50 przepisów na ciasta świąteczne - 4541 przepisów (strona:42/303)

Piernik staropolski - część 2, pieczenie 242

Świąteczne zamieszanie spowodowało, że nie miałem nawet czasu dodać drugiej części przepisu na piernik staropolski. Jednak sądzę, że każdy zna ów przepis bardzo dobrze, a jeśli nawet nie, to w Internecie można znaleźć go na każdym kroku. Dla tego dzisiaj tylko uzupełnienie obiecanego przeszło miesiąc temu wpisu.Składniki:gotowe ciasto na piernik staropolski (z tego przepisu)600-800 g domowych

Food Square
Palmiery cynamonowe i makowe 211

wałkowania ciasta z masłem oraz schładzania, a wszystko po to, żeby uzyskać tak bardzo pożądane liczne, niestabilne warstwy ciasta. Palmiery robi się bardzo szybko, możecie także użyć resztek masy makowej, z której przygotowujecie świąteczne przysmaki, wystarczą dosłownie 3-4 łyżek. przepis na masę makową znajdziecie (tutaj). Składniki Czas przygotowania: 45 min     2 opakowania świeżego ciasta francuskiego 1 jajko

Słodki Kompromis
Przedświąteczna strucla dla zniecierpliwionych smakoszy:) 175

ciocię z tego ciasta:) no może nie tylko z tego, bo jeszcze piernik:D W tym roku postanowiłam podkraść przepis na struclę:) Zrobiłam więc sobie świąteczne przyjemności wcześniej a poza tym trzeba rozwijać swoje umiejętności. Okazało się, ze mojego magiczne ciasto wcale nie jest takie trudno do zrobienia należy tylko pamiętać aby rozsmarować masę na 3/4 ciasta

ciastkarnia na kruchym spodzie
Lebkuchen, czyli mięciutkie pierniczki pachnące cytrusami 212

grudniu na blogu znajdziecie sporo przepisów na świąteczne pierniczki i pierniki - nadziewane, puchate, kruche, zdobione kolorowymi wzorami, oblane lukrem i maczane w czekoladzie. Do wyboru do koloru :) Będzie prawdziwy pierniczkowy festiwal! Na początek mięciutkie, pełne cytrusów Lebkuchen :) Lebkuchen to tradycyjnie niemieckie pierniczki niezwykle aromatyczne i pachnące cytrusami. Miękkie, lekko ciągnące kryjące wewnątrz kandyzowaną skórke pomarańczową. Aby jeszcze bardziej podkreślić(...)wspaniale smakują już na 2-3 dzień, ale spokojnie można przechowywać je w zamkniętych puszkach 2-3 tygodnie, w tym czasie dojrzewają, miękną i nabierają jeszcze wspanialszego smaku. Polecam! Przepis, który lekko zmodyfikowałam pochodzi z tej strony . SKŁADNIKI (30 sztuk) 250g mąki pszennej 80g zmielonych migdałów 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml płynnego

DefinicjaSmaku
Ciasto z makiem i kokosem 240

Ucierane ciasto z makiem i kokosem, idealne na każdą okazję. Jest pyszne i bardzo ładnie się prezentuje. Przepis jest bardzo stary, trochę zapomniany. Dawniej piekło się

Praktyczna pl
Cake pops z masłem orzechowym 183

formuje się kulki i umieszcza na patykach. Nic trudnego, każdy może je zrobić! Na blogu znajdziecie też przepis  na cake pops z nutellą. W wersji świątecznej lub poświątecznej można przygotować je z pokruszonego piernika.    Składniki: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa, biszkopt lub piernik) 120 g serka mascarpone 80 g masła orzechowego 2 łyżki płynnego miodu(...)kokosowe patyki do lizaków Przygotowanie: Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy. Ser mascarpone mieszamy z masłem orzechowym i miodem. Można dodać więcej miodu niż w przepisie, jeśli chcemy aby ciasteczkowe kulki były słodsze. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażalce. Ze schłodzonej

Smakowity Blog Kulinarny
Piernik staropolski + film 134

Piernik staropolski dojrzewający to wyśmienite ciasto świąteczne, mimo kilku etapów przygotowania robi się go bardzo prosto. Wystarczy uzbroić się w cierpliwość i krok po kroku wykonać wszystkie etapy, a pyszny smak piernika będzie cieszył nie jedno podniebienie w czasie świąt. składniki na prostokątną formę 29 cm  na 16 cm 200g masła 500 g miodu naturalnego 1 i 1/2 szklanki(...)łyżeczki  kakao 3 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g powideł śliwkowych     polewa 200 g margaryny 2 łyżki cukru kryształu 3 łyżeczki kakao 2 jajka przepis

Smakowite Dania
Dietetyczny miodownik bez cukru i mąki 196

Tradycyjne ciasta świąteczne w wersji dietetycznej? Tak, to możliwe, a co więcej - pyszne! Na stronie znajdziecie już przepis na dietetyczny makowiec , który w niczym nie ustępuje temu, który znamy ze świątecznego stołu. Oczywiście nie jest to propozycja dla wszystkich, ale z pewnością są tacy, którzy szukają zdrowszych zamienników bożonarodzeniowych słodkości. Zapraszam! Ciasto: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku

Chocolate Muffin Blog
Przekładane ciasto migdałowe z bezą 382

Przekładane ciasto migdałowe z bezą to bardzo pracochłonny i słodki deser. Dwa kruche spody z dżemem oraz bezę przełożone masą budyniową

KuchniaWeDwoje.pl
Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki 219

przepis TU ). Dziś trocha inna odmiana tego ciasta, a właściwie ciasto na bazie ugotowanej kaszy jaglanej i bananów. Korzenne ciasto jaglane z tego przepisu wychodzi bardzo dobre. Dzięki słodyczom bananów jest w miarę słodka, a przyprawa korzenna dodaje mu świątecznego nastroju. Jest bardzo szybkie i w proste w przygotowaniu, a jeżeli mamy zawczasu ugotowaną jaglankę, to idzie wcale

Kuchnia Łukasza
Miodownik z kremem budyniowym. 186

trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego.  Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 500-550 g mąki 100 g masła 100 g cukru (ja użyłem trzcinowego) 2 jaja

Kuchnia Łukasza
Miodownik z kremem budyniowym. 309

trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania.Składniki:Ciasto:500-550 g mąki100 g masła100 g cukru (ja użyłem trzcinowego)2 jaja3 łyżki śmietany3 łyżki

Kuchnia Łukasza
Sernik rosa 162

Klasyczny sernik z rosą (lub sernik rosa) przypadnie do gustu wielbicielom ciast o konsystencji lekkiej, piankowej. Jest to kremowy sernik o wyczuwalnym smaku budyniu waniliowego. Jak

Wiszniówka
Makowiec z bezą 392

Typowo świątecznym ciastem jest u nas makowiec, ponieważ gości u nas chyba tylko raz w roku... w Święta Bożego Narodzenia. Dlatego musi być naprawdę wyjątkowy... Mam jeden sprawdzony i niezawodny przepis na makowca na ucieranym cieście pokrytego delikatną, bezową chmurką. Do ciasta użyłam margaryny Palma, która mam okazję testować i sprawdziła się świetnie. Ciasto wyszło odpowiednio miękkie i wilgotne zarazem

Z miłości do słodkości
Sernik z rosą, zwany też „Sernik Złota Rosa” 366

Przeglądając swoje przepisy wpadły mi w oko dwie bardzo pożółkłe kartki… pisane ręką mojej ukochanej – niestety nieżyjącej już – Cioci Mirki. Ciocia była Mistrzynią

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania