Innym pomysłem na świeże liście szpinaku jest sałatka z wykorzystaniem: świeżego szpinaku cukinii sera feta czarnych oliwek awokado sosu tabasco oraz kremowego octu balsamicznego Wykonanie: Na umyte, osuszone i pozbawione ogonków liście szpinaku układamy przesmażone na niewielkie ilości oliwy plastry cukinii. Następnie rozsypujemy ser feta pokrojony w grubą kostkę. Oraz oliwki, pokrojone w cząstki miękkie awokado i sos tabasco
Taste Of My DayWiosenna, bardzo dobra i prosta w wykonaniu sałatka, która sprawdzi się zarówno na lunch, jak i przekąskę dla niespodziewanych gości. Z mozzarellą, pomidorami i awokado. Doprawiona rewelacyjnym sosem miodowo-musztardowym i odrobiną startego czosnku. Polecam. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 opakowania mieszanki sałat lub 1/4 sałaty lodowej 1 kula białej mozzarelli garść pomidorków koktajlowych lub duży pomidor pokrojony w dużą kostkę(...)Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, awokado w dużą kostkę, mozzarellę dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Awokado i pomidorki lekko solimy. Awokado dodatkowo skrapiamy sokiem z cytryny. Całość polewamy łyżką oliwy. Wierzch sałatki dekorujemy przygotowanym sosem
cool and mintypominąć łososia. Lekko, smacznie i oryginalnie- to moja dewiza na święta! A jeśli chcecie, by sałatka pięknie się prezentowała, użyjcie do jej podania, jak ja, talerzyków firmy Ambition . Czas przygotowania : 30 min. Porcja dla 4 osób : Składniki: ● 200 g mango ● 200 g awokado ● 150 g pomidorów ● 300 g wędzonego łososia ● 1 cytryna bio ● 2 pomarańcze bio ● 40 ml oliwy(...)szczypiorek lub natka pietruszki Przygotowanie : Przygotuj cytrusowy dressing: Wyciśnij sok z dwóch pomarańczy i jednej cytryny, dopraw solą i pieprzem. Domieszaj oliwę z oliwek. Mango, awokado i pomidory obierz i pokrój w drobną kostkę. Sałatkę wyłóż na talerze przy użyciu obręczy do formowania potraw. Na wierzchu ułóż mały plasterek łososia, a obok kilka listków rukoli lub mieszanki sałat (np. roszponki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaZapraszam na kolejną pyszną zieloną sałatkę. Tym razem połączyłam pomarańczę, awokado i mozzarellę na listkach roszponki. składniki: 2 garście roszponki 1 małe awokado 1 mała pomarańcza 18-20 kulek małej mozzarelli 2-3 garście pestek dyni 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Na talerzach ułożyć listki roszponki. Awokado obrać usunąć pestkę
Monia miesza i gotujeSAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD Kasza jaglana w tym wydaniu naprawdę zaskakuje! Idealna na śniadanie lub kolację jako dodatek do kanapek albo solo, świetnie sprawdza się też na przyjęciach, że nie wspomnę o tym, że jest idealna na lunch w pracy. Jak pierwszy raz robiłam tę sałatkę byłam dość sceptycznie nastawiona – nie wiedziałam(...)worth it! SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken breast 10-12 dried tomatoes 1 medium cucumber 1 bug avocado Sauce: olive
Martyna CooksSAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD Kasza jaglana w tym wydaniu naprawdę zaskakuje! Idealna na śniadanie lub kolację jako dodatek do kanapek albo solo, świetnie sprawdza się też na przyjęciach, że nie wspomnę o tym, że jest idealna na lunch w pracy. Jak pierwszy raz robiłam tę sałatkę byłam dość sceptycznie nastawiona – nie wiedziałam(...)worth it! SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken breast 10-12 dried tomatoes 1 medium cucumber 1 bug avocado Sauce: olive
Martyna CooksSAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD Kasza jaglana w tym wydaniu naprawdę zaskakuje! Idealna na śniadanie lub kolację jako dodatek do kanapek albo solo, świetnie sprawdza się też na przyjęciach, że nie wspomnę o tym, że jest idealna na lunch w pracy. Jak pierwszy raz robiłam tę sałatkę byłam dość sceptycznie nastawiona – nie wiedziałam(...)worth it! SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken breast 10-12 dried tomatoes 1 medium cucumber 1 bug avocado Sauce: olive
