plasterki i pieczmy. Betka! Jednak interesująco zaczyna się robić w momencie, gdy bliżej przyjrzymy się składnikom. Migdały są chrupiące, pyszne i świąteczne, ale to liofilizowane owoce są magicznym składnikiem. W oryginale autorka przepisu dodawała do ciasta orzechy lub owoce, ja postanowiłam połączyć je razem. Maliny zmieniłam na jeżyny nie z premedytacją, ale dlatego, że tych pierwszych zabrakło w szufladzie. Wyszło
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMogłabym zalać blożka przepisami świątecznymi,które chcąc czy nie chcąc-robiło się w domu rodzinnym:pierogami,ciastami, pieczeniami, bigosem, domowym chlebem i sałatkami rodzinnymi. Tak,tak! Zrobiłam sama pierogi-duma rozpiera choć ta zasmażka średnio wyszła chyba...tak sądzę. Biegał kot, latała sowa...eee to nie ta opowieść! Biegał kot,a za nim reszta, rozrabiał w klatce jeż
Fiolka w kuchniCheesecake ChristmasSkładniki.50 dag twarogu4 jajka3/4 szklanki cukru pudru1 laska wanilii1 łyżeczka skórki cytrynowej1/2 szklanki rodzynek1/3 kostki masła1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżki kaszy manny1/2 łyżki mąki
Kulinarny karnet Christopheranabiera lekko kwaskowego smaku. Piernik jest taki jak lubię: wilgotny, ale nie za bardzo, pulchny , slodki i pysznie korzenny... Przepis trochę zmodifikowany z blogu Kwestia Smaku. Świąteczny piernik z marcepanem Składniki: keksówka (12x25cm)Ciasto:125 g masła250 g (1 szklanka) brązowego lub białego cukru 2 łyżki miodu2 łyżki powideł śliwkowych4 łyżeczki przyprawy piernikowej1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki sody
Mia Cucina SofietaSkładniki:2,5 szklanki mąki,4 łyżki powideł śliwkowych,3-4 łyżki kakao,1/2 kostki margaryny,1 łyżeczka sody,4 łyżeczki przyprawy do piernika,2 szklanki
Aga w kuchniZapraszam na klasyczne kruche ciasteczka w wersji świątecznej. Ich wykonanie daje naprawdę dużo radości, wystarczy kilka foremek o świątecznych kształtach i nieco kreatywności. Dzieci na pewno
Mania Gotowaniasernika zrobiłam z ciasteczek (mniej z nim pracy). Jeżeli nie masz co zrobić z żółtkami, to zdecydowanie lepiej jest upiec spód z ciasta kruchego - nic się wtedy nie zmarnuje. Przepisem na tego sernika rozpoczynam tegoroczny sezon świątecznych zdjęć (może ciut za szybko...ale w tym roku mam zamiar wyrobić się ze wszystkimi pomysłami :)). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego
Przepisy AleksandryCUKINIA W CIEŚCIE PRZEPIS TUTAJ Bardzo smaczne krążki cukinii obtoczone i usmażone w cieście SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ Kolorowa sałatka na zimę z cukinią i papryką w roli głównej, w zalewie octowej. Smakuje tak samo rewelacyjnie jak wygląda. KETCHUP Z CUKINII PRZEPIS TUTAJ Jest to gęsty, przepyszny sos o słodko-kwaśnym smaku w którym wręcz(...)ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Przepisy na cukinię pochodzi
Blog z Apetytemstole kilka żelaznych pozycji, ale też zawsze zrobię kilka nowych rzeczy. Niektóre potrawy pojawiają się świątecznie co 2-3 lata bo przecież wszystkiego na raz nie da się zjeść a przyrządzać nie wiadomo ilu dań też nie ma sensu. Od kiedy prowadzę bloga przepisy na różne okazje zapisuję w specjalnych zakładkach. Ta z potrawami na Wigilię i Boże Narodzenie jest(...)jest więc z czego wybierać. W tym zestawieniu znajdziecie pomysły na śledzie, sałatki, zupy, dania główne i ciasta. Nie zabraknie słodkich likierów, które robię właśnie teraz, raz do roku więc są dla nas bardzo świąteczne. Kliknij w obrazek a otworzy się lista przepisów na potrawy wigilijne i świąteczne. Zapraszam - wybierajcie i korzystajcie a jeśli macie jakieś pytania to piszcie, postaram
Smaczna Pyzarazem już przepis kompletny, bo łatwiej jest czytać przepis w całości, niż szukać po blogu kolejnych etapów ;-) Piernik staropolski mnie zauroczył i wchodzi na stałe do mojego menu świątecznego. Ciasto jest pyszne, aromatyczne, po prostu idealne. Nadaje się też na pierniczki wykrawane. Kto raz spróbuje, ten z pewnością się zakocha;-) Etap I - przygotowanie ciasta należy zacząć 4-6 tygodni przed
