drogo * Kosma mimo, że ma chore oko to lubią oglądać pytanie na śniadanie * pierwszy śnieg i nawet głodna sarenka przyszła * a ptaszki dokarmiamy co roku * piątkowa pizza i Desperados z koleżanką w żarskiej pizzerii De Facto - ogólnie było miło, bardzo mało ludzi, pewnie dlatego że termometry pokazywały minus 13 stopni. Poza tym Pani która przyjmowała od nas zamówienie(...)upadła przed samym wejściem za bar - mamy nadzieję, że nic się poważnego nie stało. Pizza chłopska z boczkiem i wiejską kiełbasą jest idealna w ten zimowy czas. Do pizzy dostałyśmy dwa sosy - meksykański i czosnkowy. Meksykański był bardziej jak pomidorowy a czosnkowego nie próbowałam, bo lubię ten mój, domowy. Ogólnie pozytywnie, szczególnie że byłam tam pierwszy raz. * zima nadal trwa
Magiczne Życie Martyakcji „gotowanie za głosowanie” wybraliście włoskie danie, które jest bardzo podobne do pizzy, ale ma kształt „pieroga”. Bardzo długo miałam zagwozdkę, co zrobić, aby ten przepis nie był banalny. Cały czas chodził za mną ananas i kurczak, więc chciałam te smaki połączyć. Niestety w tej kwestii musiałam użyć siły przekonywania w stosunku do brata, który unika tego owocu jak ognia(...)może też być tomatera, pomidory w puszce, przecier pomidorowy Bazylia Oregano Tymianek Pieprz Sól Zamiast w/w ziół możemy też użyć gotowej mieszanki prymat – przyprawa do pizzy Farsz: Pół puszki ananasa - krojony Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) 15-20 dag sera żółtego Olej Sól pieprz Przygotowanie: Drożdże rozdrobnić, zasypać cukrem. Odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby się
Fabryka pomysłówWłosi taki pieróg nazywają pizzą"...tak wyczytałam w książeczce z serii Kuchnia Smakosza - Pierogi , dania kuchni rosyjskiej..Mój pieróg za bardzo się przypiekł..cóż ..tak czasem bywa..Taki pieróg, placek ..pizza..nie wiem sama jak to właściwie nazwać..robiłam pierwszy raz...zaintrygował mnie dodatek surowych ziemniaków..jak dla mnie ..było smacznie...cytuję z książki plus moje małe zmiany.. Ciasto
Moje domowe kucharzeniePizza stała się nudna? Warto wtedy sięgnąć po calzone, czyli pewien rodzaj pizzy zawijanej na kształt dużego pieroga. Nadzienie pieroga to kwestia smaku, zawartości lodówki, czy wyobraźni. Zero ograniczeń. Ja proponuję klasycznie, czyli pierś z kurczaka, pieczarki, oliwki i ser. A żeby pieróg był pięknie wyrośnięty proponuje pewien trik czyli dmuchnięcie pieroga, o którym przeczytacie w przepisie. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPIZZA dzisiejsza kolacja CIASTO: ok. 3 szkl mąki 5 dag drożdży 1 szkl. mleka szczypta soli 1 łyżka oliwy z oliwek Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże. Zostawić na klika minut, aż zaczną rosnąć. Mąkę wsypać do miski lub na stolnicę - jak kto woli - wlać mleko, dodać sól i zagnieść ciasto. Jeśli się klei i jest rzadkie, dosypać mąki(...)dodatki. U mnie zawsze muszą znaleźć się pieczarki, szynka lub salami, papryka lub pomidor, mozarella, czasem oliwki. Nie zapomnijcie dość obficie posypać oregano ! I jeszcze jedna rada - nie przepieczcie pizzy, 20 minut jej stanowczo wystarczy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Smacznego
