Zebra – ciasto z dzieciństwa 421Blueberry Corner by "jagodzianka" Zebra to rodzaj piaskowej babki. Była jednym z moich pierwszych ciast, które zrobiłam – jest wyjątkowo łatwa do przygotowania. Porcja … Przeczytaj cały artykuł Post Zebra – ciasto z dzieciństwa pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner
Sałatka z łososiem, szparagami i jajkami przepiórczymi 254Święta, święta i po świętach. U nas w tym roku święta były inne - mieliśmy małe porcje tego i owego, takie porcję bardziej na smaka, niż na objedzenie! Nie było babek, ani mazurków, był sernik i desery z owocami. Wszystko lekkie w smaku, lekko słodkie z kwaskową nutką od owoców! Jakie to były pyszne święta! Była u nas też ta sałatka
Plate of Joy
Eton mess z truskawkami i czerwonymi porzeczkami 188Eton mess gościł na naszym stole w święta. Zamiast babek i mazurków postawiliśmy na coś lżejszego i delikatniejszego - potrzebowaliśmy świeżości i owoców! Smakowało wspaniale! Składniki: 200 g śmietanki kremówki, 50 g mascarpone, 2 - 3 łyżki cukru pudru, beziki, 250 g truskawek + do dekoracji, 100 g czerwonych porzeczek + do dekoracji Śmietankę ubić razem z mascarpone, na koniec dodać
Plate of Joy
Czeko bajaderka w czeko papilotce 161Składniki: 50 g Kasi 200 g suchych okruchów ciast(świetnie nadają się ciasta suche typu babka,murzynek,piegusek itp) 200g czekolady 10ml likieru czekoladowego krokant płatki czekoladowe Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.Dno i boki foremek sylikonowych smarujemy rozpuszczoną czekoladą(ja używam do tego celu pędzelka).Wstawiamy foremki na ok.20 minut do zamrażalnika. Do pozostałej czekolady dodajemy Kasię
Wielki apetyt
Mini pavlove z borówkami 239borówkami. Jest jak zwykle pysznie, słodko, owocowo i delikatnie. Do kremu dodałam dżem jagodowy Nasza Chata , wyszedł pyszny i ma bardzo ładny kolor. Poprzednie propozycje na wykorzystanie białek to Babka na białkach i Tort decquoise. Łasuchów zachęcam oczywiście do pieczenia. Składniki: 100 ml białek(zimnych) szczypta soli 150 g cukru 1 łyżka cukru brązowego 0,5 łyżeczki octu
Ala piecze i gotuje
Tort dacquoise z orzechami i daktylami 337wspominałam u mnie tydzień z wykorzystaniem białek. Była babka na białkach klik a dzisiaj zapraszam Was na słodką , bezową rozpustę. Mnóstwo kalorii i maksimum smaku. Kto lubi słodkie bezowe wypieki to ten tort jest z pewnością dla niego. Składniki: Blaty bezowe: 200 ml białek zimnych szczypta soli 300 g cukru 2 łyżki cukru brązowego Diamant 1 łyżeczka octu 8 suszonych
Ala piecze i gotuje
Śmietanowiec – galaretowiec 223Moda na jej podawania zmienia się dość szybko. Moja Mama kostki kolorowej galaretki układała w kryształowej salaterce i polewała słodką śmietaną lub dekorowała bitą śmietaną. Później przyszła moda na „babki” z wylewanej warstwami galaretki. Teraz moja Córka zanurza kostki kolorowej galaretki w galaretce śmietanowej. 3 kolorowe galaretki, 0,5 l 18% śmietanki UHT, 300 ml mleka, żelatyna - na 1 litr
królestwo garów
