łask. Wszyscy pieką jagodzianki niemal na wyścigi, starając się udoskonalić już przecież doskonałe receptury naszych babć. A ja tylko dostaję ślinotoku na myśl o tych wszystkich sernikach, drożdżówkach i babeczkach, i zadowalam się borówkami. Które owszem, są dobre, ale ze smakiem leśnych jagód niewiele mają wspólnego. Postanowiłam przetestować przepis na krem, który przygotowywałam wielokrotnie, z dodatkiem najróżniejszych owoców(...)konsystencja i intensywny, owocowy smak. Czego chcieć więcej...? Może tylko curdu z prawdziwych, leśnych jagód... Jagodowy curd Składniki: (na 350 g curdu) 300 g jagód/borówek amerykańskich 2 jajka 2 żółtka 100 g cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oleju Jagody/borówki zmiksować blenderem na gładką masę, przetrzeć przez sitko. Umieścić w garnuszku razem
Pożeraczka, czyli raz adobrzesiły i wielkiego zadowolenia, że znowu postawiło się krok do przodu na drodze w walce z własnymi słabościami. Przepis na babkę zaczerpnęłam z czasopisma "Moje Smaki Życia" nr 4/2014. Babeczka wyszła bardzo dobra - puszysta, z wyczuwalną nutą adwokatu i ciągnącymi się krówkami. Jednak mam zastrzeżenia co do polewy. Po pierwsze, ciężko mi się ją rozprowadzało na cieście, gdyż była bardzo(...)Ciasto: 100 g krówek (najlepiej kruche) 100 ml adwokatu 260 g mąki + 1 łyżka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 150 g cukru 4 jajka Polewa: 100 ml śmietany 30% 100 g masła 70 g cukru 50 g krówek Krówki posiekać i wymieszać z jedną łyżką mąki. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać
My simple kitchenWypieków u mnie na blogu nie znajdziecie zbyt wiele. Z prostego powodu - od dziecka wierzę, że nie potrafię piec, a jedyne co mi wychodzi z ciastek
Pasja SmakuCzekoladowe muffiny, babeczki – bez wątpienia jeden z szybszych, prostych a jakże pysznych deserów. Do przygotowania w kilka minut, przez nas, przez dzieci, przez początkujących piekących U nas dwa dni z rzędu gościły muffiny – z jogurtem greckim i bananami, na które przepis podaje Wam dzisiaj i bananowe z płatkami owsianymi i nutellą, na które przepis podam Wam w kolejnym(...)jestem pewna Składniki: 130 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 190 g groszków czekoladowych gorzkich 4 łyżki kakao 1 jajko 200 g jogurtu greckiego waniliowego lub klasycznego 45 ml leju kokosowego rozpuszczonego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 110 g cukru brązowego 2 dojrzałe, rozgniecione banany Mąkę, sodę, sól, groszki czekoladowe
Made By Mom And Sonprzepisach autorzy podkreślają, że agrest i beza to połączenie idealne. Po upieczeniu tych babeczek już wiem co mieli na myśli:) Przepis można powiedzieć, że tradycyjnie z Moje Wypieki. Babeczki są cudowne w smaku jak są jeszcze ciepłe, zimne też smakują wyśmienicie. Muszą być pyszne, bo mój syn jak ugryzł kawałek i poczuł agrest, to prawie się na mnie obraził(...)zadzwonił tata, żeby powiedzieć, że są pyszne:) Ekspresowe w wykonaniu. Nie ma co czekać - pieczcie! :)Składniki na 12 sztuk:) 125 g masła 100 g drobnego cukru 1 jajko 2 żółtka (te które zostają po zrobieniu bezy) 120 g maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 36 sztuk agrestu Na bezę: 2 białka 100 g drobnego cukru 1 łyżeczka
Blondynka Gotujeuwielbiam muffinki w każdej postaci, szybko się je robi i smakują wybornie, coś słodkiego do kawki zawsze musi być, a gdy na dworze szaro, buro i