kolorowotorcikoworośnie mnóstwo kurek:) Dlatego bardzo często dodaję je do różnych potraw. Tym razem przygotowałam pyszną włoską crostatę - z włoskim boczkiem - panccetta, dużą ilością sera i ... kurek:) Danie bardzo przypomina pizzę, różni ją jedynie to, że nie zawiera drożdży. Dodatek serka mascarpone w cieście podkreśla włoski charakter potrawy, zaś zimna woda sprawia, że ciasto jest puszyste i zarazem chrupiące. A natka(...)cytryny oraz zimną wodę. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 20minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić dno formy np. na pizzę, zostawiając odrobinę ciasto zwisającego poza brzegi formy. Farsz: 150g boczku- najlepiej pancetta, 1/2 szklanki startego żółtego sera, 300g kurek, szalotka, 1/2 pęczka natki pietruszki, szczypta świeżego tymianku
Z miłości do słodkościKlasyczne połaczenie składników na pyszną pizzę tym razem w połaczeniu z ciastem fracuskim zamiast tradycyjnego ciasta na pizze. Dzięki temu to doskonała przekąska, którą można zrobić błyskawicznie. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno
Milion Smakówjest tajemnicą, że wszelkiego typu zapiekanki, pizze i tarty powstały jako odpowiedź na to jak w atrakcyjny, a przede wszystkim smaczny sposób wykorzystać resztki tego co mamy w lodówce. Ostatnio mam bzika na punkcie ciasta francuskiego. Kupuje je średnio 2 razy w tygodniu i zawijam w nie wszystko co się da. Sposobów jego składania jest mnóstwo. Poniżej ciasto francuskie
W kuchni wieczoremtradycyjna zupa na pierwszego maja, porcja dla trzydziestu osób!) Kampania(np. Brasato di Fesa di Vitello del Carnacottaro - udziec cielęcy duszony a la wędrowny sprzedawca gotowanego mięsa, La Vera Pizza - prawdziwa pizza) Apulia(np. La Rustichella - smakowita tarta z suszonego dorsza, solonych anchois i cebuli, Frittata con Aspargi Selvatici e Mentuccia - omlet na zimno z dzikimi szparagami i miętą
Brzuszki Łakomczuszkispring rolls’y Dania na ciepło to pierożki zciasta francuskiego z pieczarkami podane z barszczykiem, nuggetsy w panierce z chipsów i kuleczki ziemniaczane. Można również przygotować kilka rodzajów pizzy :) Jako deser proponujemy galaretki cytrusowe według Gordona Ramsay’a, ptysie z kremem śmiatanowo-czekoladowym, czy tort czekoladowy Dla dzieci Większe dzieci noc sylwestrową traktują w specjalny sposób bo mogą wtedy(...)wiedzą co się dzieje, ale też się cieszą z panującej atmosfery i wyczuwalnego podekscytowania. Specjalnie dla nich przygotowałyśmy propozycje menu sylwestrowego: Przekąski w postaci Sylwestrowych ośmiorniczek Później na ciepło pizza np. wkształcie ciuchci A na sam koniec tort tęczowy z koktajlem truskawkowym. Same cudne, fantastycznie wyglądające smakołyki
Kolizje SmakówBoćwina jest warzywem bardzo popularnym w krajach Morza Śródziemnego, szczególnie wśród Francuzów i Włochów, ale również jest stosowana w kuchni Grecji i Hiszpanii. Można ją spotkać na przykład na pizzy, w risotto, w zupach albo jako warzywny dodatek do dań. Początki jej popularności sięgają ponoć czasów Wiszących Ogrodów w Babilonie, skąd następnie rozprzestrzeniła się na Bliski Wschód i wschodnią(...)burak, jasne światła... Truskawkowy szpinak jest moim ulubionym:) Przeczesując Internet znalazłam garść bardzo inspirujących śródziemnomorskich przepisów wykorzystujących boćwinę, autorstwa Marthy Rose Shulman. …Walencka zupa z ciecierzycą i boćwiną, cebulowa pizza z ricottą i boćwiną, bruschetta z boćwiną i wędzonym pstrągiem, kuskus z koprem włoskim, ciecierzycą i boćwiną to tylko niektóre z nich. Zaciekawionych tymi przepisami odsyłam do strony
