Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na moje ulubione szybkie kanapki - z rukolą, awokado i łososiem wędzonym. Uzupełnieniem jest szklanka soku owocowego lub warzywnego. 5 minut i mamy pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie :) SKŁADNIKI (dla 1 osoby) 2 kromki pełnoziarnistego chleba 2 łyżeczki śmietankowego serka kanapkowego 1 mała garść rukoli 1/2 dojrzałego awokado 1 mały plaster łososia wędzonego(...)zimno sok z cytryny pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Kromki chleba smarujemy serkiem śmietankowym. Rukolę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kładziemy na serek. Awokado obieramy i połowę kroimy na plasterki. Układamy na kanapkach i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Na górę kładziemy kawałki łososia. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym. Podajemy ze szklanką ulubionego pasteryzowanego soku owocowego, owocowo-warzywnego lub warzywnego
Moje Kuchenne RewelacjeJuż od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie guacamole. O wspaniałych właściwościach awokado nie będę się rozpisywać :) To bardzo smaczna i lekka przekąska, z nutką pikanterii i limonkowego orzeźwienia. Składniki: 2 dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor ( np. malinowy ) 1/2 papryczki chilli 1 mała cebulka dymka sok z 1/2 soczystej limonki 1-2 łyżki oliwy ( może być(...)czosnkowa) szczypta soli szczypta pieprzu dwie garści posiekanej kolendry Awokado obrać, pokroić na małe kawałki i skropić sokiem z limonki. Całość rozgnieść widelcem. Czosnek przecisnąć przez praskę a cebulkę bardzo drobno pokroić. Dodać do awokado. Na sam koniec dodać pokrojonego w kostkę pomidora, posiekaną kolendrę,oczyszczoną z nasion i posiekaną papryczkę chilli, oliwę i doprawić solą i pieprzem. Wszystkie
Jemy PijemyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Często jadacie kanapki z wędliną i serem? A może dla odmiany zrobicie pyszną pastę z awokado i jajka? Awokado jest bardzo zdrowe, idealnie nadaję się na kanapki lub jako dodatek do sałatek czy koktajli. Pamiętajcie, aby wybierać owoce dojrzałe z wyczuwalnym miękkim miąższem pod skórką. Jeśli takiego(...)dostaniecie, wystarczy awokado zawinąć w folię aluminiową i odstawić na 1-2 dni. Po tym czasie będzie już wystarczająco miękkie Sam owoc nie każdemu może smakować ze względu na swój lekko mdły smak, lecz przygotowany w formie takiej pasty na kanapki smakuje świetnie. Zachęcam do przygotowania w swojej kuchni
Marta GotujeSurówki z cyklu "wrzuciłem, co miałem" nie raz już mnie zaskoczyły. Z tą nie było inaczej. Połączenie sałaty z awokado, soczystą gruszką i słodkim mango okazało się bardzo trafione. A dodatek soku z limonki i odrobiny chilli doskonale zbalansował smaki. Składniki: 1 opakowanie ciętej mieszanki sałat 1 dojrzała gruszka 1 średniej wielkości mango 1/2 awokado sok z 1 limonki(...)łyżka oliwy z oliwek szczypta suszonego chilli szczypta soli Sposób przygotowania: Sałatę umyć i osuszyć. Mango, gruszkę i awokado pokroić w kostkę i wymieszać z sałatą. Pamiętajcie, że jeśli zużywacie tylko połowę awokado, z drugiej nie usuwajcie pestki - dzięki temu będziecie mogli ją przechować w lodówce do następnego dnia bez ryzyka, że ściemnieje. Do soku wyciśniętego z limonki dodać łyżkę
W SMAKSuper pyszny koktajl / smoothie w wiosennym kolorze zielonym. Cudowne połączenie banana, awokado i szpinaku. Nie należy się bać tego miksu - wszystko świetnie się komponuje. Mój dwuletni wykwalifikowany pracownik - tester smaku - potwierdza, przepis idealny (; Składniki (1 duża porcja): 2 szklanki szpinaku (mocno wypełnione) 2 banany (najlepiej zmrożone wcześniej) 1/2 średniego awokado(...)plasterek limonki / cytryny Limonka służy nie tylko ozdobnie. Pod koniec jedzenia warto wrzucić ja do szklanki i rozgnieść z pozostała częścią koktajlu. Przygotowanie (7 minut): - szpinak miksujemy z awokado dolewając po troszku wody (ja szpinak podzieliłam na 3 porcje dodając co jakiś czas do miksowania aby sobie ułatwić prace i uzyskać lepszą konsystencję) - dodajemy banany (oczywiście
