Puszysta, wilgotna babka z dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną
Pink Envelopewłasnym mieszkaniu, wiec jeszcze fajniej :) Dlatego niebawem na blogu zaczną pojawiać się świąteczne przepisy, a dziś, w moje urodziny przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasteczka ze słonecznikiem, które nadają się na drugie śniadanie czy podwieczorek, mają świąteczny aromat i smak, a to za sprawą przyprawy korzennej i żurawiny. Częstujcie się! :)Składniki:200 g masłaszklanka cukru3 jajkasólłyżka miodu1/2 łyżeczki przyprawy(...)przygotowaniaDo miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy. Następnie dodajemy - ciągle ucierając - kolejno po jednym jajku. Gdy masa się połączy dolewamy miodu i dosypujemy przyprawę korzenną.Z gotowego ciasta za pomocą dwóch łyżeczek tworzymy małe kulki, które układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie lekko je spłaszczamy, smarujemy roztrzepanym masłem i posypujemy pestkami słonecznika
Słodkie PrzyjemnościŚwięta Bożego Narodzenia kojarzą się wszystkim z makiem i dobrze bo ja go uwielbiam. Dzisiaj świetna propozycja kruchych mini makowców. Ja przygotowuję je zawsze jeden dzień
Niezły Młynekdodaje się również śmietanę. Tam też niekiedy pszenicę zastępuje się upieczonymi kuleczkami z ciasta drożdżowego, skropionymi mlekiem i posłodzonymi miodem. W innych rejonach kraju pszenica bywa zastępowana pęczakiem, który po ugotowaniu w smaku i wyglądzie bardzo przypomina pszenicę. Kutię podaje się na ciepło lub na zimno. Przepis pochodzi z przygranicznego Stubna (powiat przemyski), a został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji(...)Pszenicę, mak, bakalie, cukier i miód mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Kutię podajemy na zimon lub podgrzewamy ją przed podaniem. Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po więcej przepisów na dania świąteczne i nie tylko
Trzeci talerzcoś świątecznego :-) Co powiecie na piernik? Trochę oszukany, ale za to niezwykle aromatyczny, wilgotny, prosty i szybki w przygotowaniu :-) Nam smakuje bardzo, mam nadzieję, że Wy też go polubicie :-) W końcu nie każdy ma czas - mimo zbliżających się świąt - na długie przesiadywanie w kuchni... codzienne zabieganie czasem bierze górę, a wtedy warto sięgnąć po te ekspresowa podpowiedzi... :-) A przepis znalazłam(...)składników. Gotową masę przelewamy do keksówki (ok. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 1 godziny (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i dokładnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia i zgęstnienia masy. Gotową polewą
Czary - gary w kuchniI mamy już grudzień! Nie mam pojęcia, kiedy ten czas zleciał! Jeszcze chwile temu mieliśmy wakacje, a już lada dzień święta i koniec roku! Wkoło pojawiają
Be Fit Be StrongOd dawna miałam ochotę wypróbować babki ponczowe. Aby nie zaczynać od eksperymentów i postanowiłam wykorzystać gotowy przepis. Padło na przepis Pawła Małeckiego –>KLIK. Wprowadziłam
Mienta blogPyszny , puszysty , wspaniały sernik ...no właśnie czy sernikiem można nazwać ciasto w którym nie ma ani grama sera ? no więc ciasto to smakuje tak jak sernik
Różne smaki w kuchniŹródło: www.ek.pl Wielkimi krokami zbliżają się święta, a wraz z nimi kulinarne szaleństwa. Bigos, krokiety, pierogi, karp, sałatki z majonezem. Co zrobić, żeby mimo tych wszystkich
Powiedz dietom nieTe ciasteczka nie wymagają wiele pracy, ani zdolności. Można upiec je w ostatniej chwili. Składniki: płat ciasta francuskiego jabłka Przygotowanie
