babeczki z masa - 3968 przepisów (strona:93/265)

BABECZKI CYTRYNOWE. 295

lekkie, mocno cytrynowe i puszyste. BABECZKI CYTRYNOWE. /całkowity spontan;/ na 8 babeczek 2 jajka 1/2 szklanki białego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka mleka łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny Jajka ucieram z cukrem na puszystą, gładką masę. Przesiewam mąkę  z proszkę, dodaję do utartych jajek i miksuję. Następnie wlewam

W kuchni Karmel-itki
Czekoladowe cupcakes z owocami 202

Czekolada i  owoce, absolutnie przepyszne połączenie! Babeczki najlepiej podać z kremem, owoce w osobnym naczyniu, aby każdy mógł sobie sam nałożyć odpowiednią ilość. Świetne w smaku, delikatne ciasto, do tego ładnie wyglądający deser.  Inspiracja - Vanilla Cupcakes, Williams-Sonoma z książki "Kids parties". Składniki: (10 sztuk) 115 g mąki pszennej, 3 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta(...)boków i dodajemy do masy mąkę na przemian z mlekiem - w trzech partiach składniki suche, w dwóch mleko, ostatnią partią będzie mąka, miksujemy do połączenia składników. Czekoladę posiekać nożem i dodać do ciasta, wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami i wypełniać je ciastem do 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec babeczki przez 17-20 minut

Plate of Joy
Muffiny czekoladowe z...czekoladą 146

żeby podczas pieczenia nie rozwarstwiła się. Tych mufiinek nie trzeba dekorować kremami czy polewami. Ja posypałam lekko cukrem pudrem i zrobiłam odrobinę kakaowego lukru. Jeśli pokusicie się o podgrzanie babeczek przed podaniem, wtedy na talerzyku obok możecie ułożyć odrobinę śmietankowych lub waniliowych lodów. Wyjdzie pyszny i efektowny deser. Składniki: 350 g mąki pszennej 2 łyżki dobrego gorzkiego kakao(...)ubitymi jajkami, masą czekoladową z garnuszka i śmietaną.  Do papilotek nakładać ciasto za pomocą dwóch łyżeczek, do 2/3 wysokości. Na środku wkładać po 2-3 kostki czekolady. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone - patyczek wbijać z brzegu, nie w czekoladę. Z podanych proporcji wychodzą 24 babeczki, więc

Codzienna kuchnia niecodzienna
MAKOWO - BEZOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I PIERWSZY ROK BLOGA 193

oraz coraz więcej będzie też pojawiało się Waszych komentarzy.   Kulinarny blog był jednym z moich marzeń,gdyż uwielbiam gotować,tworzyć coś nowego w kuchni,udoskonalać stare przepisy,kupować masę gadżetów przydatnych w kuchni.Zdaję sobie sprawę,że nie jest idealny,ze wiele pracy przede mną,ale będę się starać.Mam mnóstwo pomysłów,energii do działania więc mam nadzieję(...)/2015/09/pizza-z-patelni.html 4. Babeczki do barszczu 4298 wyświetleń http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/12/babeczki-do-barszczu.html 5. Placuszki z kurczaka z mozzarellą  2706 wyświetleń http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/placuszki-z-kurczaka-z-mozzarella-i.html   To byłoby na tyle.Zapraszam Was na urodzinowe ciasto.Mąż twierdzi,że z dnia na dzień jest coraz smaczniejsze.   Składniki:   125 g miękkiego masła 4 jajka 375 g cukru 250 g gotowej masy makowej

Niespełnione zdolności kulinarne
Rogale marcińskie (bezglutenowe) 214

dnia wypiekamy bezglutenowe biszkopty, drugiego zagniatamy i wałkujemy ciasto, trzeciego dnia robimy farsz i już wypiekamy rogaliki i zajadamy :-) Mój przepis został zainspirowany przepisem z bloga  Śladami Słodkiej Babeczki , który na potrzeby wersji bezglutenowej nieco zmodyfikowałam. Polecam prześledzić wpis i spróbować upiec najpierw na mące pszennej. Zwykle biały mak sprzedawany jest w paczkach po 500 g. Do mojej wersji(...)straty.  8. Masę makową smarujemy po całym trójkącie w odległości około 5 mm od krawędzi.  9. Delikatnie nożem przesuwamy sobie trójkąt tak by zacząć zwijać rogala do szerszej krawędzi, delikatnie, po drodze staramy się zawinąć boki lekko do środka, a na końcu "brzuszek" nacinamy nożem. To jest trudne. Polecam prześledzić instrukcje u Słodkiej Babeczki . Niestety, nasze rogale

Kawa z mlekiem
Czapeczki Mikołaja - mikołajkowe babeczki 183

się wszystkim :) Składniki Babeczki 125 g miękkiego masła 190 g drobnego cukru 2 duże jajka żółtko 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g gorzkiego kakao szczypta soli 315 g tłustego mleka 50 g posiekanej gorzkiej czekolady 50 g rodzynek Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem. Dodać jajka(...)żółtko, po jednym, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao i solą. Stopniowo dodawać do masy maślanej, w 2-3 partiach, na zmianę z mlekiem. Na koniec wszystko dobrze zmiksować przez kilka minut. Dodać czekoladę i rodzynki, wymieszać wszystko łyżką. Przełożyć do foremek lub papilotek. Piec 20 min. Wystudzić i udekorować kremem. Krem 250 g śmietanki 36% łyżka cukru

