Kurkuma - Naturalny żółty barwnik do ciast,tortów,makaronów oraz sosów ! 177przyprawia potrawy z baraniny,wieprzowiny,kurczaka,fasoli i soi. Poprawia smak gotowanych jajek,omletów,serów topionych i sałatek rybnych. szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego,biszkoptowego lub ucieranego (np. babka piaskowa ) nada mu atrakcyjny żółty kolor. Warto ją mieć w swojej kuchni,można ją kupić prawie w każdym sklepie spożywczym
Przepisy i porady kulinarne
Babka piaskowa - jak uzyskać wspaniały smak i aromat. 162Jeżeli do ciasta przeznaczonego na babkę piaskową dodamy pod koniec trochę rumu, likieru lub koniaku po upieczeniu nasze ciasto będzie miało wspaniały smak, aromat, a także będzie bardziej wilgotne. Ciasto nie będzie tak szybko wysychać podczas przechowywania
Przepisy i porady kulinarne
Zdrowe śniadanie w promieniach słońca 242Szybkie śniadanie i zdrowe śniadanie. Składniki -mleko sojowe u mnie Alpro -płatki kukurydziane -babka plesznik -jagody goji u mnie Sante -pesti moreli gorzkie nie więcej niż 2 na głowę! -kakao -miód akacjowy Skworcu Podgrzej mleko sojowe do temepratury jaką lubisz. Wsyp wszystkie składniki do miseczek. Zalej mlekiem. Posyp kakao.Dosmacz miodem ! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni
Babeczki z pomarańczą i mascarpone 242Ciasto nasączone sokiem wyciśniętym ze świeżych pomarańczy, a do tego lekki krem z mascarpone, niebo w gębie!. Babeczki są bardzo łatwe w wykonaniu, prezentują się
Apetyczna babeczka
Francuska tarta tatin z pomidorami - Wielki test !!! Aż 7 obiadów za100zł. "Moje Smaki Życia" 226piekarnika 200 stopni opcja z termoobiegiem (gazetka zaleca 18-20 minut 180 stopni), ja piekłam 30 minut. Przestudzić chwilkę i odwrócić ciasto :) Tak jakbyśmy chcieli zrobić za czasów dzieciństwa babkę :) Danie ma ponoć 441 kalorii Smacznego
ClauditteMissCooking
Mama z tatuażem i kolczykami 130dawno minęły czasy, kiedy osoby posiadające tatuaż nazywano „kryminałem” lub „marginesem społecznym”. Nawet moja mama ma tatuaż! Zrobiła sobie zaraz po mnie. I bardzo fajnie, bo spoko z niej babka! :) Czy ma wpływ na to, jaką jest matką? • Nie! Nie ma żadnego wpływu. Od kiedy to tatuaż, kolczyk czy kolor włosów jest oznaką tego, kim jestem, jak kocham
ClauditteMissCooking
Nocne szalenstwa w kuchni 276razem stwierdziliśmy, że robimy babkę ucieraną z przepisu mojej mamy. Szaleństwo nocne z mężem w kuchni
Anioły w kuchni
szybkowar-babka galaretkowa drobiowa z oliwkami zielonymi... 235komina odchylać od galaretki, nakryć talerzem, postawić formę na talerzu i ją zdjąć - pozostały wywar można użyć np. do pomidorowej, krupniku itp.... wywar z szbkowara jest klarowny, aromatyczny, babka z galaretki drobiowej jest pyszna delikatnie skropiona cytryną.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
ciasto kefirowe z pomarańczą i nutą piernika... 205Składniki: jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kefir 1,1/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, skórka pomarańczowa kandyzowana 250 ml, mąka pszenna 2,5 szklanki, przyprawa
W Mojej Kuchni Lubię
Cytrynowo-kawowe mini babeczki 217Cytynowo kawowe mini babeczki, idealne do Wielkanocnego koszyczka dla naszych milusińskich ale nie tylko. Proste i szybkie do wykonania, serdecznie polecam;) Składniki: 250 gram masła 5
Krakowskie smaki Ani
JABŁKA Z ZAJĄCEM 216dalszy. Tak jak nie ma u mnie dnia bez warzyw, tak nie może być weekendu bez ciasta! Ponieważ w perspektywie, i to całkiem bliskiej, pojawią się mazurki, sernik, makowiec, babka drożdżowa, ten weekend musiał należeć do ..... szarlotki! Choć to zupełnie nie w porę, smakowała cudownie.Oblicze szarlotki nastroiłam wiosennie wyciętymi z resztek ciasta zajączkami. Korzystałam z wypróbowanego już latem przepisu Liski
KUCHARNIA
OGÓREK W GALARETCE? TERRINA! 183zamieszać. Śmietanę podgrzać, gdy zacznie wrzeć dodać do niej żelatynę i dokładnie rozprowadzić. Przelać do masy twarożkowej, jeszcze raz dokładnie zamieszać. Naczynie do terriny (u mnie żaroodporna forma na babkę) wysmarować dokładnie masłem i przelać do niej masę. Przykryć i wstawić do lodówki do momentu stężenia - u mnie terrina była gotowa już po godzinie. Podawać z pomidorami. Smacznego
KUCHARNIA
Gazeta przy śniadaniu i kto jeszcze jada podwieczorek? Wspólny chleb z tang zhong i białą kaszą gryczaną. 176właśnie dlatego. Mała przyjemność, by rozbudzić apetyt na więcej. Podwieczorek. " Fait petit!" Te słowa trzeba mówić z południowym akcentem, wymawiając drugie t - petite. Moje dwie babki z Tarn-et-Garonne rzucały mi je w dialekcie w porze podwieczorku. "Fait petit ". Weź mało. Innymi słowy, ukrój grubą pajdę chleba z kilogramowego bochna i dodaj
KUCHARNIA
Chleb polski. I historia zakwasu. 186niej wyjęto jeszcze małą garść, którą później wykorzystano do wyrobienia drugiej partii bochenków. I tak dalej przez kolejne wieki, od nonny do figli i do nipote - od babki, do córki i wnuczki - aż do dzisiaj, gdy siedzę tu i zastanawiam się, ile ziaren mąki z tamtego pierwszego lievito madre znalazło się w chlebie, który Maria upiecze tego poranka. Pane
KUCHARNIA