(...)będzie kwaskowaty) Do ozdoby: około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru   Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie

Mała Cukierenka
Ciasto wuzetka 701

dżemu morelowego, który udał mi się trochę kwaskowaty. Ciasto pyszne, idealne na deser do kawy, wygląda bardzo apetycznie i zaspokoi apetyt nie jednego łasucha:) polecam…     Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Krem(...)będzie kwaskowaty) Do ozdoby: około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru   Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie

Mała Cukierenka
46 i 45 tygodni - Sernik na zimno i Zebra 201

serca, tak jak zaprezentowała go na swoim blogu Dorota . Ja dodałam do przepisu swoją wariację, jak zwykle z resztą, w postaci biszkoptów, bo nie wyobrażam sobie sernika na zimno bez biszkoptowego spodu. Sernik na zimno  350 g twarogu trzykrotnie zmielonego półtłustego 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (400 g) 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii(...)bezach. Wciąż miksując, ale na mniejszych obrotach, dodać oranżadę i olej, a następnie dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie części, do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Tortownicę bądź dużą keksówkę posmarować masłem i posypać bułką tartą, na środek wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta. Piekarnik rozgrzać do temp

Przepysznik - BLW i nie tylko
Buchty z nadzieniem 309

Buchty to puszyste bułeczki drożdżowe pieczone w formie blisko siebie, a po upieczeniu "przytulone" jedna do drugiej. Można je upiec bez nadzienia, ale ten przepis przewiduje uzupełnienie bułeczek słodkimi dodatkami, gdyż takie buchty według mnie są najsmaczniejsze. Przed podaniem warto dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem. Jako nadzienie wybrałam trzy rodzaje przetworów owocowych: domowy dżem truskawkowy , frużelinę z czarnej porzeczki(...)przez kilka minut wyrabiać, powinniśmy otrzymać  gładkie, lekko klejące ciasto (nie dosypywać dodatkowej mąki) - ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - wyrośnięte ciasto podsypać mąką i jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 15 małych kuleczek (u mnie każda ważyła około 35g) - formę wyłożyć papierem do pieczenia - pozostałe masło ponownie roztopić, jeśli zdążyło zastygnąć - każdą kuleczkę rozpłaszczyć

Smakołyki Bereniki
Proste ciasto z gruszkami 134

dziś ciasto z gruszkami:) Składniki : 4 gruszki + 350 ml wina czerwonego + 4 goździki +laska cynamonu 4 duże jajka 20 dag cukru 25 dag mąki 25 dag masła 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Przygotowanie : Obrane gruszki pokroić w ósemki i włożyć do wina z goździkami i cynamonem- chwilę gotować, potem wyjąć z wina, wystudzić  Miękkie masło(...)cukier miksować na krem, dodawać po jednym jajku i nadal miksować Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać do masy i miksować Na koniec dodać wystudzone wino ( bez goździków i cynamonu), zmiksować Masę przełożyć do wysmarowanej formy, piec w temp. 180*C przez ok. 35-40 min. Wpierw ułożyć na wierzchu osączone gruszki Po ostudzeniu posypać

Proste Potrawy
Babka Kokosowa - Ciasto Kokosowe - Przepis na Wielkanoc 263

przepisem na pyszną babkę kokosową, babka jest bardzo prosta w przygotowaniu i wilgotna po upieczeniu. Ciasto możemy upiec w formie do babki lub keksówce. Polecam wypróbować przepis. Do upieczenia babki kokosowej będziemy potrzebować: użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm – można użyć foremki bez kominka lub keksówki 300 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 3 jajka(...)Pieczenie babki kokosowej: Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut. Ciasto sprawdzam czy jest upieczone wbijam w nie patyczek od szaszłyka lub wykałaczkę i jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone. Jeżeli góra ciasta zbytnio ściemnieje, to można nakryć ciasto folią

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto ze śliwkami, migdałami i czekoladą 184

zwykłego cukru 3 jaja   Przygotowanie ciasta ze śliwkami: Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki umyć, przepołowić na półówki, usunąć pestki. 1/3 pokroić w plasterki, a resztę w kostkę. Czekoladę posiekać. Zetrzeć skórkę z cytryny (bez białych, gorzkich błonek) . 400 g śliwek 75 g gorzkiej(...)czekolady skórka starta z 1 cytryny (dobrze wyszorowanej, sparzonej, a najlepiej ekologicznej) Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski i wymieszać ze zmielonymi migdałami. 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g mielonych migdałów Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości (mikserem nawet z 10 minut) . Nie przerywając ucierania dodawać kolejno

Moja Delicja
Chleb pszenno-żytni z maślanką 239

składniki płynne: miód, oliwę, maślankę i ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składnikó i uzyskania większej elastyczności ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Ciasto chlebowe wyjdzie raczej mało zwarte i mocno klejące. Odstawić je w misce przykrytej ściereczka kuchenną ciastem na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości . Formę(...)bułki.  Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść, w celu odgazowania. Rozciągnąć w rękach w podłużny walec i przełożyć je do formy. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejną ok 1 godzinę do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.  Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować maślanką .  Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 35-45 minut

Grunt to przepis!
SMAŻONE CIASTO KASZTANOWE Z GRUSZKĄ 180

wilgotności ciastu. To jest tylko moja propozycja podania tego ciasta. Można pominąć krem kasztanowy, a wtedy ciasto będzie kakaowe. Możemy dodać posiekane orzechy, migdały czy suszoną żurawinę. Jeżeli wykorzystamy jabłka, śliwki czy czerwone porzeczki też ciasto będzie rewelacyjne . Właśnie to lubię w ciastach. Inne dodatki-inny smak ciasta Do ciasta użyłam Oleju Wielkopolskiego . Producent na swojej stronie pisze:   "Olej(...)czas miksując ciasto. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy. Na sam koniec dodajemy krem kasztanowy i połamaną czekoladę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Patelnię natłuszczamy niewielką ilością oleju rzepakowego Wielkopolski . Wylewamy ciasto na patelnię. Dodajemy do ciasta gruszki. Ciasto przykrywamy pokrywką bez otworów i smażymy ok 15 minut na małym ogniu

Kuchnia w oparach
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #14 Brownie z kokilki lub filiżanki 392

znalazł nic słodkiego i woła: „czyli jak, nie będzie dzisiaj nic do kawy?”. Byliśmy zaproszeni do teściów na obiad, więc na weekend nic nie piekłam. Jak się okazuje kawa bez czegoś słodkiego nie wchodzi w grę. Na szczęście miałam odłożony ten przepis na brownie w kokilkach. Można go zrobić również w jakiejś małej foremce, ale my byliśmy(...)jedna dla mnie i dwie dla mojego łasucha ) . Nie rozumiem tylko jak to jest, że faceci mogą pochłaniać tyle słodkiego i nie tyją. Trochę to niesprawiedliwe. A wracając do ciasta, lub też deseru, brownie wyszło pyszne. Jedliśmy jeszcze na ciepło, a dla złamania smaku jedliśmy je z musem malinowym. Właściwie nie musem, przetarłam przez sito dżem własnej roboty, żeby

Relaxtime
Kanadyjskie z gruszkami 228

wyłączyć. Partami dodawać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników, dodać startą czekoladę, wymieszać delikatnie. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, na wierzch ułożyć gruszki, węższą stroną od środka. Piekarnik nagrzać do 180 st. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, na najniższą półkę, piec 35-40 min (do suchego patyczka). Wyjąć, całkowicie ostudzić(...)kratce. Dżem zagotować (można na parędziesiąt sekund wstawić do mikrofalówki), gorącym dżemem posmarować ciasto za pomocą pędzelka. Ciasto wyjąć z formy, kroić nożem z piłką. Przechowywać w temp. pokojowej, pod przykryciem do 3 dni. Smacznego! Kanadyjskie z gruszkami Kanadyjskie z gruszkami Kanadyjskie z gruszkami Kanadyjskie z gruszkami Kanadyjskie z gruszkami Kanadyjskie z gruszkami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic

moj przepis na
Rolada z kremem maślano - truskawkowym. 182

pół szklanki świeżych rozgniecionych truskawek ( bez soku ) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia rolady Wykonanie: 1. Biszkopt:  Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem

Izabelawkuchni
KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO-MAKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 299

mąki orkiszowej  lub 250g pszennej -40g budyniu waniliowego bez cukru (jedna paczka) -200g masła w temp. pokojowej -cukier waniliowy 16g (paczka) -90-100g ksylitolu (lub cukru) -1/2 szklanki maku -2 żółtka -płaska łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę, budyń, ksylitol i proszek do pieczenia razem przesiać przez sito na stolnicę. Zrobić kopiec(...)wgłębienie do którego dać pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, 2 żółtka, mak. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić je w lodówce przez około 15-30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wykrawać foremką ciasteczka(nie mogą być za cienkie bo będą się łamać). Układać je na blasze(wyłożonej papierem). Piec w temp

Smaczne Zdrowe
Mini-Szarlotki (Babeczki z Jabłkami) 357

zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Ciasto:Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa(...)Foremki smarujemy tłuszczem (np. margaryną) i każdą wyścielamy niezbyt grubą warstwą ciasta. Następnie do każdej babeczki wykładamy ok. łyżkę nadzienia. Aby przygotować "mini krateczkę" z pozostałego ciasta należy uformować mini wałeczki o średnicy ok. 4 mm i z nich utworzyć kratkę. Gotowe babeczki pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 15-25 minut do zrumienienia wierzchów mini szarlotek.Babeczki

Słodka Strona
CHLEB TOSTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z ZIARNAMI 281

keksówki i dokładnie wygładzamy łyżką maczaną w wodzie.Wyrównane ciasto chlebowe posypujemy naszymi ulubionymi ziarnami, skrapiamy wodą (by ziarna nie odpadły nam podczas pieczenia) i  odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.30 minut. Piec w nagrzanym do 200*C piekarniku, ok.35 minut, program góra-dół, bez termoobiegu.Po upieczeniu chlebek odstawić w formie na ok.10 minut

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania