zwyciężyła Yen z Ven. Proszę Cię o namiary na siebie, na maila oczywiście, jutro wyślę paczuszkę :)A teraz o jedzeniu! jak wiecie sobotnią tradycją w azylu stało się pieczenie pizzy. Szukam
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis na wyborny sos do pizzy (przepis na pyszną znajdziecie TUTAJ). Jest to wersja podstawowa, którą możecie dowolnie zmieniać podług Waszych gustów. Sos ten można używać do makaronów.Autorką jest Alessandra Zeccini.CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryDzisiaj pomysł na świetne śniadanie. Placek otrębowy jest idealny jako oszukana pizza. Właściwie z czym go zjemy zależy tylko od nas. U mnie wersja z roszponką, pomidorkami koktajlowymi oraz twarogiem typu włoskiego. Składniki :* kostka twarogu półtłustego* jajko* 15 łyżek dowolnych otrębów, u mnie pszenne oraz owsiane* sól, pieprz Przygotowanie :Wszystkie składniki dokładnie mieszam, na zwartą i gęstą masę. Przekładam
Magiczne Życie MartyCześć :)Tak! Dzisiaj wrócił piekarnik :) Zatem trzeba było to uczcić pyszną kolacją z jego udziałem.Padło na wyborną wariację na temat pizzy... Jakich składników użyłam?Zobaczcie sami!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćŚwięta, święta i po świętach. Niewiele bardzo w tym roku przygotowywałam bo byliśmy w gościach, ale coś tam jednak zostało więc trzeba zagospodarować. Najprościej było zrobić pizzę, na której miejsce znalazły końcówki wędlin. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabędzie to czas pokaże.Więcej informacji o smardzach stożkowatych znajdziecie w oddzielnym dziale "Grzyby gatunkami" jaki właśnie powstaje na blogu a ja zapraszam na przepyszną, wiosenną pizzę :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamałe co nieco. W lodówce znalazła się cukinia a nawet dwie . . . było też opakowanie mozarelli . . . mąka i drożdże są zawsze w tym domu więc po chwili rosło ciasto na pizzę :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPizza wyszła jakaś taka jesienna. W kolorach jesieni i z dymnym posmakiem jakby ktoś palił kolorowe liście w ogrodzie ... Taki czas po prostu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego10 szt. małych pieczarek0,5 średniej cebuli4 łyżki kukurydzy3 łyżki ketchupu pikantnego10 plasterków salamiSer mozzarella (1 szt.)5 szt. pomidorków koktajlowychOregano, bazyliaPrzepis
Emcia PichciSkładniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka maki pszennej 1/4 kostki drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżka
Blondynka GotujeSKŁADNIKI: NA CIASTO: - 250 g mąki - 200 ml wody - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1/5 świeżych drożdży - zioła Ciasto zagniatamy dość sprawnie odstawiamy do wyrośnięcia. NA
SMYKWKUCHNISkładniki - 25 dag makaronu lasagne - 40 dag pieczarek - czerwona i żółta papryka - 40 dag chudej szynki - ½ puszka kukurydzy - 2 duże cebule - 20 dag żółtego sera
Świat SmakuSkładniki:na ciasto: 200 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych
wyzwania kuchenneSkładniki:170 g mąki pszennej100 ml ciepłej wody2 łyżeczki suszonych drożdży1 łyżka oliwy z oliwekpół łyżeczki cukruszczypta solipuszka tuńczyka w sosie własnym1 kulka mozarellikukurydzabiała cebulkana sos
wyzwania kuchenneWitam! Od wczoraj na moim blogu po lewej stronie znajduje się baner PizzaPortal. Zachęcam do kliknięcia w niego i zalogowania się na tym portalu. Jest to
Blondynka Gotujedwóch wizyt w Al Nero. Po pierwszej wmówiłam sobie, że mam zbyt mało dokumentacji fotograficznej, ale przecież to była tylko przykrywka. Tak naprawdę chciałam jeszcze raz spróbować prawdziwej włoskiej pizzy, której nie trzeba zalewać sosami z butelek i której ciasto nie pęcznieje w żołądku. Wnętrze przyjemne, chociaż malutkie. Nie lubię takich sal, bo czuję się zbyt przytłoczona innymi osobami(...)także nie mają dla siebie zbyt wiele miejsca. Jednak przy tak małym metrażu podziwiam umiejętność rozlokowania wszystkiego, bo sali zmieściło się kilka stolików, a do tego stanowisko do robienia pizzy, zaplecze i toalety. Podoba mi się pomysł z oświetleniem i przejrzystym menu. Na wszystkie pizze składa się oczywiście ciasto, sos pomidorowy i mozzarella, a do tej podstawy różne dodatki. Przy
Pasja Smakuoliwysos pomidorowy do posmarowania ciasta* 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego* 4 łyżeczki wody* 2-3 łyżeczki oliwy* 2 łyżeczki oregano* 2-3 ząbki czosnku* sól, pieprz, papryka ostrasos pomidorowy do pizzy po upieczeniu* 1/2 słoiczka 200 ml koncentratu pomidorowego* 60-70 ml wody* 3 ząbki czosnku* 2-3 łyżeczki cukru* bazylia, oregano* sól, pieprz, papryka ostra* 2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego(...)szczelnie folią i odstawić na kolejne 10 min.Po tym czasie ciasto włożyć do lodówki na 12-16 godzin. Wyjąć z lodówki na ok.2 godziny przed pieczeniem.(wystarcza na prostokątną pizzę 36/32 cm.)Przygotować sos do posmarowania pizzy.W kubku wymieszać koncentrat pomidorowy, wodę, oliwę, przeciśnięty czosnek i oregano. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą (niekoniecznie).Przygotować sos pomidorowy
