Jakiś czas temu trafiłam na fenomenalną książkę pt "Kuchnia bez pszenicy", której autor William David przedstawia przepisy na bezpszenne potrawy- niezwykle smaczne i zdrowe, a także pomagające w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Pozbycie się mąki pszennej z diety lub nawet jej ograniczenie nie jest proste. Odstawiając ją pozbywamy się głównego składnika chlebów i innych wypieków. Potrzeba nam zatem czegoś(...)nawet miedź (26%). Może służyć jako dodatek do zwykłej mąki w wypiekach. Nadaje się też do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza tych wegetariańskich, wzbogacając je znacząco o białko. W ciastach czy wegetariańskich burgerach może zastąpić bułkę tartą. Niezbędna na tradycyjne dania, jak kofta czy flan, może też dodać egzotyki naleśnikom. koszt : 8,8-15,00 zł/ 500 gram Mąka jest
Tradycyjna KuchniaSoli używamy praktycznie każdego dnia. Nawet jeśli sami nie dodajemy jej do potraw, to i tak sól spożywamy. Warto więc czasem zastanowić się czym właściwie doprawiamy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazamknięcie całości, pojawia się dziś. Moją ostatnią francuską propozycją jest specjał śniadaniowy, bez którego zupełnie nie wyobrażam sobie paryskiego poranka. Moje niestety nie wyglądają tak, jak bym tego chciała, za mała wprawa, ale smakują i tak wyśmienicie. Przepis mam od dawien dawna, ale croissanty piekłam dopiero drugi raz w życiu i przyznam się z lekkim rumieńcem na twarzy(...)rozbić wałkiem na cieniutki placuszek, w tej formie po znów umieścić w lodówce. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, olej, cól, jajką i mąkę. Bardzo delikatnie wyrobić gładkie ciasto. Rozciągnąć i rozwałkować tak by boki ciasta miały po 40 cm. Masło ułożyć po środku ciasta i złożyć równiutko boki tak, by na siebie nie nachodziły (coś jak drzwi
Przepysznik - BLW i nie tylkoaparatu fotograficznego i robiłam je komórką przy bardzo słabym świetle (już był wieczór) Początkowo tort miał być wykonany zupełnie inaczej. Został jednak zrobiony w prosty sposób, bez pieczenia oraz bez mas i wszelkiego rodzaju kremów. To po prostu sernik na zimno :) którego góra została przerobiona na wzór właśnie kortu tenisowego. Przy okazji dowiedziałam się(...)szaszłyków skracamy mniej więcej na podwójną wysokość siatki w taki sposób, aby zaostrzoną końcówkę patyczka mozna było wetknąć głęboko w sernik Przeplatamy przygotowane patyczki siatką i wbijamy w ciasto Ciasto wkładamy ponownie do lodówki, żeby galaretka mocniej się zsiadła A potem wbijamy dwie świeczki - jedna świeczka to jubilat:) a druga, na torcie przygotowanym przeze mnie to Roger Federer:) Jubilat "zgasił
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsię możliwość wykorzystania drukarki w kuchni (i nie tylko), nie wahałam się ani chwili. A kiedy okazało się, że to takie urządzenie, które potrafi drukować bezprzewodowo z urządzeń mobilnych bez konieczności podłączenia do sieci domowej, dzięki funkcji Wireless direct lub z dowolnego miejsca na ziemi z dostępem do Internetu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)ręką. Na końcu dodajemy mak i skórkę z pomarańczy. Dzielimy ciasto na 2 części i z każdej formujemy wałeczek o średnicy 4 cm. Zawijamy w folię i umieszczamy w zamrażalniku na 30-40 min. Następnie wyjmujemy i kroimy w 5-6 mm plasterki. Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 10 -12 min w 180 st. Normal 0 21 false
bistro mamawybierajcie je uważnie, najlepiej zwrócić uwagę, gdzie jedzą miejscowi, wtedy macie pewność, że jedzenie będzie okej. 2) W restauracjach w Bangkoku ceny podane są często bez podatku oraz bez tzw. napiwku, pamiętajcie, że potem wszystko doliczą do rachunku ;) Zazwyczaj na dole karty jest o tym informacja. W mniejszych miastach już raczej się z tym nie spotkacie. 3) Rozglądając(...)jest pełna chili. Podobno są trzy rodzaje pikantności- zwykła, tzw "hot"- którą rozumie się przez to, że robi Wam się gorąco jak jecie danie oraz taka supermega, że jedząc piecze nie tylko w środku buziaka ale też usta na zewnątrz i nie wiem ile wody spróbowalibyście wypić i tak nadal jest pikantnie. W restauracjach można pytać o stopień pikantności