Proste PotrawyAromatyczna i smaczna ozdoba świątecznego stołu. Takie piernikowe choinki to wspaniały sposób na zachęcenie dzieci do pomocy przy świątecznych wypiekach. Własnoręcznie przygotowane z pewnością będą o wiele lepiej smakowały. Składniki 2 szkl mąki 1 jajko 3/4 szkl cukru 2 łyżki miodu 1 łyżeczka kakao 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika lukier 1 białko 1 łyżeczka soku(...)rozpuszczony miód, mieszamy łyżką. 2. Dodajemy cukier, kakao, sodę rozpuszczoną w odrobinie wody i przyprawę do piernika. Masę zostawiamy do wystudzenia. 3. Do chłodnej dodajemy masło i jajko. Zagniatamy ciasto. 4. Następnie wałkujemy na cienki placek i wycinamy gwiazdki o różnej wielkości. 5. Pieczemy koło 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. 6. Białko ubijamy, dodajemy stopniowo przesiany cukier
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyW tym roku braliśmy udział w konkursie organizowanym między innymi przez Gazetę Lubuską na najlepsze Koło Gospodyń Wiejskich w dziedzinie Kulinaria. 18 grudnia w Zielonej Górze
kgwjanczewokroku: 1. Utrzeć masło 2. Dodać zmielony ser z ziemniakami 3. Dodać cukier i żółtka 4. Dodać do masy mąkę, proszek do pieczenia i rodzynki 5. Delikatnie połączyć ciasto z białkami 6. Przełożyć masę na wysmarowaną formę 7. Upiec cienki sernik 8. Przygotować krem czekoladowy 9.Do śmietanki dodać cukier puder oraz masło 10. Całość rozpuścić i doprowadzić do wrzenia(...)dodać miód i alkohol 13. Na koniec dodać serek mascarpone i połączyć całość 14. Udekorować mazurka Poprzedni 1 z 14 Następny Zobacz koniecznie przepis na: Mazurek przekładany A po więcej przepisów na świąteczne babki, mazurki, serniki oraz makowce zapraszam tutaj: http://kuchniawedwoje.pl/category/okazje/wielkanoc/ciasta-wielkanocne-babki-mazurki-serniki/ Artykuł Mazurek serowy z kremem czekoladowym z whisky pochodzi z serwisu
KuchniaWeDwoje.pljeden z moich ulubionych przepisów - ciasteczka migdałowe towarzyszą nam przez cały rok, najczęściej zamawiane przez dzieci na specjalne okazje. Honorowe miejsce od lat zajmują też na świątecznym stole. Ciasteczka są bardzo kruche i delikatne, po prostu rozpływają się w ustach. Z podanej porcji upieczecie około 50 ciasteczek. Spróbujcie koniecznie :-) składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka zmielonych migdałów 1/2 szklanki cukru(...)łyżeczka soli 250 g masła cukier puder - do obtaczania wykonanie: Wszystkie składniki wyrobiłam na gładką masę. Z ciasta odrywałam niewielkie kawałki i formowałam kuleczki, które ułożyłam na blaszce, spłaszczyłam widelcem i piekłam około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe obtoczyłam w cukrze pudrze
babka w formiepierniczki upiekłam tuż przed świętami i stwierdzam, że w karnawale też smakowały fantastycznie Oczywiście jak na wszystko także na pierniki jest wiele przepisów. Wykorzystuję przepis, który poznałam dzięki mojej bratowej i jej mamie. Są boskie! Świąteczne pierniki Składniki: ½ kg cukru ½ litr miodu (ok. 700 gram) 1 ½ kostki masła Paczka cynamonu Starta główka gałki muszkatołowej Łyżeczka mielonych goździków Łyżeczka imbiru(...)żółtka 6 łyżek wody 4 łyżeczki sody Na robienie pierników najlepiej przeznaczyć ok. trzech dni. Pierwszego i drugiego idzie dość szybko, ale na pieczenie warto przeznaczyć cały dzień. Przygotowanie ciasta na pierniki Pierwszego dnia przygotowuję bazę do pierniczków. Uwielbiam tę część, choć zawsze kończę z poparzonymi palcami i językiem. Nie wiem czemu, ale zawsze włożę palec albo łyżkę w karmel
Figa S-makiem