babki - 8450 przepisów (strona:15/564)

Bezglutenowa babka wielkanocna z gruszką i karmelem. 173

Bezglutenowa babka wielkanocna. Powiem Wam szczerze, że tego nie było w planach. Miał być mazurek jeden i drugi, ale babki na świętach w tym roku miało nie być. Powód? W zeszłym roku mieliśmy jedną babkę. Była całkiem dobra, ale wiadomo czego nie urywała. I tak najzwyczajniej w świecie nie została wzięta pod uwagę w planach wielkanocnych. Jednak zobaczyłam wczoraj(...)instagramie u Dominiki z Food With Passion babkę wielkanocną i trochę jej pozazdrościłam. Te wszystkie moje mazurki są kruche, a ja miałam ochotę na coś miękkiego. Tak czy siak, formy do babki i tak nie miałam więc nie rozważałam zrobienia jej zbyt prędko. Wtem, na zakupach w Rossmannie wpadła mi w oko (wręcz dosłownie!) przepiękna forma do babki (nie, nikt

Fill The Bowl
CIASTA WIELKANOCNE 225

duża z dziurą w środku napełnia ja ja kremem i polewa sosem z owocami. Zdaniem Włochów to klasyczny przysmak neapolitański, symbol miasta.  Dawne baby zastąpiły dziś znacznie skromniejsze babki. Również i znacznie zdrowsze, ponieważ nasi przodkowie nie żałowali żółtek ("weź na pół garnca mąki pół kwarty  żółtków" zaleca przepis z 1812 roku) co sprawiało, że staropolskie baby były(...)modyfikujących tradycyjne receptury. I tak współczesne gospodynie stoją przed nie lada trudnością: czy upiec babę kakaową czy kawową? A może zdecydować się na makową, cytrynową lub cynamonową? Albo wybrać babkę majonezową albo z serkiem mascarpone? Babka białkowa z kokosem i makiem Babka cytrynowa   Babka cytrynowa II     Babka drożdżowa pomarańczowa z kruszonką   Babka grecka (mocno waniliowa

Ciastka - domowe słodkości
Kakaowa babka majonezowa 152

Babka majonezowa to nasza ulubiona babka wielkanocna, gdyż jest lekka, puszysta i do tego wilgotna, a to że jest bardzo smaczna to tylko mały szczegół. Na Wielkanoc obok sernika ( tutaj sobie wybierzcie ) obowiązkowo piekę dwa rodzaje babek majonezowych: babkę jasną z cytrynowym lukrem i babkę kakaową z majonezem i polewą czekoladową, obie znikają zaraz po rozkrojeniu. Te ciasta pełnią też(...)rolę dekoracyjną wielkanocnego stołu. A można je upiec w ostatniej chwili, gdyż zajmuje to tylko trzy kwadranse bez obawy, że nie wyjdzie. Babka majonezowa zawsze wychodzi! Kakaowa babka majonezowa z polewą czekoladową : składniki: ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao ¾ szklanki cukru 4 jajka 4 kopiaste łyżki majonezu 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 262

wyrastanie możecie babkę włożyć do piekarnika razem z miseczką pełną wrzątku i zostawić piekarnik ustawiony na 50⁰C. Czas wyrastania skróci się do około godziny. PIECZENIE dzień 2, 13.00-15.00 Rozgrzewamy piekarnik do 185-190⁰C i dajemy mu w tej temperaturze pochodzić około 10 minut, żeby był dobrze nagrzany. Ostrym nożem lub żyletką na samym szczycie babki(...)wytrzyma 3 dni, pożarliśmy ją we dwoje). Po całkowitym wystudzeniu można ją z powodzeniem zamrozić, zawijając ją najpierw w folię spożywczą i wkładając do worka przeznaczonego na mrożonki. UWAGI Babka ma formę sufletu. Studzenie na wbitych patykach nie jest wymysłem, jest bezwzględnie potrzebne po to, żeby Panettone nie opadła pod własnym ciężarem i zachowała kształt, którego nabrała podczas pieczenia

Karo in the Kitchen
Babka kokosowa 195

Uwielbiam smak i zapach kokosa, teraz zbliżają się Święta Wielkanocne, więc postanowiłam wykorzystać ten smak i zapach w babce. Już kilka babek pojawiło się na blogu, takie jak babka piaskowa, czy babka twarogowa, która dla mnie jest ewidentnym hitem. Babka kokosowa należy do tych cięższych, sycących babek:) Polewa czekoladowa jak dla mnie jest obowiązkowym elementem, gdyż podkreśla zapach(...)smak kokosa. Uwielbiam ciasta ucierane, ale babki przygotowuję właściwie tylko i wyłączeni w okresie Wielkanocy, tak mam, nie wiem, czy kiedyś się to zmieni Może z tego powodu, że tak rzadko je przyrządzam, tak bardzo mi smakują. Polecam do wypróbowania, bo jest pyszna.   Składniki: - 5 jajek; - 100 g cukru; - szczypta soli; - łyżka ekstraktu waniliowego; - 150 ml oleju

dom-agi.pl
Babka zebra 1145

Babka zebra jest ciastem bardzo popularnym, przygotowywanym najczęściej w tortownicy, rzadziej w keksówce lub w formie na babkę. Z racji, że powoli zbliżają się święta, a nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez wszelkiego rodzaju bab i babek, moja zebra powstała właśnie w formie na babkę. Wzór zebry wygląda bardzo efektownie w przekroju i zapewne z tego powodu ciasto stało(...)się tak popularne, ale i klasyczny smak sprawia, że chętnie sięgamy po przepis na zebrę. Na blogu znajdziecie już zebrę z białek , a dziś zapraszam Was na tą klasyczną. Babkę przygotowałam w dużej formie z kominem (o średnicy u góry 21cm, u dołu 15cm, a wysokości 9,5cm). Babka zebra Składniki: 2 i 1/2 szklanki (400g) mąki pszennej

