Dla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDelikatny, lekki sernik wykonany z jogurtu greckiego wymieszanego z domową chałwą . Chałwę zrobiłam z dwóch składników: ziaren sezamu, uprażonych na suchej patelni, oraz miodu
Upiecz sobie babeczkęPyszny, aromatyczny sernik z masłem orzechowym i czekoladową polewą. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Nie za słodki, kremowy, na spodzie z daktyli. Sernik został
Mała CukierenkaPogoda, znów, typowo duńska, czyli przez cały dzień leje. Wypatrzyłyśmy z Ptysią raptem pięć minut nieco mniej ulewnego deszczu, ale i tak po szybkim załatwieniu potrzeb
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Wykluczając z diety zboża
Bon appetit mon amiePrzynajmniej dumą mojej Kuchni :) I to jaką! Podchodziłam do niej kilka razy, ale za żadnym nie udało mi się uzyskać smaku, który wymyśliłam sobie w głowie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTARTA MIGDAŁOWA Z PŁATKAMI CZEKOLADOWYMI Przepyszna, odrobinę dietetyczna tarta z migdałowym nadzieniem i owocami, która ukoi podniebienie każdego! Tartę podarowałabym Wszystkim, którzy uwielbiają słodko-słone smaki
MintTasteciasto będzie sprężyste. Następnie dodać stopione masło i wyrabiać do połączenia wszystkich składników. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej lekko oliwą miski , przykryć folią spożywczą i wstawić na 1h do lodówki. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę lub po prostu na blat i rozwałkować na prostokąt ( ok. 45x25cm) . 200g masła pokroić na cienkie plastry i rozsmarować równomiernie na całej powierzchni ciasta(...)ciasta z węższej strony złożyć , przykryć całość ciastem z drugiej strony. Wyjdą 3 warstwy. Docisnąć , obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt.( można leciutko podsypać mąką). Ciasto jest bardzo plastyczne.Złożyć tak jak poprzednio na 3 części i włożyć na kolejną godzinę do lodówki ( przykryte folią). Proces wałkowania i składania powtarzać jeszcze kolejne
Smaczne ZdroweSiwy już włos pokrywa jego głowę, nawet nie zauważyłam, kiedy to się stało. Przygarbiona sylwetka, zwisające wzdłuż
W kuchni Karmel-itkipróbowałam, dlatego też bardzo cieszyłam się na tą współpracę. PŁATKI QUINOA Są to ekologiczne płatki uzyskiwane z gniecionego ziarna komosy ryżowej. Mogą stanowić świetny dodatek do zup, ciast i deserów praz jak składnik past i kotletów. Najczęściej spożywa się je z dodatkiem mleka, jogurtu i owoców. Są szybkie do przygotowania, bowiem wystarczy zaledwie ok. 5 minut gotowania(...)bogatych właściwościach leczniczych. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe. Wspomaga trawienie. Polecane przy wrzodach żołądka. Jest dobrym źródłem antyoksydantów. Dba o prawidłowy wygląd i zdrowie skóry. Można używać go do pieczenia, smażenia, duszenia, do gotowych potraw, jako smarowidło do chleba i wiele innych. Ma delikatny maślany smak, który nadaje potrawom niezwykłego aromatu i sprawia, że smakują one przepysznie. Mimo swoich właściwości
Zdrowie na języku :Pczasach prekolumbijskich.Przez wieki uzywano nasion chia jako podstawowego pozywienia Indian z poludniowo-zachodniej czesci dzisiejszego Meksyku.Mogli oni spozyc zaledwie 1 lyzke dziennie i maszerowac 24 godziny na dobe bez przerwy.Slowo chia pochodzi od slowa "Chian"co w jezyku nahuatl znaczy oleisty.Sa coraz powszechniej stosowane w Europie.W roku 2009 roku zostaly zatwierdzone przez Unie Europejska jako produkt spozywczy(...)wyraznie tanszym.Z CZYM TO SIE JE ?To kwestia wyobrazni i upodoban.Istnieja dziesiatki sposobow na wykorzystanie ich w codziennej diecie.Na przyklad: - do salatek,omletow i ryzu- zmielone do pieczenia chleba i ciast w polaczeniu z maka- zmiksowane z koktajlami owocowymi- zmiksowane z nutella lub maslem orzechowym-do codziennej porcji platkow owsianych lub jogurtu- sproszkowane jako zageszczacz do zup- zmielone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Delikatny, mięciutki, rozpływający się w ustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy, zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z
Moja DelicjaSernik na zimno jest chyba jednym z najbardziej popularnych letnich deserów, który nigdy się nie znudzi. Dziś w wersji dwu kolorowej różowo-białej i dwu smakowej
La grande e la piccola cuocaczekolady Menu kolacji:- polędwiczka wieprzowa sous vide z trawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty- krem buraczany z pieczonym kozim serem- amuse bouche- barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane w cieście filo z czarnym sezamem- mus z białej czekolady i orzecha laskowego z palonym cukrem trzcinowym i żelką żurawinową I tym oto miłym akcentem, zakończył się dzień(...)winegret i pomidorkami konkase z chipsem serowym- zupa z podkarpackich kurek- schab z dzika marynowany w jałowcu i tymianku podany z puree z jabłka i selera z sosem śliwkowym- bez migdałowa, mrożony krem mascarpone z kandyzowanymi pomarańczami i orzechami w karmelu 16.03.2014, niedzielaCzas w drogę! Po śniadaniu wyruszyliśmy dość wcześnie, aby jak najprędzej znaleźć się w domu.. Niestety
W kuchni Karmel-itki