Czerwona Porzeczkakażdy chyba choć jedną Ankę zna). I choć Duńczycy imienin nie obchodzą (znów wywołałam falę zdziwienia domagając się od C. życzeń chociażby), to przygotowałam sobie ciasto lekko udające tort. Historia ciasta jest prosta, acz niezwykła - otóż zobaczyłam w sklepie porzeczki. Phi! - niejeden wzruszy ramionami. Porzeczki, a cóż to za ekstrawagancja? Na każdym ryneczku można kupić kilogram za parę złotych(...)brownie ciasto czekoladowe doskonale kontrastuje z lekkim, kwaskowatym kremem, w którym czerwone kuleczki niemal eksplodują smakiem po rozgryzieniu. Polewa i dekoracja to taka kropka nad i - dzięki temu ciasto naprawdę pięknie się prezentuje. W ramach imienin częstuję więc ciastem porzeczkowo-czekoladowym: prostym, a jednocześnie wykwintnym. Czekoladowe ciasto z kremem porzeczkowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 28 cm) ciasto czekoladowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzelżejsze propozycje : Bezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką. Lekkie i syte, bez dodatku jajka. Makaronowe kokardki pieczarkowym sosem na bazie mleczka kokosowego (light) Lekkie makaronowe miseczki w kokosowo-cynamonowym sosie z soczystym jabłuszkiem Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie (oczywiście bez dodatku w postaci(...)frytek) Pomidorowy sos ziołowy z ryżem Ala'leczo - lekkie danie Czas na obiad czyli zdrowsza wersja fast food Desery / Słodkości: Ciasteczka słoneczka - zdrowa słodycz bez mąki, bez proszku do pieczenia Ciasteczka słonecznikowo - żurawinowe - bez mąki, bez proszku do pieczenia Pyszne i zdrowe cieciorkowe ciasteczka kokosowo-bakaliowe (na płatkach jaglanych) Cynamonowy deser sernikowy
Słodkie okruszkikrajach anglojęzycznych. U nas rzadko można je spotkać i pora najwyższa to zmienić, gdyż to bardzo smaczny i łatwy do zrobienia deser. Dodatkowo daje naprawdę wiele możliwości. Ciasto, z którego piecze się Brandy Snaps może być także wykorzystane do przygotowania rożków na lody, koszyczków na desery (Brandy Baskets) czy chrupiących kubeczków na kremy lub musy. Sami widzicie - jeden przepis, mnóstwo(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać masę - po 1 małej łyżeczce. Żeby otrzymać zgrabne, drobne rurki masy nie może być za dużo - wystarczy płaska łyżeczka. Jednorazowo nakładać maksymalnie 6 porcji zachowując spore odstępy - podczas pieczenia masa rozlewa się na boki tworząc płaski placek. Wkładać do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Piec ok. 10 minut
KUCHARNIAtrzech części ciasta rozwałkować (podsypywać mąką w razie potrzeby) tak by ciasto miało około 1 cm grubości. Ciąć trójkąty o długim boku. Ciasto można zawijać na dwa sposoby. Pierwszy sposób: Nakładamy na ciasto farsz pozostawiając 3 cm wolnego miejsca na końcu i zwijamy w rulon zaczynając od dłuższej krawędzi. Drugi sposób: Nakładamy farsz na ciasto pozostawiając(...)wolnego ciasta. Zawijamy od szerszego końca tylko jeden raz, następnie nacinamy do połowy ciasto, rozszerzamy i zawijamy ciasto do końca. Tak zawinięte rogaliki zostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozkłócić 1 jajo i bardzo dokładnie posmarować nim rogale. Rogale piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, grzałka góra dół z termoobiegiem, na papierze do pieczenia
Poezja Smaków - blog kulinarnymojprzepisna.pl | Makaroniki pistacjowe Witam wszystkich serdecznie po krótkiej nieobecności. Udało nam się wyskoczyć na parę dni w góry, pojeździliśmy na nartach, pojedliśmy trochę góralskiej kuchni a
moj przepis nazebrać materiały. Niestety nie mamy tutaj aż tyle miejsca. Dlatego przedstawimy tylko skrót informacji, zarys dobrodziejstw, które niesie ze sobą cebula. A jak dana rzecz Was zainteresuje to z bez problemu odnajdziecie stosowne informacje, które poszerzą Waszą wiedzę. Cebula, nie dość, że dodaje smaku potrawom, to jeszcze ma cały szereg zdrowotnych właściwości. Wymienimy chociażby kilka, na potwierdzenie naszych słów(...)się, prosto do naszych oczu. Niestety ma on fatalną właściwość: reagując z wodą przekształca się w kwas siarkowy. I to właśnie dzieje się w naszych oczach. Stąd to paskudne pieczenie. Jak zatem się bronić? Prostym i niezwykle skutecznym sposobem jest po prostu kroić cebulę w ochronnych okularach, np. takich do pływania na basenie. Ale można też podejść do sprawy
Marder&Marder ManufactureJeśli nie pisałam tego wcześniej, to mam słabość do wszystkiego co zawiera mleko w proszku. Uwielbiam jego smak i koniec A mleko w proszku to wafle
Mieszam w Garnkutosty. Taki serek możesz wykorzystać także we wszystkich przepisach, zamiast kupnego kremowego serka czy ricotty. Np. posmarować kromki bagietki i przybrać warzywami (np. zrobić takie bruschetty ), zrobić tarty z ciasta francuskiego z groszkiem i szparagami , czy słodki twarożek z dodatkiem miodu i suszonych owoców. Labneh może być także bazą dla różnych sosów i dipów, np. sosu tzatziki . Z labneh(...)przyprawami (przepis poniżej). To moje ulubione zastosowanie labneh - dzięki przyprawom uzyskuje on bardziej wyrazisty smak. Kulki labneh możesz następnie rozsmarowywać na pieczywie, dodawać do sałatek. do pieczonych ziemniaków, grillowanych czy pieczonych warzyw lub w bardziej orientalnej wersji - posmarować nim płaski chlebek typu flatbread i posypać za'atarem lub ułożyć na nim grillowane warzywa, otrzymując rodzaj oryginalnej pizzy. Co zrobić
Chilli Czosnek i Oliwa