Smakołyki Bereniki
Wieczorna Babka Jogurtowa czyli Słodki Czwartek odc.32 158

babka to wspomnienie... mgliste już niestety. Upieczona była we wtorkowy wieczór i tylko mały kawałeczek dotrwał do środowej kawy. Jeszcze ciepłą zjedli, zjedliśmy, zjemy jeszcze nie raz gdyż jest naprawdę wspaniała. Wilgotna, pachnąca i niesamowicie delikatna. Zobaczyłam ją niedawno u Moniki, przypomniał mi o niej, w to poniedziałkowe przedpołudnie, 5ty odcinek serii "Nigellisima

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybki piernik babka czyli Slodki Czwartek odc.68 186

smakiem. Dla tych co czasu im zawsze brakuje to również idealny wypiek świąteczny, można ją bowiem poczynić nawet w Wigilię rano. Przepis z grudniowej KUCHNI 2014. Szybki piernik babka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka drożdżowa 192

zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy do podrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabi amy i przekładamy do natłuszczonych i obsypanych bułką tartą foremek (u mnie jedna duża foremka na babkę i 6 małych, które piekłam specjalnie do wielkanocnego koszyka). Odstawiamy, by ciasto pod woiło swoją objętość, a następnie pieczemy przez ok. 40 minut w 180 st. C. ( Małe babeczki wyjęłam

Kuchnia domowa Ani
Babka nutelle spotkała 172

Babka z nutellą i  orzechami laskowymi. Składniki na ciasto: 125 g masła lub margaryny 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 180g nutelli 5 jajek 200 g drobnego cukru 1 szkl. zmielonych orzechów 2 łyż. kakao 2 łyż, proszku do pieczenia Polewa: 100g czekolady gorzkiej 50g margaryny Przygotowanie: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier dalej ucierając. Następnie

Wypieki Uli
Babka bananowa z jabłkiem 212

Babka bananowa jedna z moich ulubionych . Przepis troszkę zmodyfikowany, ale równie pyszny. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 5 min . Składniki :  1 i 1/2 szk. mąki  3 duże dojrzałe banany 1 duże jabłko 1/3 szkl. oleju 1 jajko  2/3 szk. oleju 1 łyż. sody oczyszczonej 1/2 szkl. orzechów włoskich 1/2 szkl. kropelek czekoladowych 2 łyż. cynamonu Sposób przygotowania: Banany

Wypieki Uli
Babka w polewie czekoladowej 176

Robię ją obowiązkowo na każde święta Babka w polewie czekoladowej Składniki mąka tortowa 1 i 1/2 szkl mąka ziemniaczana 1/2 szkl proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki jajka 6 szt cukier 1 szkl margaryna 1 kostka cukier wanilinowy olej 6 łyżek ocet 2 łyżki olejek cytrynowy polewa czekoladowa wiórki kokosowe Sposób przygotowania Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ucierając

Kuchnia Danusi
Pasztet z królika babka 180

Pasztet z królika babka SKŁADNIKI: królik - 2 kg podgardle wieprzowe - 60 dag wątróbka - 40 dag jajka - 4 szt bułka kajzerka - 3 szt marchewka- 2 szt pietruszka - 1 szt seler -0,5 szt por - kawałek liście laurowe - 2 szt ziele angielskie - 4 ziarenka pieprz i sól gałka muszkatołowa cebula - 1 szt tłuszcz bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Podzielone mięso z królika opłukać, przełożyć

Kuchnia Danusi
Babka z kawałkami czekolady 213

Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Ciasto pieczemy ok godziny w 180 stopniach. Polewa: Rozpuszczamy kawałki czekolady z mlekiem w rondelku, stale mieszając. Polewą polewamy wystudzoną babką

Aga w kuchni
CYTRYNOWA BABKA PIASKOWA (keto, bez glutenu, redukcja) 53

Oceń ten przepis Najlepsza cytrynowa babka piaskowa w wersji keto, bez cukru i glutenu! Pyszna, aromatyczna, niezwykle łatwa i zawsze się udaje! Zdecydowanie ten jakże popularny wielkanocny deser przygotowany według tego przepisu sprawdzi się także u osób będących na redukcji, a po podbiciu tłuszczu także na adaptacji. Znakomicie smakuje saute, ale może być też polana lukrem na bazie soku(...)cytryny i słodzika, oprószona pudrem z erytrolu lub oblana polewą z czekolady bez cukru, wliczając je do makro. Polecam także inne wielkanocne KETO PRZEPISY . Składniki – cytrynowa babka piaskowa (forma 23 cm) Ciasto 3 jajka (rozm. M) 75 g erytrolu 250 g śmietany 30% 110 g mąki łubinowej (plus odrobina do posypania foremki) 80 g izolatu białek

Ola la LCHF