łyżka cukru, łyżeczka soli, łyżeczka kurkumy ćwierć główki młodej kapusty – drobno pokrojone i posolone pęczek koperku – posiekany 2 łyżki posiekanej świeżej mięty pęczek dymki ze szczypiorem dojrzałe awokado – obrane i bez pestki Sok z cytryny ząbek czosnku duże opakowanie jogurtu greckiego litr maślanki sól, pieprz miód łyżka wasabi pęczek rzodkiewek – pokrojonych w cienkie paski obieraczką(...)garnka wlewamy litr wody, dodajemy masło, łyżkę cukru, łyżeczkę soli i kurkumę. Zagotowujemy. Wrzucamy kalarepkę i gotujemy przez 5 minut, studzimy zostawiając w płynie. Do dużego garnka wrzucamy awokado, posiekany koperek, sok z połowy cytryny, posiekaną miętę, odcięty i pokrojony szczypior z dymki i ząbek czosnku przetarty przez praskę. Rozdrabniamy blenderem z jogurtem i maślanką. Doprawiamy solą, łyżką miodu
Ugotowane pozamiataneodkryciem: może nie epokowym i druzgoczącym wszelkie dotychczasowe teorie przygotowywania smoothie (bo mowa będzie o smoothie). Ale odkryciem, które ogromnie mnie ucieszyło jako niepoprawną miłośniczkę smoothie: wykorzystanie w nim awokado. Owszem nieraz mignęło mi takie zestawienie. Ale po raz pierwszy przetestowałam je sama na sobie w tym bardzo … Artykuł Koktajl truskawkowy z awokado. pochodzi z serwisu MODA
MODA NA BIOProsta, letni sałatka, orzeźwiająca, ale też sycąca, ze sporą dawką energii, jaką zapewnia pieczone prosciutto i pestki dyni. Sałatka z truskawek i awokado jest przy tym zdrowa i lekko strawna. Czas przygotowania: 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: ½ kg truskawek 2 duże garści szpinaku 5-6 plastrów wędzonego boczku lub prosciutto 50 g sera koziego, fety, sera(...)lekko brązowe. Zdejmij z patelni. Krok 3 Umyj szpinak i truskawki. Osusz. Truskawki przekrój na mniejsze kawałki. Wyłóż na talerz lub do misy szpinak, układaj na nim truskawki i awokado. Posyp pokruszonym prosciutto, serem i pestkami dyni. Krok 4 Przygotuj dresing. Wlej do małego szczelnie zamykanego słoiczka 2 łyżki oliwy i octu balsamicznego, łyżkę oliwy i musztardy. Zamknij. Potrząsaj energicznie
Niedzielny kucharzmielone z kaszą kuskus zamiast bułki Sałatka warzywna z kuskus Sałatka z kuskusem – składniki: 200 g kuskus ½ sałaty rzymskiej ½ czerwona papryka 1 duży pomidor 1 mały ogórek 1 awokado 1 czerwona cebula szczypiorek kilka dużych rzodkiewek sok z cytryny sól i pieprz Sposób przygotowania sałatki z kuskusem. Kuskus przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Kuskus to nie jest kasza tylko(...)bulionem ok. 1 cm nad kuskusem, przykrywamy i odczekujemy ok. 10 minut, aż zmięknie i napęcznieje, wystarczy potem przemieszać widelcem i kuskus jest gotowy. Sałatę rzymską drobno kroimy. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, wyciągamy ze skóry i drobniej kroimy, skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Paprykę, pomidor i ogórka myjemy, wycieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy deser, to moje lody z awokado będę idealne. Przepis na domowe lody awokado jest bardzo prosty i nie wymaga nawet posiadania maszynki do robienia lodów. Gorąco polecam! - tylko kilka prostych składników - domowe lody bez dodatku jajek - bez potrzeby użycia maszynki do lodów
AniaGotuje.plłyżeczki oregano, pół łyżeczki kuminu – 1-2 łyżeczki sosu Tabasco – opcjonalnie – 7-9 kukurydzianych tacos lub małych pszennych tortilli – 10 pomidorków cherry – marynowane papryczki jalapeno – 1 duże awokado – 2 łyżki śmietany – świeża kolendra do podania Przygotowanie: Kurczaka pokrój w małe kawałki. Z podanych w przepisie przypraw przygotuj mieszankę. Dodaj ją do pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszaj(...)patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i smaż kawałki kurczaka po kilka minut z każdej strony, aż usmaży się. Do tacos włóż kawałki kurczaka, pokrojone pomidorki papryczki jalapeno, niewielkie kawałki awokado. Dodaj trochę śmietany i tabasco, posyp świeżą kolendrą. Podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Tacos z kurczakiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plłyżki tartego sera parmezan Placki z fasoli: 240-260 g fasoli konserwowej po odsączeniu 1 jajko 1 łyżka mąki tymianek Sos: 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1/2 awokado pół małego pęczka koperku sól, pieprz ziołowy do smaku Placki z kaszy: wszystkie składniki mieszamy dokładnie, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, na dobrze rozgrzanej patelni Placki z fasoli: składniki miksujemy(...)blenderem, smażymy na suchej patelni lub niewielkiej ilości oleju Sos: awokado, czosnek miksujemy, koperek siekamy drobno, mieszamy składniki z jogurtem, doprawiamy do smaku Porcja placków z sosem ma ok. 550 kcal
