awokado sałatka - 1474 przepisów (strona:37/99)

Zielona sałatka szpinakowa z awokado 196

talerzu zielono, bo wiosna zbliża się dużymi krokami. Głęboka zieleń szpinaku i delikatna awokado została przełamana białą fasolą. Sałatka dietetyczna, zdrowa i idealna dla osób, które postanowiły zgubić parę kilogramów na wiosnę. Składniki: • 2 garści liści szpinaku • 1 puszka fasoli białej • 1 awokado • 100 g sera feta Sos • 4 łyżki oliwy • 2 łyżki soku z cytryny

To co kocham
JESIENNA SAŁATKA Z SOCZEWICĄ I KOMOSĄ RYŻOWĄ 160

pieczonymi marchewkami, prażonymi migdałami i kremowym awokado smakuje wybornie, całość wieńczy pyszny sos na bazie trzech olejów i soku z cytryny. Zrób koniecznie!  PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z SOCZEWICĄ SKŁADNIKI: - 1/2 dojrzałego awokado - 1 ogórek zielony - 2 garście rukoli - 100 g suchej komosy ryżowej - 4 łyżki migdałów blanszowanych - 4 marchewki - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżki miodu - szczypta cynamonu

SMYKWKUCHNI
,,Śledzie pod pierzynką z awokado’’ 132

Prezentuję dziś warstwową sałatkę ze śledzi, drobno pokrojonego awokado i cebuli oraz marynowanych buraków. Całość przykryta warstwą sosu śmietanowo- chrzanowego i przybrana płatkami migdałowymi i zielonym koperkiem. Śledzie pod pierzynką z awokado to smaczna przystawka lub zakąska na świąteczny stół. Śledzie podane w takiej postaci są jednym z wielu dań wykorzystujących potencjał tej smacznej ryby. Dobre i na święta(...)kieliszków nakładamy warstwami poszczególne składniki. Najpierw dodajemy pokrojone w paski buraki, następnie posiekane jajka, pokrojone w kostkę awokado, polewamy sosem chrzanowym. Następnie układamy śledzie pokrojone w paseczki oraz posypujemy cebulą pokrojoną drobno w kostkę. Na końcu całość ponownie polewamy sosem. Gotową warstwową sałatkę posypujemy kolorowym pieprzem i dekorujemy płatkami migdałowymi oraz świeżym koperkiem

Podróż w kulinaria
Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę 157

pieczarki. Wszystkie plastry posypujemy tartą mozarellą lub serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 12 - 15 minut aż ser się rozpuści i ładnie zrumieni. Sałatka z serem pleśniowym i awokado 100 g roszponki 100 g sera pleśniowego 1 awokado 60 g pistacji oliwa z oliwek do skropienia sałaty sól ziołowa Roszponkę myjemy na sicie i odstawiamy(...)skóry i kroimy w kostkę. Ser pleśniowy także kroimy w kostkę. Na sałatę wrzucamy awokado i ser pleśniowy. Posypujemy prażonymi pistacjami i doprawiamy solą ziołową. Całość można skropić oliwą z oliwek z dodatkiem ziół lub polać  ostrym sosem pomarańczowym . Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem. Pesto z liści rzodkiewki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 4 łyżki oliwy

My Chcemy Jeść
Sałatka z awokado, szczawiu i mozzareli z miodowym dresingiem 105

szczawiu. ale nic to, bo szybko odrasta i pewnie za 10 dni znowu coś urwę. Tym razem powstała pyszna sałatka i chłodnik szczawiowo-miętowy...zapraszam po przepisy.  Składniki: 2 duże garście szczawiu bez łodyg 1 kulka mozzarelli 1 dojrzałe awokado 1/2 papryczki chili Dresing: 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oliwy szczypta grubo mielonego pieprzu(...)Ułożyć na półmisku, pozypać drobniutko pokrojoną papryczką chili. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę za pomocą noża uderzając nim w pestkę.Wyjąć miąż i pokroić na kawałki, ułożyć na szczawiu. Kulkę mozzarelli porozrywać palcami i ułożyć na całości. W słoiczku umieścić wszystkie składniki sosu, zakręcić i dokładnie wymieszać. Polać nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem  Smacznego