Mix smakuMargarita i Olikowa to dwie moje wspaniałe koleżanki pizze :) Mam tą możliwość żeby ciasto na pizze wyrabiać w 2,5min :) A jakim cudem? A takim, iż posiadam pewną maszynerię, która mi to umożliwia. O niej wspomnę więcej w osobnym poście, bo jest warta uwagi :) To cudo nazywa się Thermomix i naprawdę pomaga mi wiele w kuchni. Jeśli chodzi o ciasto(...)pizze, wrzucam wszystkie składniki do maszyny, włączam funkcję wyrabiania ciasta i niczym się nie martwię. Ciasto wychodzi mięciutkie, sprężyste i po czasie podwaja swoją objętość. A składników jest niewiele: 350g mąki pszennej 180g wody letniej 20g świeżych drożdży 25g oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru Z takiej ilości ciasta robię dwie okrągłe pizze, może być oczywiście jedna
Olikowa kuchniakorzystam tylko z tego, sprawdzonego i zaufanego przepisu na ciasto do pizzy. Wychodzi idealne, a każda pizza to prawdziwe mistrzostwo na tym cieście. Jeśli już mowa o smaku pizzy to jestem tradycjonalistką i zdecydowanym moim faworytem jest pizza neapolitańska. A jaka jest Twoja ulubiona? Do przygotowania pizzy polecam sos pomidorowy z ziołami , który ostatnio przygotowałam i wykorzystałam do dania(...)makaronowego z pappardelle . Niedługo na blogu pojawi się także wersja ostrego sosu do makaronów, pizzy i nie tylko. Buon appetito! Ciasto na pizzę Składniki: 2 łyżeczki drożdży w proszku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 2 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody Przygotowanie: W misce mieszamy drożdże z solą i przesianą mąką. Stopniowo dolewamy
Moja smaczna kuchniaDzisiaj, czyli 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jadamy ją na co dzień , nie tylko od święta, więc dlaczego w takim dniu ma być inaczej. By tradycji stała się zadość - czas przygotowałam pizzę z owocami morza i szparagami. Składniki: - 1 opakowanie (7g) drożdży instant- 375 g mąki tortowej- 235 ml ciepłej wody- 2 łyżki oliwy- 1 łyżka(...)aromat i dodajemy rozmrożone i osuszone owoce morza. Smażymy przez 4 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy krewetki, solimy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, dzielimy na porcje, rozpłaszczamy i formujemy, np. okrągłe pizze. Dwie jednorazowe foremki, za pomocą pędzelka, posmarowałam olejem arachidowym. Wyłożyłam ciastem, które również lekko posmarowałam takim samym olejem, posypałam startą mozarellą, nałożyłam szparagi i owoce morza z krewetkami. Wierzch posypałam
mojewypiekiinietylkoJeśli ktoś się zastanawia jak zrobić ciasto na pizzę, takie jak w pięknej Italii, przedstawiam przepis. Ciasto z niego jest sztywne i twardawe, tak by wzięty do ręki kawałek pizzy nie opadł razem ze wszystkimi składnikami na stół :) Podczas mojej krótkiej wizyty we Włoszech jedliśmy pizzę właśnie na takim cieście. Próba pokrojenia go widelcem była dla mnie nie lada wyzwaniem(...)oryginalnym przepisie dodaje się do niego 120ml wody, tylko! Ja dodaję odrobinę więcej. Przyzwyczailiśmy się do miękkich ciast, które przywożą nam dostawcy pizzy, ale to ciasto ma być twarde! Ma być stelażem dla pizzy, a nie miękką bułą. Jego niewątpliwym plusem jest, że wystarczy mieć w domu mąkę i drożdże. Kiedy nie wiemy co zrobić z resztkami w lodówce możemy
W kuchni wieczoremsprawił, że smak naszej pizzy przypomina Markowi wyjątkowy i niepowtarzalny smak włoskiej pizzy, niejednokrotnie jedzonej w urokliwych knajpkach w Mediolanie i Turynie.Do przygotowania naszego sosu pomidorowego do pizzy nie dodajemy przecieru pomidorowego, a tylko pomidory w puszcze. Dzięki czemu jego smak jest dużo bardziej subtelny, nienachalny i delikatny.ZOBACZ JAK GO ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIASos pomidorowy do pizzy
Jakugotujesz.plweekendy znow nie zachecaja do wyjscia z domu. Gdy juz zrobilo sie ladnie rozchorowala sie Viki i piknikowe plany zostaly przelozone kolejny raz.Do piknikowego kosza mialysmy zapakowac mini pizze. Juz kiedys doskonale sie sprawdzily w czasie jednaj z wycieczek za miasto. Cieniutkie ciasto z dodatkiem ulubionego farszu.Gdy jednak pokusilam sie by zrobic z tego przepisu jedna, duza pizze rodzinna okazalo(...)ciasto jest dosc grube, czyli wlasnie takie za jakim nie przepadam. Moze powinnam podzielic to ciasto na dwie porcje? A moze moja blaszka to pizzy byla zbyt mala? Nie wiem. Polecam jednak to ciasto tym co lubia gdy jej brzeg jest puszysty i gruby.Do tego prosty, ale smaczny sos pomidorowy i takie dodatki jakie najbardziej lubimy, za kazym razem inne.Pizzaskladniki
Przysmaki Karolki