Kuchnia domowa Anisoli i przygotowany zaczyn. Zagniatamy na jednolite, sprężyste ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.2. W między czasie przygotowujemy nadzienie - morele, śliwki i jabłko kroimy w drobną kostkę, orzechy siekamy, wszystkie składniki łączymy w misce.3. Na oprószony mąką blat wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 40x60(...)potrwa ;)). Na ciasto wykładamy równomiernie nadzienie i zawijamy od dłuższego boku w ciasny rulon. 4. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i formujemy wieniec. Nacinamy ostrym nożem od zewnętrznej strony. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 55-60 minut. Wystudzone ciasto możemy udekorować lukrem. Smacznego
My Culinary Artmagazynu KUKBUK . a jego autorką jest Monika Walecka . Naprawdę warto ten chleb upiec. Będzie świetnym dodatkiem do świątecznych śledzi, sałatek i wędlin. Użyłam mąki pszennej chlebowej i płatków migdałowych. Ciasto wyrabiałam w robocie. Bardzo polecam! Chleb z kawą i migdałami (przepis podaję za blogiem Kuchennymi drzwiami ) składniki na 1 bochenek rozczyn 1 łyżka zakwasu 1/2 szklanki mąki
Stare GaryPolecam dziś przepis z mojego dzieciństwa na przepyszne ciasteczka świąteczne. Ten przepis jest historyczny, pochodzi jeszcze z Kresów, od mojej babci. Składniki są prawie w niezmienionej formie - stąd smalec, który może wielu przerażać a nawet zniechęcać, a to błąd - bo to właśnie smalec tworzy niezwykłość smaku tych ciastek i nie ma co się obawiać, bo to całkiem zdrowy tłuszcz wbrew(...)już nie są te ciastka, a mają być właśnie TE. Potrzebujemy też takiej starej maszynki do mielenia mięsa, na korbkę i odpowiedniej nakładki. Wtedy sobie spokojnie kręcimy, palcami dociskamy ciasto i mamy nad wszystkim kontrolę i w ten sposób możemy zużyć całe ciasto bez strat. Z maszynką elektryczną będzie gorzej, chodzi za szybko, nie można ciasta dociskać palcami, dociskanie popychaczem
Kawa z mlekiemniezapomniane, spędzone w spokojnej atmosferze, w gronie najbliższych. Niech nie zabraknie radości, śmiechu, wspólnych rozmów, a to wszystko przy smakołykach ze świątecznego stołu, przy którym dla każdego powinno znaleźć się miejsce... Wesołych Świąt ! ;-) A ponadto zapraszam po przepis na pachnącą ozdobę choinkową - piernikowe "szyszki". Czy jak kto woli "sopelki" - można i tak, można i tak... ;) Wiem - trochę późno, bo choinki(...)szkl. mąki 1/2 kostki masła 1 jajko 1 op. przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 4-5 łyżek miodu Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto - zaczynamy od dodania 4 łyżek miodu, a gdyby składniki nie połączyły się w jednolitą całość dodajemy jeszcze łyżkę. Owijamy je folią spożywczą i schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę. Ja ciasto
Kolorowy PrzepisownikCiasto drożdżowe z przepisu mojej babci jest jednak mega uniwersalne! Zrobiłam już z niego makowiec świąteczny , drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami , paszteciki z pieczarkami do barszczu . Teraz przyszła kolej na puszyste bułeczki drożdżowe z passatą pomidorową,czosnkiem, oregano, żółtym serem i szynką lub boczkiem. Takie mięsne pizzerinki najbardziej lubią moje dzieci. Następnym razem zrobię wersję bardziej dla siebie(...)ciepłe miejsce. Passatę wlać do rondelka, dodać przeciśnięty czosnek, sól i oregano do smaku, można dodać szczyptę soli, albo odrobinę miodu. Podgrzewać na wolnym ogniu przez 5 minut. Ciasto drożdżowe wyrobić raz jeszcze. Podzielić na 10-12 równych części. Z każdej cząstki uformować kulkę, następnie spłaszczyć ją, aby miała grubość ok. 1 cm. Ułożyć na blasze do pieczenia
Kulinarne Inspiracje