Słodkie inspiracje
Babeczki z galaretką w czekoladzie 1389

przekrojeniu (lub ugryzieniu) robią efektowne wrażenie, uwidaczniając całe bogactwo smaków i kolorów. Z podanego przepisu można przygotować sześć babeczek. Biszkopt na spody upiekłam w formie o wymiarach  280x150x75. Babeczki z galaretką w czekoladzie Składniki: biszkopt 2 jajka 3 łyżki (30g) domowego cukru z wanilią (lub zwykłego) 5 łyżek (50g) mąki pszennej warstwa owocowa 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 150ml wody(...)delikatnie mieszać łyżką - masę przelać do formy, wyrównać, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika - piec przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka - po upieczeniu wyjąć z papierem z formy, po wstępnym przestygnięciu zdjąć papier, biszkopt całkowicie ostudzić - za pomocą szklanki o średnicy odpowiadającej mniej więcej średnicy wgłębień w formie na muffiny, w której będziemy przygotowywać babeczki, z ostudzonego biszkoptu

Smakołyki Bereniki
Tartaletki trzcinowe 275

całkowitego wystudzenia. W trakcie stygnięcia parę razy przemieszać. Lekko tężącą masę wlać do tartaletek i wstawić do lodówki. Kiedy panna cotta stężeje na wierzchu rozsypać po łyżce cukru trzcinowego i za pomocą palnika skarmelizować. Można podawać. Smacznego :) Przepis bierze udział w konkursie #cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Bez pieczenia , Ciasta z kremem , Ciasteczka , Dla dzieci

https:KKuchniaMniam
Muffinki z jabłkami i cynamonem + film 345

dużych oczkach i dodajemy do masy jajecznej, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz gałki muszkatołowej i cynamon. Wszystkie składniki ( niezbyt dokładnie ) ze sobą łączymy. Wyłożoną papilotkami formę na muffinki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. około 25 minut. Po upieczeniu babeczki posypujemy cukrem pudrem.     Artykuł Muffinki

Smakowite Dania
Cupcakes al tiramisu 238

obficie nasączone likierem i kawą) wyszły bajeczne, chyba jeszcze lepsze na drugi dzień. Pomysł na podanie tego tiramisu jak i przepis na krem znalazłam tutaj, a na babeczki tutaj.   Bardzo polecam. Cupcakes al tiramisu Składniki na 13 cupcakes: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej- jeśli nie lubisz piaskowego to użyj samą mąkę pszenną(...)żółtka i białka osobno) 165 g cukru 90 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml letniego mleka Do nasączenia: 3/4 szklanki mocnego espresso+ troszkę amaretto lub innego likieru Masa kremowa na 7 cupcakes. 250 g mascarpone 250 ml śmietany 36% 2-3 łyżki cukru pudru Amaretto do smaku, ja nie miałam, dodałam likier śliwkowy Piekarnik rozgrzać do temperatury

Mia Cucina Sofieta
Babka piaskowa, pyszna i puszysta 185

sezon. Również je uwielbiam, ale miałam wielką ochotę na babeczkę. Wyszła pyszna bardzo puszysta. Przygotowanie ciasta – masło z cukrem pudrem utrzeć na puch. Podczas ucierania dodawać po jednym żółtku. Dokładnie utrzeć. Mąkę ziemniaczaną, tortową, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do masy maślanej dodawać partiami sypkie składniki na przemian ze śmietaną. Dokładnie wszystko wymieszać. Białka ubić

Kuchnia Pokoleń
Babka cytrynowo – pomarańczowa 193

Przepyszna puszysta babeczka, cudnie pachnie w całym domu. Konsystencja delikatna i puszysta. Mój mąż się zapytał czy to jest babka gotowana, które uwielbia Przepis na thermomix na dole. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i powoli dodawać po jednym jajku. Dokładnie wszystko wymieszać. Mąkę tortową,mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. dodawać

Kuchnia Pokoleń
Muffinki kakaowe z kremem mocno czekoladowym 213

kremówka będzie już odpowiednio ciepła, zalać nią czekoladę- wymieszać, do czasu, aż masa będzie gładka i lśniąca. Krem odstawić do wystudzenia a następnie najlepiej na całą noc schować do lodówki. Następnego dnia krem wyciągnąć i za pomocą miksera ubić. Gotowy przełożyć do worka cukierniczego i ozdabiać nim babeczki.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
kruche ciasteczka z kokosanką 160

blacie na grubość około 3 mm. Okrągłą foremką ( ja wycinałam foremką do babeczek) wycinać ciastka i układać je na blaszce wyłożonej papierem. Zimne białka ubić z solą, kiedy piana będzie sztywna dodawać do łyżce cukier puder. Na końcu dodać kokos i wymieszać. Na ciasteczka nakładać po łyżeczce masy kokosowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruche babeczki z porzeczkami i lekką budyniową pianką. 221

piany dodajemy po trochę proszku budyniowego i mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę.  Następnie cienką stróżką wlewamy olej, cały czas mieszając.  Na dno foremek silikonowych wsypujemy łyżeczkę ciasta kruchego (tartego na tarce, bądź z mojego przepisu), na ciasto kładziemy łyżkę piany i łyżkę owoców czerwonej porzeczki. Zasypujemy babeczkę łyżeczką ciasta kruchego.  Babeczki wstawiamy do piekarnika na 25 minut

MamaOskarka