Chilli Czosnek i Oliwajesienna ozdoba stołu. Parmigiana z patisonów - przepis na 4-6 porcjiprzepis własnySkładniki: 4 patisony mąka do obtoczenia patisonów oliwa z oliwek 2 kule mozzarelli lub 250 g mozzarelli do pizzy lub 250 g żółtego sera 100 g startego parmezanu 1-2 garści świeżych liści bazylii sól, pieprz na sos pomidorowy: 800 g świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę(...)Skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 30-40 minut, aż powierzchnia zapiekanki ładnie zbrązowieje. Uwagi: Do parmigiany najlepsza jest mozzarella do pizzy. Ja takiej nie mogłam dostać, dlatego wykorzystałam mozzarellę w kulce, co jednak nie jest najlepszym wyborem, gdyż ser w czasie pieczenia oddaje płyn i rozwadnia zapiekankę. Inne włoskie sery mogące
Chilli Czosnek i Oliwasucharków, generalnie możecie zastąpić nim ketchup, myślę, że można go również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek, pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem, jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka lub cukinii. Dip z pieczonych pomidorów na podstawie przepisu z bloga An Edible Mosaicczas(...)zmiksuj pulsacyjnie do uzyskania pożądanej konsystencji. Podawaj od razu, ale sos będzie jeszcze pyszniejszy, gdy postoi w lodówce przez godzinę, aby smaki mogły się przegryźć. Podawaj do chipsów, pizzy, grzanek, nachosów i innych przekąsek
Chilli Czosnek i Oliwawytrawnym nadzieniem, np. z tuńczyka, cebuli, papryki, pomidorów, jajka ugotowanego na twardo i papryki pimenton. Empanadę de gallega piecze się w patelni do paelli lub na blasze do pizzy, a następnie kroi w trójkąty. Tutaj możecie zobaczyć przykładowy przepis na empanada gallega. A wracając do odmian empanadas występujących w Hiszpanii, to w Katalonii nazywa się je coques i przypominają(...)rodzaj owalnej pizzy, lub też calzone, które jednak rzadko zawiera pomidory i zioła. Podobne ciasto przygotowuje się na Majorce, a nadziewa pomidorami, zieloną papryką, jajkiem na twardo, czosnkiem i anchois. Źródła: Wikipedia, A Mediterranean Feast Clifford A. Wright Informacje techniczne: Empanadas wcale nie są trudne w przygotowaniu. Poniższy przepis nie zawiera ciasta drożdżowego lecz bardzo łatwe do zrobienia ciasto
Chilli Czosnek i Oliwasosu cukrem. Sos możecie oczywiście przygotować dzień wcześniej.Ostatnia uwaga - do lasagni wykorzystałam mieszankę dwóch serów - tradycyjnej mozzarelli (tylko, że preferuję nie tę w kulkach, lecz taką przeznaczoną do pizzy, którą można zetrzeć na tarce) oraz sera dojrzewającego o wyrazistym, intensywnym smaku. Mozzarella świetnie się topi, ale jest trochę za mdła dla warzywnego farszu. Polecam więc wykorzystanie dowolnego intensywnego sera(...)Valfrutta 100 g orzechów włoskich bez łupinek sól, pieprz, szczypta płatków chilli 100 g sera żółtego o intensywnym smaku, np. sera Kolumb 200 g sera mozzarella (najlepsza taka do pizzy, którą można zetrzeć) 200 g śmietany 18% tłuszczu 2 pomidory świeża bazylia 12 płatów makaronu lasagne, u mnie szpinakowy Arrighi dodatkowo: prostokątna forma do zapiekania Przygotowanie: Obierz cebulę i pieczarki
Chilli Czosnek i Oliwa