Jeśli zapytamy mieszkanca północnych Niemiec o jego ulubione ciasteczka adwentowe, to będą to niewątpliwie płatki śniegu. Schneeflöckchen, czyli płatki śniegu to małe, okrągłe ciasteczka z wzorkiem
dolcevitainmykitchenWitajcie, za niespełna dwa tygodnie Wielkanoc ( choć dzisiaj u mniej pogoda raczej Bożonarodzeniowa), dlatego zabrałam się za przygotowywanie świątecznych przepisów dla Was. Jako pierwszy postanowiłam zrobić Tofurnik. Zrobienie tego ciasta chodziło już za mną od dawna. Pomyślałam, że zbliżająca się Wielkanoc jest idealnym momentem by go w końcu zrobić. Postawiłam na połączenie migdałów i wanilii a także gorzkiej czekolady
Health-Fit-LifeWitajcie, przepis na to ciasto miał się pojawić jeszcze przed świętami (stąd świąteczna aranżacja na zdjęciach) ale uznałam, że lepiej będzie pasował na sylwestrowe imprezy. Tort powstał na wzór batona Mars. Jest bardzo delikatny w smaku. A dodatkowo bezglutenowy! Idealnie wpasuje się w sylwestrowe klimaty!🎇🎆 Wartości odżywcze na 100 g (jako słodzik został policzony ksylitol) 238 kcal
Health-Fit-Life,, Coś jest w świętach Bożego Narodzenia, co raz po raz każe zajrzeć nam w głąb siebie, w nasze wspomnienia i pragnienia, w naszą dziecięcą duszę. Ona
dolcevitainmykitchenDobry humor zaczyna się na talerzu. A w poniedziałkowy poranek niczego innego Wam nie życzę tylko dobrego humoru. Mam nadzieję, że meksykańska sałatka z kolorowymi warzywami
dolcevitainmykitchenJak myślicie, jaka najgorsza przygoda, może zdarzyć się blogerowi kulinarnemu? Możliwości jest wiele. Padnie komputer, internet, nie ma czasu, zachoruje, albo straci wenę, chociaż w to
dolcevitainmykitchenPomarańcze królują ostatnio na moim stole. Po ostatnim przepisie na galaretkę zapraszam na przepyszne pomarańcze w karmelowym syropie. Łatwy deser, który przepięknie wygląda nawet na świątecznym
dolcevitainmykitchenDzisiaj przedstawiam trochę zmodyfikowaną, zdrowszą wersję karpatki- ciasta które potrafi pokonać góry i doliny, docierając do serca nawet najbardziej wybrednych. :) Moja modyfikacja polega głównie na zmianie
Smiling ShrimpDekoracja na wieczor wigilijny- wianek z precelkow. Edyta Guhl. Pierwszy raz zobaczyłam te wianuszki u Eleny Shashkina w internecie i bardzo się nimi zachwyciłam. Potem pojawiły
dolcevitainmykitchenWesołych Świąt. Edyta Guhl. Przerwa wielkanocna Z okazji zbliżającej się Wielkanocy nastapi około 2-tygodniowa przerwa na blogu. Wszystkim czytelnikom życzę dużo radości, spotkan z rodziną
dolcevitainmykitchenCudownie czerwony, nietuzinkowy świąteczny tort, który zachwyci każdego. Przepis na tort pochodzi z USA. Ciasto jest ciężkie i wilgotne. Najlepszy z lekko słonym serkiem Philadelphia, który nadaje ciastu niebanalny charakter. Niesamowity kolor ciasta uzyskujemy przy pomocy barwnika spożywczego. Niestety, nie da się go zastąpić naturalnym - choćby buraczanym, kolor ciasta wychodzi wtedy ziemisty i mało apetycznie wygląda. Gwarantuję
Garniec MagalieJeszcze tylko do 3 stycznia przyjmujemy zgłoszenia na konkurs na świąteczne ciacho! Szykujesz się na sylwestra? Pstryknij fotę swoim wypiekom i wyślij ją nam z przepisem
CoolinarniePLW tym roku nie może zabraknąć na naszym stole makowca. Od dziecka uwielbiany przeze mnie :) i moje córki. Do tego najlepiej, aby było dużo maku
Smaki Edytytych tradycyjnych polskich ciast, które wszyscy dobrze znamy. Już teraz mogę sobie wyobrazić, iż będzie pieczony na Święta w niejednym domu. Świąteczny sernik dyniowy z persymoną Istnieje bardzo dużo wariacji sernikowych. Osobiście najbardziej smakuje mi sernik na kruchym cieście kakaowym. Dzisiaj jednak mam dla Was propozycję bardziej urozmaiconą. Co powiecie na sernik dyniowy z owocem kaki? Przyznam się(...)będzie mieć smak. Owoc kaki bardzo fajnie skomponował się z masą serowo-dyniową, która to właśnie jest głównym elementem tegoż ciasta. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Świąteczny sernik dyniowy z persymoną Składniki. Spód: 5 dkg cukru pudru 15 dkg płatków owsianych (bez glutenu) 10 dkg masła (bez laktozy
mecooksBardzo ciekawe nadzienie, które można wykorzystać do przełożenia piernika lub jako dodatek do ciast i tortów. U mnie masa ta zagościła w świątecznej roladzie biszkoptowej. Przepis na nią znajdziecie ---> TUTAJ . SKŁADNIKI 500 g śliwek (waga bez pestek) 100 g cukru 150 g orzechów włoskich (waga bez łupin) WYKONANIE Śliwki umyć, przeciąć na pół, wyciągnąć pestki i przełożyć do garnuszka(...)obrane z łupin orzechy, wymieszać i całość zmiksować blenderem ręcznym. Powinna Wam wyjść gęsta masa jak na zdjęciu powyżej. Gotową masę śliwkowo-orzechową ostudzić i przełożyć nią wedle uznania ciasto
Passions hobbies lifeWitam Kochani 11 listopada zbliża się wielkimi krokami. W związku z tym chciałabym się z Wami podzielić moim przepisem na rewelacyjne rogale świętomarcińskie, które to
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujuż ostatni świąteczny wpis w tym roku. Z przepisem na piernik z suszonymi śliwkami moczonymi w rumie. Ciasto jest niezwykle proste do wykonania, a smakuje przepysznie! Jeżeli macie śliwki, to nie wahajcie się, ciasto z pewnością będzie cieszyło się powodzeniem wśród Waszych gości. Smakujcie i rozpieszczajcie podniebienia świątecznymi smakami! Korzystając z okazji chciałabym życzyć wszystkim swoim Czytelnikom rajskich, wspaniałych Świąt
Raj dla PodniebieniaJednym z moich ulubionych świątecznych ciast zaraz po pierniku jest keks. Aromatyczny, rumowy, pełen bakalii, jakoś w ciągu roku nie jadam go tak często jak w okresie świat. Co tu dużo pisać, polecam ten przepis. Dla lubiących większe dawki słodyczy polecam dodanie kawałków czekolady, bardzo dobrze smakuje z białą. Składniki:2 szklanki mąki4 jajkaszklanka bakaliipół szklanki orzechów drobno
ciastkarnia na kruchym spodzieWitam Kochani, Tłusty czwartek już za kilka dni. A wiadomo-jak tłusty czwartek to pączki. Dziś chcę Wam pokazać przepis na bardzo dobre pączki, które
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto drożdżowe bez zagniatania to propozycja dla wszystkich leniuszków, którzy uwielbiają tak jak ja smak ciasta drożdżowego. To ciasto nie wymaga od Was zbyt wiele pracy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!