Kaszubska Koza i jej sery. Z wizytą u Kaszubskiej Kozy. 209miętą. Jest łagodny, kremowy i bardzo lekki. Typowo francuski. Kwintesencja sera koziego. Pszczółka ser podpuszczkowy z dodatkiem pyłku pszczelego i czarnuszki. W trakcie dojrzewania smarowany miodem naturalnym. Kozie babki sery podpuszczkowe krótko dojrzewające na kulturach jogurtowych. Z dodatkiem, do wyboru: lubczyku, kozieradki, czosnku, czosnku niedźwiedziego, papryki, chilli, czarnuszki, pestki dyni, mięty, płatków pomidorów, migdałów, tymianku, kolorowego pieprzu, suszonej śliwki. Koza
królestwo garów
Kiszka ziemniaczana i warsztaty z Arturem Morozem 182kilka innych potraw, oczywiście z ziemniaków :) kluski śląskie powałki - bułeczki z ciasta z ziemniaków gotowanych Augusta, z drożdżami, mąką, jajkami, boczkiem i kminkiem cepeliny –z ziemniaków Augusta babkę ziemniaczaną szlachcice - ciasto pierogowe i farsz z tartych, podmsażanych ziemniaków * Typy kulinarne - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek
królestwo garów
Świąteczny jadłospis po mojemu, czyli wielkanocny stół pełen inspiracji w fotograficznym skrócie 229Pasztet Mamy Hani of course Schabik w musztardzie pieczony Sałatka z grillowaną piersią kurczaka Pieczone żeberka z kluskami śląskimi Mazurek biszkoptowy z bakaliami, ciasto czekoladowe i błyskawiczne - makowe Biszkoptowa babka waniliowa produkcji mojego Taty I mój Syn zwarty i gotowy pochłonąć wszystko co w zasięgu ręki ;) Wszystko pyszne, ale ilość jedzenia jak zwykle nie do przejedzenia ;) Czego
Kuchnia po mojemu
Ciasto Zebra 221Ciasto Zebra to popularna, szybka i bardzo łatwa babka, które zawsze się udaje. Jest ona bardzo pyszna i świetnie nadaje się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Składniki potrzebne na wykonanie zebry są podstawowymi produktami, które znajdują się w każdym domu, dzięki czemu w każdej chwili jak tylko najdzie nas ochota możemy je przygotować bez wcześniejszych przygotowań
Mama Gotuje
Żur Zabielany 197Wodę zagotować, wrzucić do niej kiełbasę i boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 40 minut. Ja zaparzam więcej boczku ponieważ będę go wykorzyustywać do upieczenia babki ziemniaczanej. Mięso i kiełbasę wyjąć z wywaru i wystudzić. Kiełbasę pokroić w plastry, boczek pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić, dodać boczek i kiełbasę, smażyć aż się zarumienią. Dodać czosnek przeciśnięty
Mama Gotuje
Ekspresowe ciasto 246Ostatnio ciężko mi znaleźć czas na cokolwiek, nie mówiąc już o przygotowaniu ciekawych i nowych słodkości. Postanowiłam więc odświeżyć stary i sprawdzony przepis na babkę cytrynową . Tym razem zamiast kiśli cytrynowych użyłam kiśli o smaku wiśniowym. Największą zaletą tego ciasta jest to, że robi się je naprawdę szybko i nie potrzeba wiele składników, bo tylko jajka, cukier i kilka opakowań
Mama Gotuje
Babka czekoladowa 259składniki * 4 jajka * 3/4 szklanki cukru pudru * 150 g masła lub margaryny * 50 g czekolady gorzkiej * 50 g czekolady mlecznej * 1 i 1/3 szklanki mąki
Mix smaku
Tort – pomysł na dekorację I 311Dekoracja tortu to prosta sprawa, a jednocześnie bardzo trudna. Najprościej byłoby tort obłożony masą obsypać mielonymi orzechami. Jednak ta archaiczna stylizacja naszych babek może się znudzić. Szukam pomysłów na to, żeby tort wyglądał apetycznie i ciekawie, ale też zależy mi na smaku, dlatego unikam masy cukrowej, która choć daje niesamowite możliwości, delikatnie mówiąc nie podnosi walorów smakowych całości. Oto jeden
Trzeci talerz