Gosia gotuje
Sałatka z awokado,figą, śliwką i mango 225

lecie pełnym lodów, czas na sałatki. Dzisiaj sałatka, która łączy w sobie polską śliwkę i egzotyczną figę  i mango. Doskonały sposób na zdrowsze osłodzenia sobie życia.  Sałata (u mnie mieszana) 2 figi pół mango pół awokado 4 śliwki 10 dag sera wegańskiego z pomidorem kilka orzechów brazylijskich(...)oliwa z oliwek lub oliwa z białych trufli  balsamico de modena Sałatę umyć i podrzeć na kawałki. Awokado obrać i pokroić. Wszystkie owoce umyć i pokroić w półplasterki. Ser wycięłam przyrządem do wycinania ogryzków z jabłek, dzięki czemu powstały walce. Sałatkę skropić niewielką ilością oliwy z oliwek i balsamico

Humanistka w kuchni
Sałatka a’la sushi 216

Sałatka przygotowana z dodatków do sushi Składniki 3/4 szklanki ryżu 100 g paluszków surimi 1/2 ogórka 1/2 awokado 1/2 puszki grzybów shitake 2 fileciki anchois 1 łyżeczka wasabi 1 łyżka … Czytaj dalej Sałatka a’la sushi

czarrna od kuchni
Wiosenna sałatka z miruną 151

Stosunek warzyw do ryby jest wartością regulowną.  Jeżeli sałatka ma być posiłkiem a nie przystawką - zwiększmy ilość ryby - 2 płaty miruny ze skórą ( lub jeden duży ) *łyżeczka otartej skórki z cytryny   pieprz   sól - mała kapusta pekińska / sałata lodowa - 1 dojrzałe awokado - 4 jajka ugotowane na miękko - 1 ogórek szklarniowy - 2 łyżki oleju/oliwy - 3 łyżki soku z cytryny(...)Następnie smażę na oleju, studzę i delikatnie palcami rwę na kawałki. Kapustę szatkuję, awokado i ogórka kroję na cząstki, każde jajko tnę w 6 części. Na dużym półmisku układam sałatę, obkładam ją ciętymi warzywami, jajkami, rybą i ciętym szczypiorem. Składniki dressingu mieszam ze sobą, polewam sałatkę i podaję.  Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Meksykańskie kukurydziane gofry z Ramą z olejem z awokado i nutą limonki 175

nutą limonki zaprowadził mnie do Meksyku. Kuchnia meksykańska oparta jest na warzywach strączkowych i kukurydzy oraz pikantnej papryczce chili. Z Ramą  z olejem z awokado i nutą limonki  przygotowałam kukurydziane gofry z sałatką meksykańską.  Ciasto na kukurydziane gofry (około 8 sztuk) 1.5 szklanki mąki z kukurydzy szczypta soli łyżka Ramy z olejem z awokado i nutą limonki(...)gofrownicę. Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystudzenia. (Ale lepiej będzie jeść prosto z gofrownicy). Przygotuj sałatkę: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 papryczka chili  250 gram pomidorków koktajlowych  1 sztuka czerwonej cebuli garść świeżej natki kolendry 1 sztuka awokado 1 sztuka limonki 2-3 łyżki oliwy Papryczkę chili i cebulę posiekaj drobno. Fasolę i kukurydzę

AZgotuj!
Sałatka z rukolą, awokado, pomidorkiem koktajlowym i serem korycińskim swojskim z czosnkiem 157

