bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1214/1508)

Szpinakowe gwiazdki z niespodzianką + e-book z przepisami na karnawał 144

samo, w gronie moich mężczyzn, więc i szykować za bardzo nie mam co i komu. Byście jednak nie czuli się zbytnio odrzuceni, zadbałam i o Was ;) Karnawałowe gwiazdki z ciasta szpinakowego podałam z pastą groszkową i marynowaną pieczarką schowaną w środku. To ona robi tu chyba największą robotę, nadaje smaku i charakteru całości. W trakcie przygotowań koniecznie o niej pamiętajcie(...)czosnku i przypraw na gładki krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 170⁰C piekarniku ok 30 minut. Studzimy i wykrawamy foremkami ozdobne kształty lub dzielimy na prostokąty. Jajka obieramy, łączymy razem

Kuchnia w czekoladzie
Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą (Torta salata con crema di curcuma e verdure) 174

Dzisiejsz ą  tart ę  upiekłam po raz pierwszy i od pierwszego kęsa  zachwyciłam sie jej smakiem. Na pewno będę powtarzała

La grande e la piccola cuoca
Książki kucharskie 136

pasta curry. Francesco Padovani „Na zdrowie. Sekrety klasztornej kuchni i udanego życia” – język polski Myliłby się ten, kto twierdziłby, że mnisi prowadzili żywot ubogi, jałowy i kompletnie bez smaku. Autor opracowania zabiera nas w podróż po klasztornych kuchniach i recepturach. Znajdziemy nie tylko przepisy na najlepsze mięsiwa i nalewki, ale również szereg rad dotyczących gospodarstwa domowego i zdrowia(...)normalnie. Znajdziecie tu sporo inspiracji i ciekawych połączeń smakowych. No i wiecie – przystojny Yotam i jeszcze przystojniejszy Sami… huehuehue. Tadeusz Barowicz – „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” – język polski Znacie moje podejście do pieczenia? Zrobię wszystko, ale jak mam piec, to dopada mnie niemoc twórcza i wszelkie choroby świata, byleby tylko się od tego wymigać. I nagle

ladykitchen
Szybko-wolno. Maj, pizza i szparagi. 164

Jeszcze mi się zdaje, że między palcami prześlizguje się ostatnia wstążka fiołkowego zapachu, a to już nie fiołki, tylko bez pachnie wszędzie dokoła. Układam go w wazonach. Ciągle mi mało tej woni, która podchodzi łagodnie pod okna i pachnie najpiękniej skropiona poranną rosą.  Poletko czosnku niedźwiedziego wzięła już we władanie pokrzywa. Powinnam się pospieszyć zanim młode listki się(...)domu usadowione na honorowym miejscu. Nie wiem jeszcze co z nich ugotuję.  Nie mam pojęcia co zrobię z kapustą, do czego będę chciała posiekać koperek i w jakim cieście tym razem wyląduje rabarbar.  W majowym gotowaniu najbardziej lubię wolność i prostotę. "Nauczyłam się, że prostota daje swobodę, gdy w kuchni już nie odmierzamy, tylko po prostu gotujemy. Wszystkim

KUCHARNIA
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 336

zależności od ilości i ostrości papryki znajdziemy u rzeźników salsiccie słodką, pikantną i bardzo ostrą.   Salsiccia fresca tak samo jak biała kiełbasa nadaje się do parzenia, grillowania i pieczenia. Zaraz po złożeniu wszystkiego razem do kupy kiełbasę możemy przez 1-2 godziny obsuszyć i zamrozić przygotowane porcje. Do użycia od razu – na patelni, w piekarniku czy na grillu(...)homogenizowana– zbita, zgrzana, bez odpowiedniej konsystencji. Najbliżej jej do masy na parówki, do kiełbasy – odpada. Mielimy najpierw schłodzony tłuszcz, następnie schłodzone mięso (oba na średnim sitku ok. 5-6mm). Mieszamy mięso z przyprawami i wlewamy lodowato zimną wodę z octem lub wino czosnkiem, wsypujemy pietruszkę i ser. Całą masę należy teraz wyrobić ręcznie, jak ciasto na chleb

