To, że lubię piec muffinki, już pewnie zdążyliście zauważyć :-) Tym razem będą to muffinki delikatnie bananowe. A dlaczego tylko delikatnie bananowe? :-) Ano dlatego, że bananów w
WielopokoleniowoOdkąd zostałam obdarowana przez siostrę formą do muffinów ciągle o nich marzę i śnię :-). Mam za cel wypróbowanie jak największej liczby rodzajów tych pysznych babeczek. i dlatego w ostatnią sobotę powstały aż 3 rodzaje tego przysmaku. Dziś podam przepis na mojego faworyta. troszeczkę go zmodyfikowałam gdyż jak dla mnie były za mało słodkie. Zapraszam więc na wielkie muffinowanie!!! Muffinki marchewkowe(...)pszennej płaska łyżeczka sody czubata łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru pół łyżeczki cynamonu i imbiru szczypta soli składniki mokre ok 2/3 szklanki mleka (dawałam ,,na oko") 2 jajka 1/4 szklanki oleju dodatkowo 1 i 1/4 szklanki marchwi startej na grubych oczkach 3 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki ziaren słonecznika Do dzieła!!! Składniki suche dokładnie mieszamy. W drugiej misce
sierotka maRysia w kuchniDziś proponuję pyszne muffinki z białą czekoladą, malinami i borówkami. Całość jest dopełniona gorzką czekoladą:) Upiekłam je na urodziny koleżanki i mam nadzieję, że nie
The Sweet DamselOglądając jeden z kolejnych odcinków Masterchefa doszłam do wniosku, że przepis na caramelle muszę sama przygotować w domu. Wyśmienity specjał kuchni Włoskiej, oparty na bardzo prostych
Apetyczna babeczkaPyszne, mięciutkie, letnie muffiny nadziane soczystymi brzoskwiniami, idealne na deser lub słodką przekąskę. Polecam!!! Składniki na muffiny z brzoskwiniami na 12-14 sztuk
Rozpustne gotowaniePierwsze letnie słoneczne smaki to cytryna i jagody (u mnie są już w warzywniaku! :)). Dziś postawiłam na ciasto ucierane (jak na babeczki) zamiast biszkoptu, dzięki temu ryzyko niepowodzenia spada niemal do zera. W letnie dni, jak dzisiejszy, gotowy tort możecie schować na godzinę do zamrażarki i podać gościom jako lodowy – na pewno będą zachwyceni :) Moja tortownica(...)ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 0,5 szklanki oleju 1 szklanka maślanki 1 jajko 0,5 szklanki jagód Składniki na krem: 1 kostka masła 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru + 1 cytryna Przed upieczeniem ciasta warto przygotować sobie składniki na krem
CiastkozercyProste w przygotowaniu, puszyste i zarazem wilgotne muffinki z owocami. Bez glutenu i dodatku cukru. Możecie użyć dowolnych owoców, polecam:) Na 10 muffinek: 100 g mąki
Mienta blogsłodkości. W takim tempie szybko będę musiała przejść na dietę, ale póki co korzystam, korzystam A że coraz bardziej podoba mi się pieczenie babeczek i jakoś zjadając małą babeczkę wydaje mi się, że mogę ich zjeść więcej, bo mają mniej kalorii. Miałam trochę kremówki, a że nie lubię wyrzucać jedzenia, a bałam się, że mi się zepsuje to postanowiłam zrobić(...)pyszny! Składniki: - 250 g mąki pszennej; - 2 łyżki kakao; - 2 łyżeczki proszku do pieczenia; - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej; - 100 g masła ( w temperaturze pokojowej); - 200 g cukru; - 2 jajka; - 175 ml maślanki naturalnej; - 1 łyżeczka octu; - opcjonalnie ulubiony ekstrakt; Dodatkowo: - szklanka śmietany kremówki; - łyżka cukru pudru - odrobina czerwonego lub różowego barwnika Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę
dom-agi.plDo tych babeczek użyłam oleju rzepakowego Rapso i orzechy oraz migdały tarte firmy Back Mit, które dostałam do testów. Babeczki wyszły smaczne, puszyste o lekkiej nucie
Ewa w kuchniMocno czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady to klasyka wśród mini wypieków. Mało kto jest w stanie się nim oprzeć, a fani czekolady z pewnością nie
Słodka StronaChwilowo mały przestuj na blogu z racji remontu witryny:) Proszę bądzcie cierpliwi....a dzisiaj idealne mufinki z cukinią.Za sprawą cukini mufinki są wilgotne.Na imprezę, piknik
