głębokim tłuszczu nie najzdrowsze to w ten jeden dzień trzeba obowiązkowo pączki jeść i koniec kropka. U mnie w pracy już od tygodnia mowa o tłustoczwartkowym obżarstwie. Moje biurowe łasuchy pozamawiały sobie różnego rodzaju pączki. Tak więc na liście życzeń znalazły się: pączki z nadzieniem różanym, pączki z advocaatem, pączki bez nadzienia posypane cukrem pudrem a także doughnuts
W mojej holenderskiej kuchniakurat bez dodatków,ale następnym razem upiekę z dodatkami..A upiekę na pewno , bo taki chlebek jest naprawdę smaczny.. Przepis podpatrzony tutaj . 50 dkg mąki [ pszennej lub zmieszanej z żytnią] 14 g drożdży suchych Wypiekacz 2 łyżeczki cukru 2 płaskie łyżeczki soli 4 łyżki otrębów owsianych Kupiec 400 ml ciepłej wody tłuszcz i bułka
Moje domowe kucharzeniegłęboki tłuszczu, a pieczone w piekarniku. Polecam też inny przepis na faworki z piekarnika. Ale jeśli ktoś ma ochotę na klasyczne faworki, to przepis znajdziecie tutaj i tutaj. Polecam Wam jednak przygotować Faworki light, można kilka zjeść bez wyrzutów sumienia. Składniki : ( około 40 faworków) 1 1/2 szklanki mąki, szczypta soli 1 żółtko 16 g cukru wanilinowego, ½ szklanki jogurtu greckiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodniebienia ;)Korzystając z dobrodziejstwa krzaczków borówki amerykańskiej rosnącej w ogródku- powstały takie oto tarletki ;)Tarletki z borówkami Składniki:Ciasto:200g mąki100 g masła50 g cukru pudru1 żółtko2 łyżki zimnej wodyszczypta soliMasa budyniowa:budyń śmietankowy 3/4 bez cukru375 ml mleka2 łyżki cukru30 g masłaDo dekoracji dowolne owoce ;)Przygotowanie:Ciasto: Mąkę, masło - wysiekać na stolnicy. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto(...)Gotowe ciasto dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo, że jeśli kruche ciasto jest dobrze schłodzone, jest smaczniejsze ;) Foremki na tarletki - 12 sztuk - smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto trzeba rozwałkować i ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić foremki i nakłuć ciasto widelcem.Pieczemy w 90 stopniach około 15 minut - na złoty kolor. Czasami
Lawendowe Niebomożna też je posypać cukrem pudrem albo polać czekoladą…Pączki hiszpańskie – składniki:170 g margaryny (około 2/3 kostki)2 szklanki mąki2 szklanki wody6 jajek 1. Do rondelka wlewam wodę i dodaję masło. Mieszam, aż się rozpuści i zagotuje. Zmniejszam gaz. Dosypuję mąkę i ciągle mieszam i rozcieram, aż masa będzie gładka, bez grudek i będzie odchodzić(...)smażyć. Do rondelka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy ciasteczka z papierkami w taki sposów aby papierki były na wierzchu. Po minucie smażenia papierek delikatnie ściągamy, jeśli nie schodzi to znaczy, że trzeba jeszcze chwilkę poczekać. Smażymy kilka chwil aż będą złote. Przekładamy do odsączenia na bibułę. 3. Polewam cytrynowym lukrem. Na około 1 szklankę cukru pudru dolewam soku z z pół
UgotujmyTo.plwiele osób żyje w przekonaniu, że to naprawdę pyszna i zdrowa przekąska. A tak nie jest. Ludzie! Czytajcie etykiety! Takie pozornie dietetyczne ciasteczka składają się przede wszystkim z cukru, tłuszczów roślinnych utwardzonych, mąki pszennej, substancji konserwujących i całej listy dodatków "E". Płatki owsiane stanowią często ok. 20% składu, co stanowi dramatycznie niski odsetek. Jeszcze ciekawiej robi się, kiedy nasze cudowne(...)często kiepskiej jakości. Bardzo kiepskiej. Jaki z tego wniosek? Ciasteczka owsiane robimy w domu. Wtedy mamy pewność, że są one naprawdę owsiane i nie składają się w 50% z cukru. Podrzucam przepis na korzenne ciasteczka owsiane. Coś dla miłośników cynamonu, do których ja zdecydowanie należę. SKŁADNIKI NA 12 MAŁYCH CIASTEK: 1 banan średniej wielkości 2 szklanki płatków owsianych górskich