Pora na pora i pomidoracudownie. To ostatni dzwonek, żeby pożegnać ciężkie, zimowe potrawy, na korzyść lekkich sałatek, chłodników, koktajli i innych kolorowych wynalazków. Moja propozycja na dziś to sałatka z mango i awokado. W znanej sieci marketów na literę T możecie teraz kupić mango za 3 zł, a awokado za 2 zł, także zachęcam Was do eksperymentów. Jeśli macie ochotę, możecie dorzucić rukolę(...)szpinak, na pewno fajnie się wkomponuje. Składniki (2 porcje): 1 dojrzałe (!) awokado 1 mango 5 truskawek 20 g orzechów włoskich (waga bez łupinek, około 5 sztuk) 1 łyżeczka ziaren sezamu (5 g) Cytrynowy sos winegret: 1,5 łyżki oleju, najlepiej nierafinowanego (15 g) 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczka miodu sól, pieprz do smaku 1. Wszystkie składniki
Powiedz dietom nieMyślicie, że orzechy nerkowca nie pasują do jajecznicy? Nic bardziej mylnego. Uprażone w połączeniu z awokado i orzechowym aromatem beurre noisette wznoszą jajecznicę na wyższy poziom. Musicie spróbować Składniki: 4 duże jajka 1/2 dojrzałego awokado 2 pełne łyżki orzechów nerkowca 1 łyżka masła 1 łyżka beurre noisette natka pietruszki do dekoracji sól pieprz Przygotowanie: Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni(...)utrzeć w moździerzu. Awokado przekroić wzdłuż na pół, wyjąć miąższ i pokroić w kostkę. Na patelnię włożyć masło, wbić jajka i dodać orzechy. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć mieszając, aż jajka się zetną. Pod koniec smażenia dodać pokrojone awokado i ponownie wymieszać. Gotową jajecznicę przełożyć na talerz, posypać posiekaną natką pietruszki i polać odrobiną podgrzanego beurre noisette. Smacznego
Oryginalny smakwięc sałatkę, której składniki nigdy mnie nie zawiodły, a są dostępne przez cały rok. Jest to wariacja na temat kuchni meksykańskiej. Sałatka cieszy oko, jest kolorowa i treściwa. Z awokado i fasolą w roli głównej, uzupełniona pomidorkami, czerwoną cebulą oraz sosem z chili i limonką. Do tego trochę sałaty i pestki dyni. Jak dla mnie jedna z najlepszych sałatek. Jest(...)tortillą. Jest sycąca, ale nie jest za ciężka, dlatego idealna na lunch. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do dań głównych lub przy grillu. W przepisie podaję połowę awokado, bo tyle teoretycznie wystarczy. Ja jednak jestem uzależniona od tego owocu i tak naprawdę dodaję całe... Sałatka Ale Meksyk z pikantnym sosem Składniki na 2 porcje: kilka liści
Pełny talerzHummus z awokado - Guacaummus lub Hummamole Lubicie guacamole? A hummus? Jeżeli chociaż raz odpowiedzieliście tak, spróbujcie połączenia tych smaków. Co powstało z małżeństwa guacamole i hummusu? Guacaummus lub Hummamole. Moje ulubione awokado i kolendra dodają tu naprawdę fajnej świeżości. Guacamole lubię z wyczuwalnymi kawałkami składników,ale hummus idealnie gładki. Dlatego obieram ciecierzycę przed zmiksowaniem. Nie ma co się krzywić. Obranie(...)Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być też z puszki) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tahini 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli (opcjonalnie) ¼ szklanki świeżej kolendry 2 łyżki oliwy 1 awokado (ok. 210 g z pestką, przed obraniem) 2-3 łyżki soku z limonki ¼ łyżeczki mielonego kuminu łyżeczki sól do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku pieprz kajeński do smaku
Pełny talerzPasta jajeczna z awokado Lubicie pasty do pieczywa? Ja bardzo. Najbardziej takie banalne w przygotowaniu jak ta dzisiejsza. Technika jej przyrządzenia jest dowolna. Można siekać, rozgniatać lub miksować. Ja lubię, jak składniki nie są całkiem zmiażdżone i można wyczuć poszczególne smaki. Jajka na twardo, awokado, orzechy i szczypta przypraw... Połączone razem tworzą naprawdę smaczne smarowidło. Jak dla mnie dodatkowy plus(...)brak majonezu, którego nie jestem w stanie sobie odmówić przy tradycyjnej paście jajecznej. To jak? Skusicie się na kanapeczkę? Składniki: 1 miękkie awokado 2-3 jaja ugotowane na twardo sok z 1/2 limonki 2 łyżki uprażonych i posiekanych orzechów włoskich 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki chili w płatkach (mniej jeżeli nie lubicie pikantnych potraw) sól do smaku ½ ząbka