Anioły w kuchniUniwersalny krem do słodkich wypieków np. jako nadzienie do babeczek lub do biszkoptów Szybki w przygotowaniu oraz praktyczny, składniki do jego przygotowanie zawsze są w domu. Zrobienie tego kremu nie zajmie więc niż 20 minut. Krem ten jest uniwersalny, można go dowolnie barwic tak jak ja to zrobiła, dodawać ulubione smaki, i w ten sposób otrzymamy za każdym(...)krem. Mimo użycia masła wcale nie jest ciężki, wręcz przeciwnie jest leciutki idealnie rozsmarowuje się na cieście, i rozpływa się w ustach. 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Dowolny aromat (opcjonalnie barwnik) W kąpieli wodnej ubijamy jajka z cukrem do momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową masę jajeczną
RAROSSAdrożdżowej. Co jakiś czas zdarza się iż eksperymentuję i sprawdzam nowe przepisy. W tym roku nastąpił powrót do starego sprawdzonego przepisu, który wpisałam sobie kiedyś do zeszytu. Źródło nieznane, ale babeczka jest przepyszna. I jak na ciasta drożdżowe, bardzo konkretna, ze śmietanką kremówką, z odpowiednia ilością masła, z migdałami i olbrzymimi rodzynkami, które w babce (i jeszcze tylko w potrawce) uwielbiamy(...)ciasto, które smakuje mi do końca. Piekłam w formie 22x11x12cm.Składniki: - 500g mąki tortowej- 200g masła- 200g letniej śmietanki 30%- 125g ksylitolu (lub cukru)- 5g cukru trzcinowego- 3 jajka- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)- 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy)- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego- 100-150g rodzynek (u mnie jumbo gold)- 70g mielonych migdałów- szczypta soli
Smaczne Zdrowecukru ( ja użyłam cukru trzcinowego i dałam 1,5 szkl.) 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 1/2 szkl. płatków owsianych ( tak aby było zdrowiej ;) ) Sposób przygotowaniaDo miski należy wlac mleko, jajka, szczyptę soli, cukier waniliowy i rozpuszczoną kawę w łyżce gorącej wody. Miksujemy na kremową jednolitą masę . Następnie dodajemy margarynę , cukier i znowu miksujemy. Gdy składniki sie połączą wsypujemy mąkę wymieszaną(...)foremek do 3/4 jej wysokości. Radziłabym piec muffinki w formie teflonowej muffinkowej ;) bo mi niestety w tak zwanych papilotkach ciasto rozpływało się i ciężko było utrzymac piękny kształt babeczek ;) Myślę , że jedną z przyczyn mogła byc mniejsza ilosc mąki pszennej, ale i tak smak muffinek jest zadawalający
Słodkości i nie tylkomojprzepisna.pl | Mus czekoladowy Przepis był obecny z nami jak byliśmy na diecie South Beach, często go robiliśmy, potem nam się troszkę znudził, a teraz z wielką
moj przepis nałyżki cukru pudru 1/2 szkl. jagód cukier puder do oprószenia Przygotowanie: 1. Biskwity: Jajka utrzeć z cukrami do puszystości, następnie wsypać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać do jajek. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać po jednej łyżce masy i rozsmarować tak, by powstał owalny placuszek. Piec w 160 st.C około 6-8 minut do zezłocenia. Następnie wyjąć z piekarnika(...)mascarpone i dobrze zmiksować. Na połowie ostudzonego placuszka ozdobną końcówką wycisnąć krem. Posypać jagodami i delikatnie zgiąć. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Śladami Słodkiej Babeczki
Nastoletnie Wypiekaniesię za ciasto. Zacząłem od ucierania na wolnych obrotach cukru z masłem aż nabrało konsystencji gęstej śmietany. Następnie dodałem łyżkę aromatu waniliowego (niestety nie miałem laski wanilii) i wbiłem jajka cały czas miksując. Kolejnym krokiem była mąka i proszek do pieczenia – oba składniki dołączyły do swoich kolegów z miski Wszystko to teraz lekko mieszając. Na koniec starta skórka(...)budyniu Spostrzeżenia? 1. Budyń trzymamy w kąpieli aż faktycznie zacznie gęstnieć – zdejmując za wcześnie doczekamy się prędzej siwych włosów niż jego stężenia 2. Nie do końca wyrosły mi babeczki tak jak u Erica – takie płaskie były Może papilotki były za małe (niskie) i budyń zawarty w babeczkach spowodował ich brak „wzrostu”? 3. Śmietanę należy używać
Kuchenne Wariacje