KucharzycaDostarczy nam energii na cały poranek. Bogate w białko i tłuszcze danie zaspokoi nasz głód. 4 jajka Sól Pieprz 50 g żółtego sera 1 łyżka oleju lub oliwy ½ dojrzałego awokado 5 rzodkiewek 2 łyżki szczypiorku Jajka dokładnie mieszamy widelcem lub trzepaczką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy(...)jest odpowiednio rozgrzany wlewamy jajka. Cały czas mieszamy (do momentu ścięcia). Wsypujemy ser, czekamy aż się rozpuści. Jajka z serem przekładamy na talerz. Dodajemy pokrojone w kostkę awokado oraz plasterki rzodkiewki. Wierzch dekorujemy posiekanym szczypiorkiem
VioletoweKucharzenienumeru Magazynu Aromat , który wydajemy razem z koleżankami w ramach działania Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Buddha bowl z ciecierzycą i szparagami – składniki: garść roszponki 50 g ugotowanej kaszy bulgur ½ awokado 4 zielone szparagi 2 łyżki pieczonej ciecierzycy Dressing: 2 łyżki oleju sezamowego sok z ½ cytryny Wykonanie: Ze szparagów odłamać końcówki i ugotować je na parze. Ugotowaną ciecierzycę wymieszać z przyprawami(...)olejem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok. 30 minut. Składniki dressingu wymieszać. W misce ułożyć kaszę bulgur, tak by była widoczna, obok roszponkę, pokrojone w paski awokado, upieczoną ciecierzycę i kawałki szparagów. Polać dressingiem. Artykuł Buddha bowl z ciecierzycą i szparagami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuCiebie i wręcz krzyczą "Wrzuć mnie do koszyka". Składniki dla 6 osób: 750ml warzywnego bulionu 4 małe ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 cukinie (młode, nieobrane) 1 por 1 awokado ½ pęczka natki pietruszki 2 małe gałązki lubczyku 2 łyżki kwaśnej śmietany Sól, pieprz do smaku Grzanki do podania Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu warzywnego. Dodajemy(...)natkę pietruszki, czosnek oraz lubczyk. Gotujemy na małym ogniu, dodając po ok 15 minutach umytą i pokrojoną cukinię, pora pokrojonego w talarki oraz awokado pozbawione skórki i pestki. Wszystko gotujemy przez kolejne 15 minut (do miękkości ziemniaków!), a następnie blenderujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy z przyrumienionymi na maśle chlebowymi grzankami, szczypiorkiem
Kuchnia w czekoladziełososiem i jajkiem Składniki : mały pęczek rzodkiewki z liśćmi (jeśli rzodkiewka nie jest ekologiczna, lepiej nie wykorzystywać liści) 1 mała sałata rzymska (albo pół sałaty masłowej) garść rukoli 1 awokado 4 jajka 100g wędzonego łososia 50g parmezanu mieszanka ziaren do posypania: pestki słonecznika, dyni, siemię lniane, sezam sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu 1 ząbek czosnku 1 łyżka(...)pokroić w talarki. Łososia pokroi w mniejsze kawałki. Jajka ugotować na pół miękko (włożyć do zimnej wody, gotować ok 2,5min od momentu zagotowania wody), obrać, przekroić na pół. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, pokroić w kostkę. Ser pokroić w wióry np. za pomocą obieraczki do warzyw. Wszystkie składniki włożyć do miski, z wierzchu położyć połówki jajek
Obiad gotowyZestaw B (bezmięsny): Tatar z pieczonego buraka z musem z wędzonego jesiotra, limonki i miodem z truflami Halibut z przegrzebką w maśle szałwiowym, młodą marchwią i jarmużem Krem z awokado z nasionami chia i gorzką czekoladą z chili Na pierwszy rzut oka widać różnicę pomiędzy tym, co jest w regularnej karcie restauracji, a tym, co zaprezentowano w zestawach przygotowanych(...)kieliszku było lekkie i przepyszne. Gdyby to był sezon letni, owoce miałyby jeszcze więcej smaku, ale efekt i tak był bardzo dobry. Drugiego deseru nie zdążyłam spróbować, ale połączenie awokado z czekoladą podkręcone chili oraz puddingiem chia powinno zdać egzamin. Wojtek dodałby mu nawet więcej ostrości. Podczas naszej degustacji nie było jeszcze festiwalowego drinka, ale kelner zaproponował mi bardzo dobre
Pasja SmakuProsta i niezwykle smaczna. Składniki: 2 jajka 1 opakowanie mini mozzarelli 150 g pomidorków koktajlowych 300 g wędzonego łososia 1 awokado 1 pęczek szczypiorku 1 opakowanie miksu sałat Sos: 3 łyżki posiekanego koperku 70 ml oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy rosyjskiej 1 łyżka miodu lipowego 3 łyżki octu cydrowego Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, kroimy. Ser odcedzamy z zalewy(...)Pomidorki kroimy. Łososia roimy w dużą kostkę. Awokado kroimy w paski. Szczypior siekamy. Składniki mieszamy razem z miksem sałat. Przygotowujemy sos: Posiekany koperek, oliwę, miód, ocet i musztardę mieszamy z odrobiną przegotowanej wody. Polewamy nim sałatkę. Podajemy od razu po przygotowaniu
R'n'G Kitchen