Pełny talerzczeluściach lodówki znalazłam awokado! Musiałam coś z niego wykombinować, jak zwykle szybko, szybciej I tym sposobem powstała mocno aromatyczna, ostra pasta. SKŁADNIKI 1 awokado 2 jajka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 średniej czerwonej cebuli 1/2 papryczki chilli 1 łyżka majonezu plaster cytryny pieprz sól rukola (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Jajka ugotować na twardo, wystudzić i drobno pokroić. Awokado wydrążyć, rozgnieść(...)widelcem lub w moździerzu i natrzeć pestką (dzięki temu nie ściemnieje, pestkę można zostawić w paście i tym sposobem oszukać awokado ), skropić cytryną. Papryki i cebulę drobno pokroić, dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli. Doprawić pieprzem i solą, wymieszać z łyżką majonezu. Świetnie smakuje podana na rukoli
zabawa smakiemjest u Was z późnymi powrotami do domu? Często Wam się to zdarza? Z chęcią poznam Wasze przepisy na szybkie kolacje :) Składniki na 2 porcje: 1 dojrzałe i miękkie awokado 80 g łososia (może byc tuńczyk) w sosie własnym z puszki 6-8 łyżek sosu Teriyaki np. YAMASA 2 szczypty ostrej papryki w proszku Rybę odsączamy, przekładamy do miszecki, zalewamy(...)sosem Teriyaki i ostrożnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przekrajamy awokado na pół i przekręcamy połówki, aby się rozdzieliły. Usuwamy pestkę, a na jej miejsce nakładamy kawałki ryby w sosie. Całość przyprawiamy odrobiną ostrej papryki. Jemy łyżką nabierając miąższ awokado wraz z rybą. Do takiego awokado polecam lekką sałatkę (u mnie garść mieszanki sałat z kilkoma pomidorkami
Zawsze głodna!Imbirowy staw. przepis na dwie porcje 200 gram piersi z kurczaka 3 ugotowane marchewki 2 łyżki śmietany kremówki pół awokado 2 ząbki wyciśniętego czosnku 1 łyżka startego imbiru 4 łyżki startego na drobnych oczkach parmezanu 1 łyżeczka chili w płatkach 1 łyżeczka suszonego oregano sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy kilka kropel barwnika spożywczego zielonego DODATKOWO kiełki(...)minuty by odpoczęły . MUS Z MARCHEWKI Ugotowane marchewki blendujemy na koniec dodając śmietanę kremówkę oraz imbir i sól . Podgrzewamy mus i podajemy układając na nim mięso . MUS Z AWOKADO Awokado blendujemy dodając do niego kilka kropel barwnika spożywczego , czosnek oraz sól i pieprz . CHIPS Z PARMEZANU Na jeden chips wysypujemy dwie łyżki parmezanu na rozgrzaną suchą patelnie w kształcie
na gaziepominąć) 60 ml octu ryżowego 2 łyżeczki cukru pudru ½ łyżeczki soli Do maków z pieczonym łososiem: 300 g świeżego łososia sól morska, świeżo mielony pieprz warzywa (u mnie: sałata, awokado, ogórek) majonez lub serek Philadelphia Dodatki do sushi: sos sojowy do maczania sos teriyaki lub kabayaki do polania (można pominąć, na dole postu jak zrobić kabayaki) sezam (można pominąć) wasabi(...)Nori 1 łyżka sake (można pominąć) 60 ml octu ryżowego 2 łyżeczki cukru pudru ½ łyżeczki soli 300 g świeżego łososia sól morska, świeżo mielony pieprz warzywa (u mnie: sałata, awokado, ogórek) majonez lub serek Philadelphia sos sojowy do maczania sos teriyaki lub kabayaki do polania (można pominąć, na dole postu jak zrobić kabayaki) sezam (można pominąć) wasabi (można pominąć
Poezja smakuUwielbiam awokado- jego smak i kolor - w pastach, sałatkach, koktajlach albo pokrojone z innymi dodatkami na kanapkach. Najprostszą pastą jest guacamole - tu moja jej wersja podstawowa :) SKŁADNIKI 1 dojrzałe awokado 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki soku z limonki (lub cytryny) 1 ząbek czosnku sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,oliwę
Moje Kuchenne Rewelacje