babka cytrynowa - 1343 przepisów (strona:33/90)

BABKA CYTRYNOWA II 168

Kolejny przepis na przepyszną, pulchną babkę mocno cytrynową. Składniki: 6 jajek 200 g margaryny 2 łyżki oleju 3/4 szklanki cukru kryształ 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia skórka starta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 olejek cytrynowy np. Dr. Oetker  0,5 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Mąkę pszenną(...)przestudzona margarynę, lekko wymieszać, potem dodać olej, wlać sok wyciśnięty z cytryny oraz olejek cytrynowy. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto można piec w keksówce. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Wystudzoną babką polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą

Ciastka - domowe słodkości
40 przepisów na świąteczne słodkości (40 ricette per dolci natalizi) 175

mele e crema di mascarpone) Kula śnieżna z biszkoptu z kremem chantilly, czerwoną porzeczką i granatem (Cupola di pan di spagna con crema chantilly, ribes rosso e melagrana) Babka cytrynowo-pomarańczowa z makiem (Ciambella con agrumi e semi di papavero) Tort makowy z kremem budyniowym (Torta ai semi di papavero con crema di budino) Świąteczny pudding (Christmas pudding) Panforte - świąteczne(...)crema di mascarpone) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limoncello) Tarta z kremem cytrynowym (Crostata alla crema di limoni) Czekoladowe ciasto z pomarańczą (Ciambellone al cioccolato fondente e arancia) Pomarańczowe ciasto z czekoladą i płatkami owsianymi (Plumcake all'arancia con cioccolato e fiocchi d'avena) Babka mandarynkowa (Plumcake al mandarino) Tort pomarańczowy z kremem z gorzkiej i mlecznej czekolady (Torta

La grande e la piccola cuoca
Krem cytrynowy-praktyczne porady 158

parzymy. Ścieramy skórkę z cytryny.Wyciskamy sok z cytryn. Miękkie masło ucieramy na przemiennie z cukrem i sokiem z cytryny. Chłodzimy przez 15 minut. Doskonały krem do tart czy babek. Krem cytrynowy na bazie budyniu: 750 ml mleka 250 g miękkiego masła 150 g cukru(około 3/4 szklanki) 75 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki) 70 g mąki pszennej(5 łyżki

Ciasta z tradycjami
Babka słoneczna – cytrynowo imbirowa 169

poczujesz się lepiej! I na duszy i na ciele, a to wszystko również dzięki dodaniu świeżego imbiru Polecam ją nie tylko na święta! Filmik z przygotowania klik Babka słoneczna – cytrynowo imbirowa Składniki: 250 g mąki 100 g cukru opakowanie cukru cytrynowego 100 g masła 4 jajka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia  kawałek świeżego imbiru POLEWA(...)pokojowej. Masło, cukier, cukier cytrynowy i żółtka ubijamy mikserem na puszysty krem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do puszystego dodajemy stopniowo, na przemian przesianą mąkę i mleko, cały czas miksując. Białka ubijamy na sztywną pianę, w trzech turach dodajemy do masy, mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy starty na tarce imbir, mieszamy. Formę na babkę (śr. 22cm) smarujemy masłem, wykładamy

Mój pomysł na
Babka piaskowa 177

zasadzie wtedy piekę ciasta o tym kształcie. Babka piaskowa – puszysta babka o charakterystycznym smaku, niewątpliwie należy do naszych ulubionych. Idealna z zimnym mlekiem. W moim wydaniu, babka jest dwukolorowa, z paskiem ciasta kakaowego, ale z powodzeniem możecie zrobić ją jednokolorową – będzie również pyszna. Ciasto piaskowe jest na tyle pyszne, że piekę je również w ciągu roku, jednak wtedy(...)dłużej pozostanie świeże. Ale kto by się tym martwił, skoro jest tak pyszne, że szybko znika ze stołu. Ciasto możemy aromatyzować sokiem z cytryny i dodatkiem startej skórki cytrynowej. Drukuj Babka piaskowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 jajka 2/3 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej kilka kropel ulubionego aromatu (dałam migdałowy) 1 kostka masła

Mieszam w Garnku
Babka cytrynowa 151

Przepyszna, mięciutka i puszysta babka o wyczuwalnie cytrynowym smaku. Robi się ją błyskawicznie i nie wymaga wagi, większość składników odmierzana jest za pomocą szklanki lub łyżki. Idealna na świąteczny stół. Składniki: 4 duże jaja, 200 g masła, 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cytryna. Lukier(...)Przygotować lukier: połączyć sok z cytryny z cukrem pudrem. Gdy będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru, gdy zbyt gęsty soku z cytryny. Po wystudzeniu przełożyć babkę na paterę i ozdobić lukrem cytrynowym oraz cukrowymi jajeczkami bądź posypać cukrem pudrem.  Smacznego i wesołych Świąt

Moja kraina smaków
Babka piaskowa z makiem 316

Bożym Narodzeniem, ale coś czuję, że babka piaskowa z makiem i lukrem, udekorowana oszronioną żurawiną będzie w naszym domu gwiazdkowym hitem! Przygotowałam ją na bazie przepisu na babkę piaskową cytrynową , dodałam odrobinę mleka i mak oraz esencję migdałową. Jest delikatna puszysta, ale jednocześnie lekko krucha, rozpływa się w ustach, a delikatny aromat migdałów podkreśla smak maku. Jej przygotowanie zajmuje chwilę(...)łyżeczki) i wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z masą. Można to zrobić mikserem, ale na bardzo wolnych obrotach.  Wyłożyć ciasto do formy na babkę z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu na 45 minut, aż upiecze się na złoto. Nie przejmujcie się, jeśli babka popęka

Kulinarne Inspiracje
Szybka babka cytrynowo-kokosowa 139

Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu babka cytrynowo-kokosowa to pyszne ciasto na każdą okazję. Kwaskowo-słodka oblana polewą z białej czekolady i kokosową posypką smakuje wybornie :). Idealna dla wielbicieli cytrusowo-kwaskowych wypieków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 średnie cytryny 2 jajka 300 gram mąki pszennej 200 gram cukru 160 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 ml oleju(...)nakłuwamy wykałaczką. do pozostałego soku z cytryny wsypujemy cukier puder, dokładnie mieszamy aż się rozpuści, następnie przy pomocy pędzelka nasączamy jeszcze gorące ciasto i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, wystudzoną babkę wyjmujemy z formy, do miseczki rozkruszamy czekoladę i dodajemy do niej śmietanę. Wstawiamy czekoladę do kuchenki mikrofalowej i podgrzewamy, następnie mieszamy aż powstanie jednolita polewa, polewę z białej czekolady równomiernie

Blog kulinarny S9.PL
Walentynkowe brownie! 80

Za kilka dni nadejdą Walentynki, święto miłości, które obchodzimy na czerwono i z sercem. Dzisiaj mam dla was przepis na walentynkowy deser, cytrynowe blondie z malinową

codojedzenia
Ciasto cytrynowe z truskawkami i rabarbarem 113

Szybkie i pyszne ciasto cytrynowe z truskawkami i rabarbarem, polecam :) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Ciasto cytrynowe z truskawkami i rabarbarem 113

Szybkie i pyszne ciasto cytrynowe z truskawkami i rabarbarem, polecam :) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Babka cytrynowa z rabarbarem 122

Zaczął się sezon na rabarbar, a takie lekkie szybkie ciasta babkowe są najlepsze :) Czytaj więcej »

Ana Mari's world

Proponowane wyszukiwania