Karo in the Kitchen
Grissini z solą i nasionami 166

ciasta. Nadaj ciastu owalny kształt i odstaw pod przykryciem na 15 - 20 minut, aby ciasto odpoczęło.Przygotuj folię spożywczą o długości około 60 cm, przy użyciu pędzelka kuchennego posmaruj ją oliwą. Dwukrotnie rozciągnij i złóż ciasto, aby nadać glutenowi siłę. Następnie nagniatając je nadgarstkiem uformuj prostokąt o szerokości 24 - 30 cm, i grubości ok. 1 cm. Złóż wzdłuż ciasto(...)szerokości 8 - 10 cm. Połóż ciasto na folii spożywczej. Posmaruj ciasto oliwą, i okryj je resztą natłuszczonej folii, tak aby nie dochodziło powietrze do ciasta. Teraz czekaj 60 - 70 minut, aż ciasto przefermentuje i urośnie, mniej więcej dwukrotnie powiększy objętość.Odwiń ciasto z folii. Większą skrobką odkrawaj w poprzek ciasta paski o szerokości około 1,5 - 2 cm. Następnie

Grahamka, weka i kajzerka
Czy warto kupić mikser z Lidla za 89zł? NIE POLECAM. Szybki chleb bezglutenowy z mąki kokosowej i oleju kokosowego. 177

Przetestowałam mikser z Lidla i chcę się podzielić z Wami swoją opinią.   Na pierwszy rzut oka materiał z którego wykonany jest mikser budzi wiele

IzaGotuje
Książki kucharskie część I 180

pasta curry. Francesco Padovani „Na zdrowie. Sekrety klasztornej kuchni i udanego życia” – język polski Myliłby się ten, kto twierdziłby, że mnisi prowadzili żywot ubogi, jałowy i kompletnie bez smaku. Autor opracowania zabiera nas w podróż po klasztornych kuchniach i recepturach. Znajdziemy nie tylko przepisy na najlepsze mięsiwa i nalewki, ale również szereg rad dotyczących gospodarstwa domowego i zdrowia(...)się normalnie. Znajdziecie tam sporo inspiracji i ciekawych połączeń smakowych. No i wiecie – przystojny Yotam i jeszcze przystojniejszy Sami huehuehue Tadeusz Barowicz – „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” – język polskim Znacie moje podejście do pieczenia? Zrobię wszystko, ale jak mam piec, to dopada mnie niemoc twórcza i wszelkie choroby świata, byleby tylko się od tego wymigać. I nagle

ladykitchen
Faworki (chrust) 884

oryginale posiadał on w swoim składzie proszek do pieczenia i nie wymagał "zbijania" ciasta. Postanowiłam zrezygnować ze sztucznego spulchniacza i pobawić się w napowietrzenie ciasta za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa. Jest to proces dość męczący i czasochłonny, warto do tej czynności zatrudnić domownika płci męskiej. Ciasto nie zawiera w swoim składzie cukru, więc faworki przed oprószeniem będą(...)zwarte i zbite ciasto (jak na makaron), składniki wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej, po tym czasie ciasto zmięknie i stanie się łatwiejsze do dalszej obróbki - ciasto, które odpoczęło, wyjąć z folii i rozpocząć proces zbijania - wałkiem lub tłuczkiem do mięsa (bokiem tłuczka, tzn. gładką stroną) uderzać mocno ciasto, aż uzyskamy placek, następnie

Smakołyki Bereniki
TU I TAM nr 14. Owoc, który stał się warzywem i ser, który zamienia sie w lody. 169

porcję wytrawnego ciasta pomidorowego? Z pomidorami w trzech odsłonach. I z porcją niezwykłych wytrawnych lodów. Ciasto z pomidorami właściwie nie powinno nikogo dziwić, przecież pomidor jest owocem. A jednak w takim wydaniu nie jesteśmy do niego przyzwyczajeni. Tym bardziej zaciekawił mnie przepis, w którym pojawia się przecier pomidorowy oraz suszone i świeże pomidory. Lubię ciasta. Bardzo lubię lody(...)Uwielbiam pomidory z serem. Przepadam za ciastem podanym z lodami.  Zakochałam się w pikantnych lodach z camemberta podanych z pomidorowym ciastem . Te lody długo czekały na zrobienie. Od momentu, kiedy zobaczyłam je w książce M. Roux Jajka wiedziałam, że muszę je zrobić. I od tej pory szukałam dla nich odpowiedniego towarzystwa. Wytrawne ciasto pomidorowe z macerowanymi w occie balsamicznym

