nadmiar ciasta czekoladowego i od razu postanowiłam je wykorzystać do tych ciasteczkowych lizaków. Muszę przyznać, że wyszły nawet całkiem smaczne, dzieci się nimi zajadały:)) Składniki: 400g pokruszonego ciasta (czekoladowe, babka itp.), 2 czubate łyżki kremu czekoladowego, 200g serka mascarpone, 150g mlecznej czekolady, 2 łyżki śmietanki 30%, kolorowe posypki. Wykonanie Ciasto pokruszyć, dodać krem czekoladowy
Z miłości do słodkościTradycyjne ciasta wielkanocne to babka oraz mazurek, czyli tak zwany "dziad". Na moim świątecznym stole nie może go zabraknąć:) Stale jednak eksperymentuję i wymyślam nowe wersje tych ciast. Dzisiaj polecam mazurka pokrytego pyszną masą z mleka w proszku... Ciasto kruche: 200g mąki pszennej, 100g masła, jajko, 2 łyżki cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru
Z miłości do słodkościszalec to na calego. Po piatkowej babce z czekolada dzis przyszla pora na przepyszna tarte z gruszkami. To jedno z moich ulubionych polaczen smakowych. Czekolada zdecydowanie lubi gruszki, gruszki lubia czekolade, a ja lubie je obydwie. Nie moglam sobie wiec odmowic takiej przyjemnosci. Przepis znalazlam na francuskim blogu Amuses bouche i przyznam, ze gdy zobaczylam zdjecia owej tarty przepadlam
Przysmaki Karolkibabka, która cierpliwie czeka na publikacje. A tym czasem udanego weekendu Wam życzę
Przysmaki Karolkizrobiłam drugie ciasto, które wyszło, a efekt znowu zaskoczył nie tylko mnie. Ale jedna uwaga, wykorzystałam ciasto na biszkopt, jednak uważam ze lepsze byłoby ciasto twardsze np na babkę bo lekko oklapło i straciło kształt kuli. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWielkanoc za pasem, pewnie każdy z was myśli już o świątecznych wypiekach. Ja proponuje tym razem mini babeczki, o delikatnym cieście z pysznym kremem cytrynowym lemon
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiasto marchewkowe znam , i bardzo lubię .. babkę z dynią również A dziś po raz pierwszy do swojego wypieku użyłam czerwonego buraka I powiem Wam ,że jako składnik deseru spisał się znakomicie. Moje ciasto czekoladowe z jego udziałem przypomina brownie . Jest mocno aromatyczne , mocno czekoladowe , mocno wilgotne i dość zbite . Smak buraków jest lekko wyczuwalny , ale nie dominujący
Malinowa Kawiarenkaśrednicy 18cm, gdyż po upieczeniu ładnie prezentuje się krojone w trójkąty, jeśli jednak macie ochotę zrobić je w keksówce, nie widzę żadnych przeciwwskazań. Ciasto kawowe, które można też nazwać babką kawową, jest prostym, szybkim w przygotowaniu ciastem, a polewa z kwaśnej śmietany bardzo urozmaica jego smak. Jest to ciasto dla wielbicieli ciężkich ciast o dość zbitej strukturze
Smakołyki Berenikispędzacie Święta? Ja? razem z kolegą Zajączkiem. BABKA MAJONEZOWA. (Babcina; z pokolenia na pokolenie przechodzi przepis.) 1 mały majonez 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej aromat waniliowy Żółtka utarłam z cukrem na puszystą pianę, dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Na koniec dodałą wcześniej ubite na sztywno
W kuchni Karmel-itkiCała moja rodzina. I co tu zrobić?! Biegam po kuchni, staję przed każdą z szafek i wzdycham zrozpaczona. Nic słodkiego? Niemożliwe! Przecież tu były ciastka, tam jakaś kupna babka... Nie ma! Otworzyłam ostatnią szafkę, w której pokładałam największą nadzieję. I... Jestem uratowana! EKSPRESOWY TORT KRÓWKOWY. (przepis autorski;) 2 gotowe spody tortowe 1 puszka masy krówkowej (400g) 2 kremówki
W kuchni Karmel-itkirazie to nie grozi. Wielkanocą właśnie nie mogło zabraknąć drożdżowego wypieku. Nie, i już! Nie ma u mnie paschy - nie znam jej smaku. Nie występują mazurki. Zawsze, natomiast, króluje babka ucierana, sernik "pokoleniowy" i ona. Baba drożdżowa. Tym razem troszkę inna niż zwykle. CYNAMONOWA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI. 100g świeżych drożdży 250g mąki pszennej 100g stopionej margaryny
W kuchni Karmel-itkiOstatnie poczynania w kuchni. Ostatnie wyczekiwanie na piekący się sernik, rosnącą babkę, tężejącą galaretę, czy stygnący pasztet. Mieszanina zapachów uderza do głowy i nawet najbardziej oporny niejadek ulegnie i odczuje głód, niepohamowaną ochotę na coś do podjadania. Ostatnie ruchy odkurzaczem, machnięcia miotłą czy trzepnięcie dywanu. Ostatnie przygotowania. Z racji swojego "stanu", pasztet mięsny nie wchodzi w grę. Szczerze mówiąc, nigdy
W kuchni Karmel-itkiDo keksa zbierałam się ponad tydzień. Nie wiem dlaczego, ale chodziłam obok przepisu, a zabrać się za pieczenie nie mogłam. Ale jak widzicie na załączonym obrazku
Blondynka GotujeLubimy ciasta cytrynowe. To ma wyjątkowo wyczuwalny smak cytryny. Takie lekko orzeźwiające ciasto. Oryginalny przepis pochodzi z Moje Wypieki . Autorka użyła masła, ja zaryzykowałam z
Blondynka GotujePrzepis z tych "koniecznie muszę zrobić, już teraz, natychmiast!" Kiedy go zobaczyłam, wiedziałam, że te mini włoskie babeczki będą stygnąć w mojej kuchni. Tak też się
Blondynka Gotuje