Dzień dobry! Dokładnie za miesiąc od dzisiaj w Waszych domach będzie unosić się zapach świątecznych potraw, choinki, zapach nadchodzących Świąt :-). Dlatego też dzisiaj przedstawiam Wam przepis
Pora coś zjeśćsuszenia (nie pieczenia!), aby były śnieżnobiałe i chrupiące. Poniżej prezentuję Wam przepis na serduszka z bezy, idealne na słodki walentynkowy prezent. Można je również wykorzystać jako dekorację do babeczek lub jakiegoś innego deseru. Skusicie się? Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry! Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować zdrowe, nieco dietetyczne (brak cukru, zamiast niego miód) babeczki z marchewką. Delikatne, mocno jajeczne i pożywne. Idealne na drugie śniadanie. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćMuffiny można przygotować na mnóstwo sposobów - z dodatkiem owoców, czekolady, bakalii i aromatów. Jestem fanką cynamonu, co można zauważyć we wcześniejszych moich przepisach, więc zapraszam dzisiaj
Smakołyki BerenikiKontynuując wątek słodkości w formie niedużej, po muffinach i babeczkach postanowiłam przygotować ciastka. Głównym składnikiem uczyniłam płatki owsiane, gdyż warto włączyć je do swojego menu ze względu na bogactwo składników pokarmowych, jakie zawierają. Jako dodatek wykorzystałam słonecznik łuskany, który z kolei jest źródłem wielu witamin i minerałów. Ciastka z płatków owsianych Składniki: 2 szklanki płatków owsianych (ok.300g) 0,5 szklanki
Smakołyki Berenikiidealnie nadaje się jako lekkie ciasto do kawy czy herbaty. Niedługo rozpocznie się okres przygotowań do świąt wielkanocnych i wtedy na naszych stołach nie może zabraknąć różnych bab i babeczek. Na blogu postaram się zamieścić przepisy na różne babki, ale już dziś polecam babkę herbacianą, bo śmiało można ją upiec na świąteczny stół. Oryginalny przepis pochodzi najprawdopodobniej z książki "Kasia
Smakołyki Berenikitrzy i cztery! Tak łatwych babeczek dawno nie piekłam. I o dziwo są... eksperymentalne! Metoda prób i błędów okazała się banalnie prosta. I udana. Popatrzcie sami... CZEKOLADOWA BABKA BUDYNIOWA (autorski przepis;) 4 budynie czekoladowe 4 czubate łyżki mąki 4 jajka 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny Margarynę roztopiłam. Budyń przesiałam
W kuchni Karmel-itkiPrzechadzam się alejkami na ogrodzie. Oglądam, nasłuchuję, wypatruję. I widzę Go. Szanowny Pan Rabarbar uśmiecha się do mnie. Zapraszam więc Go na babeczkę. OWSIANE MUFFINKI Z RABARBAREM. (autorski? Hm... zmodyfikowany, to na pewno;) 1 szklanka mąki 1 szklanka otrąb 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka + 0,5 szklanki cukru 2 jajka 75g roztopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta
W kuchni Karmel-itkiwędrowaniu, skakaniu po skałkach i zwiedzaniu zamków. Nic, co ma z kuchnią chociaż coś wspólnego. A teraz powraca z pysznym ciastem drożdżowym. W ostatnim poście pojawiły się KRUCHE BABECZKI Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI . Sezon rabarbarowy nadal trwa, w pełni zresztą, stąd i dziś kontynuuję temat rabarbaru, zapraszając na pyszne, świeży i pachnący owocami, placek drożdżowy. PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM
W kuchni Karmel-itkijajka 3-4 łyżki mleka 4 łyżki bułki tartej pieprz, sól, czosnek suszony, mielony 1 mała cebula olej roślinny Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Foremki do babeczek smaruję warstwą oliwy, wypełniam szynką na kształt koszyczków. Cebulkę obieram, drobno siekam i podsmażam. Pieczarki płuczę, ścieram na tarce, dodaję do cebuli, po czym zdejmuję z ognia. Jajka
W kuchni Karmel-itkidojrzałam, od razu kupiłam, nie zastanowiwszy się nawet, do czego ją wykorzystam. W końcu jednak znalazłam sposób na pyszne zastosowanie sezamowej pasty, pachnącej i smakującej zupełnie jak niesłodzona chałwa. Babeczki są dość wilgotne, nie za słodkie, ale tak cudownie pachną chałwą, że trudno im się oprzeć! Daktyle i jabłka stanowią fajne urozmaicenie i zapobiegają wrażeniu mdłości i nudy. Naprawdę, smakują
W kuchni Karmel-itkipierniczki z suszoną śliwką. Kubek gorącej herbaty, kawałek ciasta o korzennym aromacie, ulubiona książka i zamykam się w swoim świecie. PIERNICZKI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ. /własny;/ ok. 15-20 babeczek (w zależności od wielkości) 3 szklanki mąki pszennej 3 duże jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka niezbyt mocnego naparu kawy z 1 łyżeczki 1 szklanka miodu płynnego ¾ szklanki oleju
W kuchni Karmel-itkidość cienkie i miękki, kłaść podwójnie, a nawet potrójnie, by je usztywnić). Do każdej wkładam po łyżce ciasta, układam kawałek batonika i zakrywam pozostałym ciastem. Tak przygotowane babeczki wkładam do rozgrzanego piekarnika, piekę około 20-23 minuty w 180 stopniach, aż do wyrośnięcia i zbrązowienia. Najlepiej sprawdzić, czy są dopieczone, wkłuwając patyczek z boku, gdzie nie ma batonika
W kuchni Karmel-itkiszafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim serem. Mam nadzieję, że się zainspirujecie! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiprasy najniższego szczebla. Ale jestem zła, wręcz wściekła na fotografa, który przyjechał, aby zrobić zdjęcia do artykułu. Nie dość, że zjawił się w nocy, kazał mi o pierwszej piec babeczki "bo on musi mieć zdjęcia". Nie spałam przez niego całą noc, ucząc się do szkoły, po czym i tak zaspałam, usnąwszy nad ranem. Dodatkowo tak się nosił ze swoim profesjonalizmem
W kuchni Karmel-itki