słodki bratekTrudno ich nie nazwać inaczej, jak właśnie puszystymi, bo takie właśnie były. Podwoiły swoja objętość i wylały się z papilotek tworząc dookoła fikuśne falbanki. Na
Gosia gotujeNa te muffinki miałam smak już od kilku dni , kiedy to z takim „zaangażowaniem” wcinałam rogaliki marchewkowe. Rogaliki zrobiły furorę w domu - muffinki znikają
Ostra na SłodkoCiasto- biszkopt : 9 jajek 1 i ½ szklanki cukru 1 i ½ szklanki mąki tortowej Łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem.Dodać
Apetyczna babeczkanaturalnej łyżeczka cynamonu skórka otarta z 1 pomarańczy łyżeczka nasion chia łyżka jagód goji na krem: 150 g daktyli(bez pestek) 75 g Newelli naturalnej + ok. 25 g na dekorację Jajka ubić ze stewią na wysokich obrotach, aby powstała puszysta masa. Dodać olej i krótko zmiksować. Mąkę gryczaną, kukurydzianą i ziemniaczaną wymieszać w misce z cynamonem, poppingiem z amarantusa i proszkiem(...)odczekać, aż całkowicie wystygnie. Dodać posiekaną Newellę i zblendować, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Przestudzone muffiny udekorować kremem, a z Newelli wyciąć uszka, nosek i uśmiech, aby z babeczek powstały kotki :) Wpis dodaję do akcji Gotuj z Newellą
FitKotKuchnia z Zielonego Wzgórza czyli przepis inspirowany L.M. Montgomery Idylliczny świat prowincji do którego trafia Ania przesycony jest wiejskimi smakami i aromatem wypiekanych ciast. W domu
Apetyczna babeczkaTo moja pierwsza styczność w kuchni z mąką kokosową, dużo o niej czytałam i zafascynowana jej dobrodziejstwami postanowiłam ją kupić i coś z niej przygotować, padło
madamekuchnia.wordpress.comWitajcie :) ostatnio mam przyjemność testowania bardzo fajnych bezglutenowych produktów firmy Incola. Tym razem postanowiłam wypróbować mąkę jaglaną z której upiekłam pyszne wytrawne muffinki z
Sama słodycz i szczypta chilispontaniczne zakupy! - aż chce się powiedzieć. Sięgnęłam jednak po jedną z moich ulubionych książek, The hummingbird bakery: Kagedage Tarka Maloufa, i w niej objawiło mi się ciasto. Banalnie prosta babeczka, w której zmniejszyłam tylko ilość cukru o mniej więcej jedną trzecią, a i tak wyszła dość słodka (dlatego zrezygnowałam z posypywania cukrem pudrem). Jest tak obłędnie maślana, mięciutka i puszysta(...)nikt się nie zorientuje... Maślane ciasto z jagodami i creme fraiche Składniki: (na keksówkę 8x22 cm) 190 g miękkiego masła 190 g mąki pszennej 120 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1,5 łyżki creme fraiche (18%) dodatkowo: 125 g borówek amerykańskich lub jagód Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowocowych deserów, musów, lodów czy nawet ciast. Drugi dział - ŚWIEŻO - klasyczne dania w nowej, świeżej odsłonie - np. sałatka Cezara czy caprese, burger, stek, makarony, pieczone kurczaki, pieczone mięsa, jajka na grzankach, kurczak w cieście, zupy, pierożki, żeberka, ryby i krewetki. Na końcu działu również znajdują się słodkości - np. bananowo-karmelowe ciasto, kruchy placek z brzoskwiniami, pudding cytrynowy, panna cotta(...)atarze, którym zainpirowaliśmy się do wykonania tego wpisu - ( klik ). Ponownie na końcu działu znajdziemy słodkie przepisy - ciasto czekoladowe, tosty francuskie, przepis na ciasto z jabłkami i jagodami, babeczki w czekoladzie, lody, płynna czekolada na zimno czy choćby pieczoną ricottę z miodem waniliowym! Wszystko wygląda pięknie i bardzo apetycznie! Kiedy przejdziemy przez główne działy na końcu książki znajdziemy dział pod nazwą
Plate of Joy