Kruche ciasto z intensywnie czekoladowym kremem , orzeźwiająco kwaskowe wiśnie połączone z nieziemsko słodkim kajmakiem to świetna propozycja słodkiego deseru, w którym owoce z czekoladą tworzą duet doskonały. Składniki: Kruche ciasto: 250g mąki pszennej 130g masła ekstra 50g cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy Mus czekoladowy: 250ml śmietanki 30% 150g czekolady mlecznej(...)jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20 minut. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Następnie pozostawić
Szalona Kuchnia Ewelinytylko w salonach, równie dobrze wyglądają jako świąteczna dekoracja na babeczkach.Do upieczenia babeczek możecie użyć jednego z przepisów ze strony, np.: tegoWystudzone babeczki pokrywamy masą cukrową lub białym lukrem (przepis znajdziecie tu)Do gęstego maślanego kremu (np. takiego jak tu) dodajemy zielony barwnik spożywczy i przekładamy do worka cukierniczego z dziubkiem w kształcie gwiazdki.Wyciskamy malutkie różyczki wzdłuż brzegu babeczki
CiastkozercyCiasto na cupcakes 2 i 1/2 szklanki mąki 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 i 1/2 szklanki cukru 4
Gotujemy i jemyżadnych dodatków. Jeżeli jednak chcielibyście je udekorować- możecie to zrobić za pomocą bitej śmietany, lub jednym z polecanych na moim blogu kremów np. śmietankowym, czekoladowym bądź pomarańczowym. Życzę Wam miłego pieczenia i Smacznego!!! Artykuł Babeczki czekoladowe pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyWiele delikatnych ciast typu serniki, ciasta z kremem potrzebują powolnego rozmrażania – dlatego wyjmujemy je dzień wcześniej i wkładamy do lodówki by tam powoli rozmrażały się. Ciasta wilgotne typu szarlotka najlepiej położyć na talerzu, który wymościliśmy wcześniej papierowym ręcznikiem czy bawełnianą ściereczką – by wchłaniały nadmiar wilgoci. Ciasta „suche” typu babeczki, drożdżowe nie wymagają specjalnych sposobów. Drożdżowe ciasto(...)tostera i w minutę cieszyć się pyszną drożdżówką! Rozmrożonych ciast nie można ponownie zamrażać! JAKIE CIASTA MOŻNA MROZIĆ Mrozić można praktycznie wszystkie ciasta: drożdżowe, babeczki, bułeczki, serniki, kruche, szarlotkę, biszkoptowe, ciasteczka nawet torty, ciasta z kremem i ciasta z bitą śmietaną. Mrozić można również surowe ciasta: drożdżowe, kruche, francuskie, półfrancuskie. JAKICH CIAST NIE MOŻNA MROZIĆ Nie mrozimy ciast z galaretką
Dorota Smakujenastępny dzień. To właśnie historia powstania tego kremu! Przyznam, że początkowo nie było mi do śmiechu, ale później doszłam do wniosku, że wyszedł mi przepyszny, a nawet jeden z najlepszych oraz dość tani krem. Można z niego przygotować smaczny deser, przełożyć nim przeróżne ciasta i torty lub wypełnić kruche babeczki oraz rurki. Nadaje się również do dekoracji wszelkich słodkości, ponieważ
Di gotujeciemnej czekolady. Do pieczenia nie potrzebujemy żadnych foremek, wystarczy włożyć ciasto łyżką do wafelka i do piekarnika. Podając te babeczki osiągniemy zaskakujący efekt, przy małym nakładzie pracy a przecież o to właśnie chodzi. Zapraszam! SKŁADNIKI NA BABECZKI: 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół kostki miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 2 duże jaja(...)wszystko łyżką nakładam ciasto w wafelki do około połowy wysokości Piekę 20-25 minut do suchego patyczka. SKŁADNIKI NA KREM BIAŁY: tabliczka białej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego opakowanie serka kanapkowego ( u mnie Bieluch) SKŁADNIKI NA KREM CIEMNY: tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego serek Bieluch PRZEPIS: oddzielnie dla każdej czekolady czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej
Upiecz sobie babeczkęmożna dodatkowo wzbogacić kremem. Składniki Jagody 4-5 garści Masło 120g Cukier pół szklanki Jajko 1 jajko Jogurt grecki 4 czubate łyżki Mąka tortowa 250g Proszek do pieczenia pół łyżeczki Soda oczyszczona pół łyżeczki Olejek waniliowy 1 łyżeczka Wykonanie: Jagody umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miski wrzucić masło, dodać cukier, ubić za pomocą […] The post Babeczki z jagodami appeared
Kulinarne PrzebojeKrem karmelowy zachwyci każdego fana słodkiego karmelu. Polecam dodać do kremu z karmelem owocową, lekko kwaśną frużelinę lub konfiturę, aby przełamać słodycz kremu. Krem karmelowy można
Słodki PomysłPrzepyszna masa budyniowa z dodatkiem masła to idealny krem do ciast bez pieczenia. Masą budyniową można przełożyć ciasto Napoleonka (tzw. Kremówkę) lub eklerki. Ja wykorzystałam masę
Słodki PomysłO tym kremie do tynkowania mogę powiedzieć jedno… można go jeść łyżkami :). Jest słodki, to fakt. Ale bardzo pyszny! To za sprawą mleka w proszku
Słodki PomysłJeżeli nie przepadacie za smakiem klasycznego kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, to krem z dodatkiem kakao będziecie wyjadać z miski
Słodki PomysłKrem pistacjowy, który prezentowałam jesienią przy okazji przepisu na pomarańczowe babeczki , tak bardzo przypadł nam do gustu, że postanowiłam go wykorzystać także do ptysi. Dodałam do nich również marmoladę z cytryn i uważam, że wpasowała się idealnie. Jeśli lubicie te słodkie ciastka z parzonego ciasta, to w takim wydaniu powinny Was zachwycić. Około 20 sztuk: 200 g mąki pszennej(...)masło 250 ml wody 5 jajek szczypta soli kruszonka: 40 g miękkiego masła 40 g brązowego cukru 40 g mąki pszennej krem: 80 g pistacji niesolonych 250 g mascarpone łyżka cukru pudru trzcinowego dodatkowo: 20 łyżeczek marmolady z cytryn (lub pomarańczy) Przygotowujemy skorupkę na ptysie. Masło miksujemy z cukrem i mąką do uzyskania konsystencji kruszonki. Gotową rozkładamy między dwoma arkuszami
Mienta blogsoku pomarańczowego 100-110 g stopionego masła 2 jajka * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Krem pomarańczowy: 200 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy Dodatkowo: 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej w kostkach Przygotowanie: Babeczki: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C (termoobieg: 160 ° C) . 2. Masło rozpuścić(...)stopniowo dosypywać cukier puder. 3. Miksować do momentu otrzymania gęstej masy, byle nie za długo, żeby krem się nie zwarzył. 4. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny. 5. Po tym czasie przygotować worek cukierniczy z tylką 1M i udekorować babeczki, na koniec posypać kandyzowaną skórką pomarańczową
Domowa Cookierenka AgiGdybyście chcieli na szybko zrobić coś słodkiego i do tego, żeby było efektowne na Dzień Matki polecam muffinki cytrynowe z pysznym kremem:) Czytaj więcej »
Ana Mari's world