peanutbuttermonsterwsypać łyżkę cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe składniki włożyć do dużej miski. Kiedy zaczyn wyrośnie, wlać go, wymieszać wszystko łyżką i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 kulki. Rozwałkować. Wyjdzie nam 2 blachy pizzy. Krok 2 Na cieście rozprowadzić ketchup. Pokroić cebulę w piórka i posypać nią ciasto. Następnie bierzemy umyty szpinak na patelnię (bez tłuszczu), solimy, pieprzymy
CoolinarniePLtłustego czwartku bez pączków i faworków. Dziś zamieszczam jeden z najlepszych przepisów na faworki. Są niezwykle chrupiące i smaczne. Warto zrobić je samemu w domu, są zdrowsze, smaczniejsze i na pewno tańsze niż ze sklepu. SKŁADNIKI 300 g mąki 5-6 żółtek 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% łyżka spirytusu szczypta soli tłuszcz do smażenia cukier puder Mąkę
Złote przepisyubić jajka, cukry,sól, zimny tłuszcz ubijać z 5 minut - masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać do masy przesianą mąkę z proszkiem i mikserem połączyć na gładkie ciasto ze 2 minuty tortownica 24 cm na dno wyłożyć papier do pieczenia a boki posmarować tłuszczem ciasto rozsmarować w tortownicy i rozłożyć gęsto umyte i bez pestek połówki
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczkę cukru Patelnie mocno rozgrzewamy i wrzucamy pokrojony w kostkę boczek ( jeśli boimy się że boczek się przyklei do patelni można dodać troszkę tłuszczu ) Po chwili jak już z boczku wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę Po lekkim zezłoceniu dodajemy pokrojoną w kostkę cebule Jak wszystko nabierze ładnego złotego koloru to zawartość patelni - bez tłuszczu
Od kuchni czyli o wszystkim po trochętłuszczu , 42,8g węglowodanów i 18,5g błonnika . Poza tym to zastrzyk energii na dobre kilka godzin- po takiej porcji nie myślę za chwilę o kolejnym posiłku, co czasem zdarza się w innych przypadkach. Tutaj nie ma o tym mowy! SKŁADNIKI: 40g otrębów owsianych 1 szklanka wody 0,5 szklanki mleka sojowego bez dodatku cukru 25g porzeczkowego dżemu
peanutbuttermonsterbudynie śmietankowe bez cukru -3 szt galaretka kiwi -1 szt galaretka agrestowa -1 szt śmietana -24% -0,5 l woda gotowana -1 szkl PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i po jednym żółtku, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec
Kuchnia DanusiSkładniki : 150 g mąki 1 łyżka smalcu 3 żółtka 60 ml spirytusu szczypta soli smalec do smażenia cukier puder Smalec siekamy z mąką i solą na
prawdziwe jedzeniestratą. Z pewnością trudno sobie to wyobrazić, kiedy do naszego menu wkradła się monotonia, ale mam na to pyszny, orzechowy sposób. Wiele razy powtarzałam, że nie wyobrażam sobie dnia bez śniadania. Dla mnie nie ma żadnych wymówek- mogę nie zrobić innych rzeczy, ale ten pierwszy posiłek jest u mnie koniecznością i zawsze staram się jak najlepiej go celebrować. Przez(...)cukru. Pysznie orzechowe, aromatyczne i bardzo chrupiące. Idealnie komponuje się z jogurtem naturalnym i owocami, szczególnie z bananem. Rezygnacja z takiego posiłku? Pod żadnym pozorem! Wartość kaloryczna na 100g to 450,8kcal w tym 12,4g białka , 22,1g tłuszczu , 55,2g węglowodanów oraz 8,3g błonnika . Porcja 30g to 135,2kcal w tym 3,7g białka , 6,6g tłuszczu
peanutbuttermonster