Taką pyszną zrobiliśmy sobie ostatnio. Sałatka to rukola, pomidorki koktajlowe, awokado i ser koryciński swojski z czosnkiem. Do tego sos i bagietka zapieczona z masłem czosnkowym i nie trzeba nic więcej.  Pyszne sery otrzymałam  Agnieszki i Marcina Bielec, którzy są ich producentami - klik .  Ser Koryciński został wpisany do unijnego rejestru i posiada certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego(...)oregano 1. Rukolę, pomidorki myjemy. Rukole przekładamy do dużej miski, pomidorku kroimy na połówki. Awokado obieramy i kroimy na większe kawałki. Ser kroimy w kostkę. 2. Do kubka dajemy wszystkie składniki na sos i mieszamy dokładnie. 3. Do rukoli dajemy resztę składników sałatki, mieszamy, polewamy sosem. Ja podałam z bagietką zapieczoną w piekarniku z masłem czosnkowym. Smacznego

kruche babeczki
Sałatka z liści świeżego szpinaku II 176

Innym pomysłem na świeże liście szpinaku jest sałatka z wykorzystaniem: świeżego szpinaku cukinii sera feta czarnych oliwek awokado sosu tabasco oraz kremowego octu balsamicznego  Wykonanie: Na umyte, osuszone i pozbawione ogonków liście szpinaku układamy przesmażone na niewielkie ilości oliwy plastry cukinii. Następnie rozsypujemy ser feta pokrojony w grubą kostkę. Oraz oliwki, pokrojone w cząstki miękkie awokado i sos tabasco

Taste Of My Day
SAŁATKA Z AWOKADO I MOZZARELLĄ 146

Wiosenna, bardzo dobra i prosta w wykonaniu sałatka, która sprawdzi się zarówno na lunch, jak i przekąskę dla niespodziewanych gości. Z mozzarellą, pomidorami i awokado. Doprawiona rewelacyjnym sosem miodowo-musztardowym i odrobiną startego czosnku. Polecam. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 opakowania mieszanki sałat lub 1/4 sałaty lodowej 1 kula białej mozzarelli garść pomidorków koktajlowych lub duży pomidor pokrojony w dużą kostkę(...)Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, awokado w dużą kostkę, mozzarellę dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Awokado i pomidorki lekko solimy. Awokado dodatkowo skrapiamy sokiem z cytryny. Całość polewamy łyżką oliwy.  Wierzch sałatki dekorujemy przygotowanym sosem

cool and minty
SAŁATKA Z AWOKADO, MANGO I ŁOSOSIA Z CYTRUSOWYM DRESSINGIEM 125

pominąć łososia.  Lekko, smacznie i oryginalnie- to moja dewiza na święta! A jeśli chcecie, by sałatka pięknie się prezentowała, użyjcie do jej podania, jak ja, talerzyków firmy Ambition . Czas przygotowania : 30 min. Porcja dla 4 osób : Składniki: ● 200 g mango ● 200 g awokado ● 150 g pomidorów ● 300 g wędzonego łososia ● 1 cytryna bio ● 2 pomarańcze bio ● 40 ml oliwy(...)szczypiorek lub natka pietruszki Przygotowanie : Przygotuj cytrusowy dressing: Wyciśnij sok z dwóch pomarańczy i jednej cytryny, dopraw solą i pieprzem. Domieszaj oliwę z oliwek. Mango, awokado i pomidory obierz i pokrój w drobną kostkę. Sałatkę wyłóż na talerze przy użyciu obręczy do formowania potraw. Na wierzchu ułóż mały plasterek łososia, a obok kilka listków rukoli lub mieszanki sałat (np. roszponki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka z mozzarellą i pomarańczą na roszponce 248

Zapraszam na kolejną pyszną zieloną sałatkę. Tym razem połączyłam pomarańczę, awokado i mozzarellę na listkach roszponki. składniki: 2 garście roszponki 1 małe awokado 1 mała pomarańcza 18-20 kulek małej mozzarelli 2-3 garście pestek dyni 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Na talerzach ułożyć listki roszponki. Awokado obrać usunąć pestkę

Monia miesza i gotuje
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD 107

SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD Kasza jaglana w tym wydaniu naprawdę zaskakuje! Idealna na śniadanie lub kolację jako dodatek do kanapek albo solo, świetnie sprawdza się też na przyjęciach, że nie wspomnę o tym, że jest idealna na lunch w pracy. Jak pierwszy raz robiłam tę sałatkę byłam dość sceptycznie nastawiona – nie wiedziałam(...)worth it! SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken breast 10-12 dried tomatoes 1 medium cucumber 1 bug avocado Sauce: olive

Martyna Cooks