Przychodzę do Was z kolejną propozycja na Wielkanocne ciasto. Ciasto niezwykle pyszne. Z wierzchu mocno chrupiące, a w środku idealnie wilgotne. Można je upiec w foremce keksówce, tortownicy, czy w formie na babkę. Zapewniam, że warto i uda się każdemu. A dodatek suszonych czereśni zamiast tradycyjnych rodzynek to super pomył. Wierzch posypałam płatkami migdałowymi. Przez to ciasto pięknie wygląda
Izabelawkuchnioraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady” z 1895 roku. Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne w środku i rozpływa się w ustach, a może niknie w ustach ;) Babkę śnieżną piecze się w zwykłej formie do babki (raczej nie silikonowej) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ja upiekłam ją w formie
królestwo garówwszystkich niezdecydowanych lub bojących się drożdży polecam babkę piaskową. Łatwa w przygotowaniu, zawsze się udaje i gustownie wygląda. Lekko wilgotna, pięknie przystrojona będzie ozdobą Wielkanocnego stołu tylko przez chwilę z racji tego, że wszystkim smakuje, na drugi dzień może po niej nie pozostać żaden okruszek. Jeśli jednak się ostanie, pamiętajcie by taką babkę trzymać pod kloszem! Składniki: ✔ 3 szklanki
Karczma Honoriettykajmakiem uwielbiam, nie mogłam nie spróbować i tej na mleku skondensowanym. Również i ona zyskała uznanie wśród moich bliskich. Wyszła pyszna i wilgotna. Zdecydowanie najlepiej smakuje po przestudzeniu – jeśli tak jak ja, jesteście niecierpliwi i rozkroicie babkę póki ciepła, może Was spotkać rozczarowanie… a kolejne zaskoczenie będzie, gdy babka całkowicie ostygnie – smak i konsystencja zdecydowanie zmieniają się
Smaki Na TalerzuKlasyczna babka ucierana z dodatkiem posiekanego marcepanu w czekoladzie. Puszysta, wilgotna, pięknie i równo wyrosła. Składniki: 4 jajka 300 g mąki 125 ml mleka 225 g masła 160 g cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g marcepanu w czekoladzie cukier puder do posypania Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPuszyste, lekko wilgotne, duże babeczki bananowe z dodatkiem orzechów włoskich i cynamonu. Do przygotowania najlepiej użyć mocno dojrzałych bananów. Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy do miski wraz
AleTorcikpomocą dodania zaledwie kilku składników może stać się ciastem wyjątkowym i zaskakującym w smaku. Połączenie dojrzałych bananów i polewy zrobionej z krówek okazało się rewelacyjne. Babka dzięki bananom nie była sucha. Była mokra i wilgotna. Krówkowa polewa nadała jej oprócz tego bardzo ciekawego smaku. Ciasto jest przepyszne! Łatwa w wykonaniu obowiązkowa pozycja na wielkanocny stół. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej
Pobite gary BarbaryWilgotna, mocno czekoladowa słodka, taka jest moja dzisiejsza weekendowa babka. Wypieki to nie moja specjalność, ale jeśli już piekę to staram się robić to z sercem. Dodaję najlepszej jakości składniki, bo wiem, że ma to duże znaczenie. Lubię babki pieczone na oliwie z oliwek, są wyjątkowe w smaku. Do dzisiejszej dodałam wyjątkową, nagrodzoną na Expo 2015 w Mediolanie. Efekt wspaniale
Moja smaczna kuchniababkę piekę zawsze na święta Wielkanocne,jest bardzo smaczna i wilgotna. Składniki: 0,5 kilograma maki pszennej 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 50 gram świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 0,5 szklanki cukru 100 gram rodzynek Lukier: 150 gram cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy(...)odstawiamy na 10-15 minut.Margarynę rozpuszczamy i studzimy.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy rodzynki.Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Formę do babki smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę
Bajeczna KuchniaPuszysta, wilgotna, ciasto jest tak pyszne że aż listkuje się. Do ciasta włożyłam najpyszniejszą na świecie żurawinę, uwielbiam żurawinę. Zachęcam do upieczenia teraz a potem może
Moje Małe Czarowanieminut w 170, dzięki temu babka w początkowej fazie pieczenia równo urosła) - babkę po upieczeniu wyjąć delikatnie w z formy i studzić na kratce Babkę można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem. Jest wilgotna i długo zachowuje świeżość, najlepiej przechowywać ją w temperaturze pokojowej pod przykryciem
Smakołyki BerenikiSzybka i prosta - jak większość babek :) W smaku bardzo podobna do babki piaskowej, bo jest lekka i puszysta, jednak nie wilgotna. Długo zachowuje świeżość przez dodatek mascarpone, a na drugi dzień "nabiera mocy" i jest jeszcze smaczniejsza :)) Polecam gorąco! Składniki: 20 dag margaryny10 dag serka mascarpone3/4 szklanki cukru1/2 op. cukru waniliowegoszczypta soli5 jajekkilka kropli aromatu cytrynowego do jasnej
Walijskie Pichcenierabarbar i pierwsze rodzime truskawki. Ciasto jest na tyle fenomenalne ze można wykorzystać do niego każde owoce a baza jest tylko mocno dojrzały banan. Jest wilgotne, soczyste i aromatyczne. Sprawdza się lepiej niż nasze babki. I jest super proste. Polecam także inne chlebki: dyniowy, z masłem orzechowym, ananasowy. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbudyniowa z szafranem, to ciasto dla osób lubiących smak tej przyprawy. Szafran ma bardzo charakterystyczny smak i zapach i nadaje babce pięknego żółtego koloru. Babkę zrobiłam na śmietanie, dzięki czemu jest bardzo delikatna i wilgotna. Jeśli nie używaliście szafranu w kuchni, może zrobicie z ciekawości :) Składniki: 0,1 g nitek szafranu (polecam Skworcu ) 30 ml gorącej wody(...)tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę i jajka wyjmujemy z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej. Przygotowujemy formę do babki. Silikonowej nie trzeba niczym smarować. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Nitki szafranu wrzucamy do gorącej wody i odstawiamy na 1 godzinę. Składniki rozdzielamy do miseczek
Smak mojego domuMocno aromatyczna, pachnąca przyprawą do pierników, której smak ... uwielbiam 💗 Wilgotna, długo zachowująca świeżość. Bardzo prosta i szybka do zrobienia. Każdy kto robił kiedykolwiek zwykłego murzynka upora się z tą babką szybciutką, bo robi się ją bardzo podobnie. Polecam gorąco przepis wszystkim miłośnikom pierników, murzynków, przyprawy do pierników i cynamonu 😊 . Może zamiast tradycyjnego, świątecznego piernika warto upiec
Walijskie Pichcenie