Martyna CooksSałatka ryżowa z brokułem, tofu, awokado i bazylią Składniki: - 100g ryżu jaśminowego - sól himalajska - 100g brokuła(...)przelać zimną wodą - Z pomidora usunąć gniazda nasienne; pokroić w kostkę - Ogórka i awokado obrać, posiekać - Natkę i bazylię umyć, posiekać - Tofu pokroić w kostkę, oliwki w plasterki - Marchewkę pokroić obierakiem do warzyw w cienkie plasterki - Ryż przełożyć do miski, dodać warzywa, tofu i zioła - Sałatkę doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem; wymieszać. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnakanapek, pokrojony w plastry jest świetnym składnikiem sałatek. Jeśli równo go przekroimy na pół to jego skórka nadaje się jako „miseczka” do serwowania wszelakich sałatek, past i innych przystawek. Awokado to podstawowy składnik pikantnej meksykańskiej pasty guacamole. Ja postanowiłam awokado wykorzystać do faszerowania Wielkanocnych jajek. Na blogu istnieje sporo przepisów na faszerowane jajka, między innymi polecam: Jajka faszerowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka z kaszy jaglanej z selerem naciowym, rzodkwią i ogórkiem Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 ogórek gruntowy - sok z cytryny - 2 łodygi selera naciowego(...)zewnętrznym;) - Ogórka i białą rzodkiew obrać oraz posiekać w krótkie słupki - Seler naciowy umyć, pokroić w słupki - Awokado i natkę drobno posiekać - Do kaszy dodać warzywa, awokado, rodzynki i kawałki orzecha - Sałatkę skropić sokiem z cytryny, przyprawić płatkami chili i posypać natką pietruszki. Gotowe :) Sałatka po wymieszaniu
Wegańska kuchnia orientalnazdrowszy będzie winegret. Zawsze przyda się coś pożywnego np. soczewica, jajka i tuńczyk. Coś smacznego np. kukurydza z puszki, coś zdrowego np. awokado i chrupiącego jak pestki dyni. Nie zapominajmy też o czymś kolorowym jak papryka. Taka sałatka zastąpi nam cały posiłek, ale robimy ją przede wszystkim po to, żeby pobawić się jedzeniem. Składniki: szklanka zielonej, ugotowanej soczewicy(...)Kolejna warstwa to kukurydza. Następnie mieszamy tuńczyka z cebulą i układamy jako 3 warstwę. Na to idzie papryka, awokado i jajka. Ostatnią warstwą są pestki dyni. Składniki: Jak przygotować Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Sałatka warstwowa z soczewicą i tuńczykiem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneAwokado sprawdza się nie tylko w sałatkach. Świetnie smakuje również na pieczywie, z powodzeniem zastępując wędlinę czy ser. 4 kromki chleba 1 duże, dojrzałe awokado kilka pomidorków koktajlowych 4 plastry szynki parmeńskiej 3 łyżki soku z cytryny sól, płatki chilli 1. Chleb opiekamy w tosterze lub piekarniku do momentu aż będzie chrupiący. 2. Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestkę
Szefowa kuchniGuacamole to pasta wywodząca się z Meksyku, najczęściej podawana z nachos'ami lub jako dodatek do kanapek i sałatek. Przygotowana jest na bazie awokado, które jest niezwykle cennym źródłem kwasu oleinowego obniżającego poziom cholesterolu oraz potasu regulującego ciśnienie krwi. Moim zdaniem najbardziej pasuje do świeżego pieczywa, na pyszne drugie śniadanko :) Składniki: 1 awokado 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka drobno
Chocolate Muffin BlogKolorowa sałatka na bazie świeżych warzyw, niezwykle zdrowego awokado, delikatnie słodkiego ananasa oraz wyrazistego sera i chrupiącego słonecznika, polana aromatycznym octem balsamicznym to świetna propozycja drugiego śniadania czy lekkiej kolacji. Składniki: 50g szpinaku 50g roszponki 1 awokado 10 pomidorków koktajlowych 1 puszka ananasów 100g sera fety 30g łuskanego słonecznika ocet balsamiczny sól pieprz Wykonanie: 1. Szpinak, roszponkę umyć i osuszyć(...)kostkę. 4. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, a ser feta drobno pokruszyć. 5. Szpinak i roszponkę ułożyć na dużym płaskim talerzu. Następnie ułożyć awokado, pomidorki, ananasy, posypać pokruszonym serem feta i uprażonym słonecznikiem. Na końcu całą sałatkę oprószyć solą, pieprzem i polać octem balsamicznym
Szalona Kuchnia EwelinyWschodzące Słońce ( 11,90 zł ) - ręcznie zwijane na kształt kuli liście białej herbaty, które po zaparzeniu ukzajują kwiat lilii i amarantusa, podawana w dzbanku 0,5 l Sałatka Soffi ( 24 zł ) - plastry awokado, zielonego ogórka i selera naciowego z grillowanymi krewetkami Planka Stek ( 55 zł ) - stek z brazylijskiej wołowiny, serwowany na desce topolowej podawany z pieczonymi ziemniakami, chrupiącym boczkiem, ostrym
Atlas Smaków