KUCHARNIA
Pluszki, rosyjskie bułeczki z makiem, czyli O tym jak rośliny zmieniały bieg historii 211

Znalazłam je niedawno na stronie Moje Wypieki. Przepis wydał się łatwy a smak zapowiadał się kusząco. Wczoraj o poranku przystąpiłam do działania i... Te rosyjskie bułeczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami 146

wieloletnia blogerka kulinarna, nie wyobrażam sobie realizacji mojej pasji bez trzech rzeczy: dobrych garnków, noża szefa kuchni i patelni. Poza tą trójką, od dłuższego czasu, trudno funkcjonować mi bez dobrego blendera kielichowego, którym miksuje przynajmniej raz dziennie pożywne koktajle. Niedawno, w najlepszym momencie, bo tuż przed świętami, moja kuchnia wzbogaciła się o nowy sprzęt. To najlepszy czas(...)łopatek. Sprzęt marki Ambition postanowiłam wykorzystać do przygotowania inspirującego, świątecznego przepisu. Najwyższy czas zaprezentować Wam efekty mojego gotowania z marką Ambition i trzema pomocnikami! Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Składniki: na ciasto: 200 g mąki pszennej 50 g roztopionego masła 1 jajko 5 łyżek ciepłej wody 1 łyżeczka soli 14 g świeżych drożdży na farsz

Moja smaczna kuchnia
Samosy warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" 146

ciasta filo, ale przygotowałam własne - na które przepis znajdźcie na końcu tego wpisu. Składniki - na 28 sztuk. Przepis oryginalny z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" wydanej w 2010 roku nakładem Wydawnictwa Publicat  [ Samosy ] jest to zestaw mocno doprawionych warzyw zamkniętych w pakieciki z ciasta. Danie to stanowi pyszną przekąskę, idealną na każdą porę dnia. Ciasto  14 arkuszy ciasta(...)nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Każdy kawałek ciasta filo przekrawamy wzdłuż na pół. Powstałe pasy również składamy wzdłuż na pół 2. Powinniśmy otrzymać 28 cienkich pasków. Smarujemy je lekko olejem. Wszystkie składniki nadzienia dokładnie mieszamy, wstrząsając je w dużej misce. Próbujemy i doprawiamy solą oraz sokiem z cytryn. 3. Na brzegu paska ciasta kładziemy 15 ml (1 łyżeczkę) farszu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników 4087

przepisie japońskim nie ma dodatku budyniu, nie ma żadnej dodatkowej mąki – ani pszennej, ani ziemniaczanej. Ciasto jest całkowicie bezglutenowe. Nie ma dodatkowego tłuszczu, dodanego cukru. Żadnego proszku do pieczenia i sody, winianu potasu do usztywnienia białek. Samo wykonanie to 10-15 minut. Pieczenie i chłodzenie zajmą odrobinkę dłużej, ale warto poczekać. Spróbujcie sami, gwarantuję że ten sernik będziecie(...)tortownicę wstawiamy do głębszej blaszki i wlewamy do niej 2cm gorącej wody. Całość od razu wstawiamy do piekarnika.   Sernik pieczemy w temperaturze 170⁰C przez 15 minut . Po 15 minutach temperaturę pieczenia zmniejszamy do 160⁰C i pieczemy sernik kolejne 15 minut (przy tortownicy powyżej 20cm – 30minut ). Po tym czasie piekarnik wyłączamy i sernik zostawiamy w wyłączonym

Karo in the Kitchen
Chleb z ziemniakami i... Nowa książka 195

Przez jakiś czas w tygodniu nie jadaliśmy razem śniadań; teraz, mimo, że razem wstajemy, ja zaraz po przebudzeniu nie potrafię wmusić w siebie nic poza herbatą

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania