bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:377/1508)

Ciasto Oczy Carycy 180

szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Masa budyniowa 1 i 3/4 szklanki mleka budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty(...)pieczenia. Na blachę wykładać na przemian ciasto jasne i ciemne. Na koniec wszystko przemieszać widelcem. Piec ok. 40 min. w 180 stopniach. Budyń ugotować w mleku z cukrem i cukrem waniliowym. Wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Delikatnie wystudzić, galaretka nie powinna zastygnąć tylko być "tężejąca", inaczej wsiąknie w ciasto. Upieczony czarno

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Czarna Zośka 1351

mleku. Najbardziej oczarowało mnie samo ciasto. Czarne jak noc, wilgotne z mnóstwem orzechów i może być bazą do wielu inspiracji. Dlatego nazwałam to ciasto Czarna Zośka:). Ciasto można nasączyć ale ja nie widziałam takiej potrzeby. Gotowe ciasto przechowujemy w chłodzie przykryte folią spożywczą. Świetnie się kroi i smakuje znakomicie. Czarna Zośka Składniki na ciasto(...)kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec orzechy mielone, siekane i żurawinę. 7.       Rozlewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 8.       Pieczemy w temp. nie wyższej niż 180st do suchego patyczka około 25 minut. 9.       Schłodzone ciasto kroimy na 2 część, jedną

Leśny Zakątek
WEEKENDOWE CIASTO KOKOSOWE 4372

kopczyk w kopczyku dołeczek wlać żółtka. Wmieszać nożem, po czym zagnieść ciastoBeza - Z białek, cukru oraz mąki ziemniaczanej ubić pianę na sztywno. Następnie wsypać wiórki kokosowe i delikatnie za pomocą szpatułki wymieszać.  Spód tortownicy o wymiarach 18,5 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować

Ciastka - domowe słodkości
Maślane ala Pączki 229

Planowałam dziś upiec dzieciom bezglutenowe pączki. Przez pomyłkę skorzystałam z przepisu na ciasteczka maślane... Jak widać z pieczeniem słodkości mi nie po drodze. Nie miałam wyjścia, musiałam ciasteczka przerobić na pączki. Dzieci sa bezlitosne. Wyszły, ale maślane ala pączki: przepyszne, kruche i bezglutenowe.   Składniki: 3 szklanki mąki bezglutenowej 1/2 szklanki mąki kokosowej masło 1 kostka drożdże(...)Następnie na kolejne 10-15 minut miskę z ciastem wstawiamy do lodówki. Nagrzewamy piekarnik na 180-200 st.C.  Formujemy niewielkie kuleczki (1/4 tradycyjnego pączka)  do środka których pakujemy nadzienie.  Bez nadzienia będą jak dla mnie za suche. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy ok 15 minut i pod koniec pilnujemy

IzaGotuje
Placek z jabłkami i budyniem 342

składnikami. W razie potrzeby, można dodać łyżkę zimnej wody.Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki. Razem z blaszką włożyc do lodówki i chłodzić przez godzinę.Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe bez cukru 1 litr mleka 1 cukier waniliowy duży 4 łyżki cukruZ litra mleka odlać 3/4 szklanki i rozprowadzić

Z Kuchni Do Kuchni
Piernik staropolski, część druga 196

ogóle poezja... W każdym razie: ciasto podzieliłam na cztery mniejsze części, każdą oblałam zatemperowaną czekoladą i posypałam siekanymi migdałami. Pierniki wyglądają pięknie, a smakują jeszcze lepiej. Jestem pewna, że przyszłoroczne Święta się bez piernika staropolskiego nie obejdą... A może dodam do ciasta bakalii...? Piernik staropolski w czekoladzie Składniki: (na 3-4 pierniki) całe ciasto z przepisu na piernik staropolski(...)przełożenie: 1 kg powideł śliwkowych polewa: 700 g ciemnej czekolady (75%) 125 g posiekanych migdałów bez skórki Ciasto podzielić na 3 równe części. Rozwałkować je na prostokąty wielkości blachy do piekarnika. Ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C. przez 20 minut.  Wystudzić. Na pierwszym blacie rozsmarować połowę powideł, przykryć drugim blatem. Posmarować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ślimaczki drożdżowe z twarogiem i rodzynkami 208

ciasto lepiej wyrasta podczas pieczenia - dodać sól, jajo+żółtko, oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.   Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić(...)dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać ciasto w rulon od krótszego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia. Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać poziomo

Grunt to przepis!
Czekoladowe ciasto z karmelową polewą 248

orzechów Nastaw piekarnik na 180ºC na termoobieg (bez termoobiegu 200ºC). Rozpuść masło w rondelku. Zdejmij z kuchenki. Dodaj cukier i cukier waniliowy, zamieszaj.Dodaj po jednym jajku caly czas energicznie mieszając balonową trzepaczką. przesiej mąkę i kakao i dodaj do masy. Wymieszaj i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnikai piecz przez 10 minut

codojedzenia
Ciasto orzechowo - jabłkowe 1397

Delikatnie mieszamy , aby biszkopt nie stracił puszystości. Biszkopt wylać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 30 minut. Ciasto jabłkowe: Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem do czasu , aż ładnie się połączą ( bez grudek ) Margarynę siekamy z mąką , żółtkami , szczyptą soli , 3 łyżkami(...)śmietany i na końcu wlać rozrzedzone drożdże. Wyrabiamy ciasto tak jak na ciasto drożdżowe . Dzielimy na 2 części . 1 część ciasta wykładamy na drugiej blaszce .  Jabłka zetrzeć na grubych oczkach , wymieszać z cynamonem i bułka tartą. Tak przygotowane wykładamy na 1 część ciasta drożdżowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w temp. 180 C ok. 40 C ( kiedy ciasto

Różne smaki w kuchni
Ciasto orzechowo - jabłkowe 7127

Delikatnie mieszamy , aby biszkopt nie stracił puszystości. Biszkopt wylać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 30 minut. Ciasto jabłkowe: Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem do czasu , aż ładnie się połączą ( bez grudek ) Margarynę siekamy z mąką , żółtkami , szczyptą soli , 3 łyżkami(...)śmietany i na końcu wlać rozrzedzone drożdże. Wyrabiamy ciasto tak jak na ciasto drożdżowe . Dzielimy na 2 części . 1 część ciasta wykładamy na drugiej blaszce .  Jabłka zetrzeć na grubych oczkach , wymieszać z cynamonem i bułka tartą. Tak przygotowane wykładamy na 1 część ciasta drożdżowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w temp. 180 C ok. 40 C ( kiedy ciasto

Słodkości i nie tylko
Ciasto bananowe z cynamomem i kokosem 433

fanatyczni amatorzy - Pan Mąż do takich należy ;) Piekłam już kiedyś mocno bananową wersję tego ciasta w polewie czekoladowej (polecam zajrzeć TU). Tym razem propozycja z dodatkiem kakao i cynamonu oraz wiórkami kokosowymi - bez polewy, banany nadają mu wystarczającej słodyczy. Wiórki kokosowe świetnie się w takie ciasto wpasowywują - uroczo chrzęszczą w zębach :) Następnym razem dodam też garść żurawiny(...)jajka (całe) szczypta soli  2/3 szkl. cukru (150g) 1/2 szkl. oleju (100ml) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej (250g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ciemnego kakao  1 łyżeczka cynamonu 3 duże dojrzałe banany (lub 4 małe) 1 szkl. wiórek kokosowych (100g) Banany rozgnieść widelcem na papkę

Grunt to przepis!
Syrnik bez syra… i bez pieczynia ;) (Sernik bez sera i pieczenia) 193

lato niy chce nōm 2 sie włōnczać pieca i nojbarzi 3 lubiymy, keby 4 jake maszkyty 5 sie prawie bez roboty znodły 6 same na stole. Na tyn syrnik- niy- syrnik potrza 7 15 minut, ale potyn kans 8 maszkycynia… i do tego fajnie chōdny 9 , i fetaminy 10 , i niy za słodki Co potrza? 250 ml krymōwki(...)dajcie 14 rozpuszczoną; ō= ło 15 dodacie 16 ostudzi się 17 wałkiem do ciasta 18 gdybyście 19 wysypcie 20 przyjdzie 21 górę 22 teraz 23 zostawić 24 później Artykuł Syrnik bez syra… i bez pieczynia ;) (Sernik bez sera i pieczenia) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Foremki, wałki, wykrawaczki czyli slow kilka o gadżetach do wypieków 195

jedną tortownicę, jeden wałek i jeden wykrawacz do ciasteczek w formie sześcioboku z różnymi wzorkami na każdym z nich a najchętniej piekła ciasta w prodiżu. Blachę smarowało się masłem a nie wykładało papierem do pieczenia, ciasto zagniatało ręką a potem wałkowało na stolnicy dużym, drewnianym wałkiem. Ser na rogaliki mama mieliła ręczną, stalową maszynką montowaną do stolnicy a tylko(...)bez pamięci gdy zaczęłam regularnie piec pizzę i spędzać dużo czasu w kuchni z dziećmi. Nasz pierwszy wałeczek był drewniany, po prawie 20 latach zużył się już nieco i odpadła mu rączka. Postanowiłam więc wypróbować plastikowy mini wałek marki Tescoma . Okazało się, że mimo tego, iż jest on leciutki bardzo dobrze wałkuje i ciasto na pizzę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tort czekoladowy z wiśniami i amaretto 273

pomocą silikonowej szpatułki lub drewnianej łyżki.  Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy.  Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch.  Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC przez ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka (piekę bez termoobiegu).  Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę (podstawiam zawsze drewnianą(...)dwie części.  Każdą część nasączamy alkoholem. Polecam amaretto, ale może być też wiśniówka.   Spód biszkoptu (po usunięciu papieru do pieczenia), przekładamy to tortownicy i szczelnie obkładamy boki papierem śniadaniowym (lub do pieczenia). Jeśli papier odstaje, możemy z zewnętrznej strony skleić taśmą.  Zamykamy bok tortownicy i przygotowujemy galaretkę. Galaretka z wiśniami Składniki

bistro mama