50 przepisów na ciasta świąteczne - 4541 przepisów (strona:159/303)

CYNAMON – pomaga czy szkodzi? / CZY WARTO UŻYWAĆ CYNAMONU? 117

Mamy jesień, no a co za tym idzie nadszedł okres fantastycznych szarlotek. Tutaj znajdziecie mnóstwo przepisów na te najlepsze ;) Do szarlotki idą nie tylko jabłka, no, ale i cynamon! Czy wiecie, że cynamon to nie tylko fajna i aromatyczna przyprawa nadająca niezwykły aromat? Ma on również inne działanie, o którym zdecydowanie warto wiedzieć(...)Dlatego usiądźcie sobie wygodnie w fotelu, a ja Wam o nich opowiem ;) Tak jak już mówiłam wcześniej cynamon to nie tylko aromatyczna przyprawa nadająca wspaniały smak ulubionym ciasto, grzańcom czy też świątecznym wypiekom. Jest niezaprzeczalną gwiazdą wśród przypraw. W medycynie stosuję się go od pięciu tysięcy lat, a j uż w starożytnych tekstach chińskich widnieją wzmianki o cynamonie, jako leku

Ostra na Słodko
Ryba w zalewie słodko kwaśnej 345

każdą okazję. Sprawdzi się świetnie na świątecznym stole, podczas spotkania z przyjaciółmi czy na zwykłą kolację. Jest delikatna w smaku - lekko słodka, lekko kwaśna. [embed]https://youtu.be/XB-0jfcrNcM[/embed]   Składniki na rybę w zalewie słodko kwaśnej: 0,5 kg filetów rybnych (dałam dorsza) dwie małe papryki czerwone 6 ogórków konserwowych 3 cebule Ciasto: jajko 1/3 szklanki wody 0,5 szklanki(...)łyżek octu (50 g) 4 łyżki cukru sól, pieprz, po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego Przygotowanie Składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Rybę kroimy na małe kawałki i każdy kawałek z osobna obtaczamy w cieście. Rybę smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Paprykę kroimy w paski, ogórki w plasterki, cebulę w piórka. Cebulę podsmażamy lekko

e-PrzepisyKulinarne
Babka mocno migdałowa (z migdałami, masłem i mąką migdałową) 135

Przepis autorski (mój). Babka jest przepyszna i już podczas przygotowywania po prostu... obłędnie pachnie! Masło migdałowe - oprócz walorów smakowych, nadaje ciastu piękny kolor i lekko wilgotną konsystencję. Do tego odrobina mąki migdałowej, same migdały i polewa z białej czekolady... Rewelacja! Taki wypiek sprawdzi się o każdej porze roku, ale jeśli chcecie zachwycić swoich bliskich - to polecam specjalną formę do babki(...)piękną dekorację świąteczną. (Keksówka o wymiarach 10,5 x 23,5 cm lub mała forma do babki)   100g masła migdałowego (u mnie Primavika ) 50g masła/margaryny   100g cukru 1 łyżka cukru waniliowego (polecam domowy - klik )    3 jajka  120g mąki pszennej 20g mąki migdałowej (*) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo:  50g płatków migdałowych (**) Wierzch: polewa

Di gotuje
Panforte czekoladowe. 136

Witajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na niezwykłe toskańskie ciasto, tradycyjnie wypiekane na Boże Narodzenie. Panforte to orzechy oraz suszone (lub kandyzowane) owoce zlepione ciągnącą masą przypominającą miękki nugat. Istnieją dwa warianty klasyczne (miodowe) lub czekoladowe. Panforte jest słodkie, orzechowe z wyraźną nutą skórki pomarańczowej, może leżakować w temperaturze pokojowej nawet do dwóch miesięcy, warto więc upiec je już(...)teraz i cieszyć się jego bogatym smakiem w okresie świątecznym. Polecam! Składniki na Panforte czekoladowe: tortownica o średnicy 24 cm 140 g całych, blanszowanych orzechów laskowych 140 g całych, blanszowanych migdałów 450 g suszonych i kandyzowanych owoców (morele, daktyle, skórka pomarańczowe, rodzynki, kandyzowane ananasy itp.) 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzu

Rozpustne gotowanie
Drożdżowe babeczki cytrynowe 220

znaleźć się wśród świątecznych wypieków. Babeczki przygotowane są z ciasta drożdżowego, ale podobnie jak wielkanocna babka drożdżowa , nie jest to zwyczajne ciasto jak do bułeczek, ale przygotowane na żółtkach, ze sporą ilością masła i cukru. Ciasto na babeczki wzbogaciłam o dodatek soku i skórki z cytryny oraz lukier cytrynowy, aby ich smak był wyrazisty. Samo ciasto nie jest zbyt mocno(...)słodkie, więc nie należy rezygnować z lukru. Z poniższego przepisu przygotowałam 6 babeczek w formie na muffiny (można do pieczenia wykorzystać małe foremki na babeczki). Drożdżowe babeczki cytrynowe Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 60ml mleka 40g masła 35g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 2 żółtka 10g drożdży skórka otarta z cytryny 1-2 łyżki soku z cytryny szczypta soli LUKIER

Smakołyki Bereniki
Seromakowiec w kratkę z żurawiną 434

Wspaniałe połączenie, dwa ulubione świąteczne ciasta - sernik i makowiec w jednym. Dodatkowym świąteczym akcentem jest warstwa żurawiny pomiędzy warstwą sera i maku oraz sos żurawinowy, z którym podajemy deser. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ciężkie. Z dnia na dzień smakuje lepiej. Seromakowiec wieńczy kratka z kruchego ciasta. Słodycz ciasta jest wyważona, jeśli lubisz mocno słodkie wypieki zwiększ ilość miodu(...)cukru. Można skrócić przygotowania zastępując kruchy spód ciasteczkowym. Zapraszam do przepisu! Składniki na kruchy spód: 300 g mąki orkiszowj jasnej lub krupczatki 200 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko Składniki na masę serową: 600 g sera 3x mielonego 250 g mascarpone 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu - 170 g 2 łyżki mączki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy 2 jajka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny chleb oliwkowy 149

Chleb oliwkowy idealny jako dodatek do lekkich sałatek. Z serkiem kremowym świetnie pasuje, a najlepiej to sam smakuje.Składniki:50 g drożdży,320 g mąki pszennej

Moniki Smakołyki
Sernik daktylowo - waniliowy z musem żurawinowym ( bez pieczenia) 195

mojej zimowej dekoracji użyłam Maczku Mango z serii Decorada Delecty, oraz płatków śniegu które kupiłam w ubiegłym roku. Nie wyobrażam sobie świąt bez sernika, więc co roku wymyślam nowy przepis i tym razem przedstawiam wam moje dzieło w iście zimowej odsłonie ...bo przecież nic tak nie kojarzy się z świętami jak kuchnia pachnąca cynamonem, suszonymi owocami i bakaliami. U mnie(...)już jest że kwestia deseru to moja dola, więc z wielką chęcią  rok w rok przygotowuję wraz z moją córką świąteczne wypieki. Za zwyczaj zaczynamy od trzech rodzajów pierniczków potem waniliowe kruche ciasteczka, a na końcu ciasta w zależności od ilości zamówień. Przyznam jednak  że nic nie cieszy bardziej niż fartuch cały z mąki, ręce pełne roboty

vaniliowoczekoladowa
Muffinki dyniowe z żurawiną i owsianą kruszonką 152

inne ;) Tak na prawdę piekłam je już jakiś czas temu i wraz z innymi przepisami czekały na swoją kolej do opublikowania. A ja tymczasem myślę już o przepisach świątecznych... :P Przepis na te muffinki pochodzi z archiwalnego numeru "Moje Smaki Życia". Oryginalnie zawierał orzechy (również w kruszonce); ja z racji ich braku dodałam żurawinę oraz płatki owsiane. Pychota. Wyszło(...)family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 12 dużych sztuk: Ciasto: 3/4 szklanki gęstego puree dyniowego (około 200 g) 250 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru

My simple kitchen
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 211

Sylwestrowy hit moich pociech czyli pyszne, wilgotne ciasto z buraczaną wkładką.  Dzieci były zachwycone. Ja lekko zawiedziona ponieważ dzięki pieczonym burakom miało być czerwone w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 211

Sylwestrowy hit moich pociech czyli pyszne, wilgotne ciasto z buraczaną wkładką.  Dzieci były zachwycone. Ja lekko zawiedziona ponieważ dzięki pieczonym burakom miało być czerwone w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wielkanocny czas... 94

kościele. Nie może w nim zabraknąć jajek, które są symbolem narodzenia i nowego życia, baranka  symbolizującego zmartwychwstałego Chrystusa, chleba, soli, wędliny, chrzanu i świątecznego ciasta.  Nadchodzi Wielka Niedziela , rezurekcja i świąteczne śniadanie. Tego uroczystego poranka najpierw spożywa się pokarmy, które zostały poświęcone poprzedniego dnia. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żuru, mięs, wędlin, pasztetów, faszerowanych jajek(...)zapewnić zdrowie, siłę oraz powodzenie. Potem lany Poniedziałek i śmigus-dyngus. Warto, więc zacząć przygotowania, warto pomyśleć o wystroju domu, o wielkanocnym stole i pysznościach na Święta. Wkrótce przepisy na Wielkanocny stół... a tymczasem wspomnienie z zeszłego roku

Kuchnia Beaty
Herbatki ziołowe POSTI 166

Już jakiś czas temu otrzymałam pyszny zestaw herbatek ziołowych POSTI, to właśnie na bazie jednej z nich robiłam miętowo-czekoladowe brownie, dzięki którym wygrałam konkurs, podczas wydarzeń BlogerChefa. Przepis na ciasto możecie znaleźć [ tutaj ]. A relacje z konkursu w osobnym poście [ tutaj ]. W paczce znalazłam rozmaite herbaty oraz uroczą puszkę z miętą. Wybór smaków był naprawdę duży: Mięta, Mięta(...)chwilę się je i je... :) Wtedy Mięta dobrze działa na żołądek... Mięta z jabłkiem i cynamonem smakuje świątecznie, więc również idealnie sprawdziła się w świątecznym okresie. Latem za to Herbaty Posti świetnie nadadzą się na mrożone, chłodzące napoje, na które przepisy również znajdziecie na moim blogu [ klik ] [ klik ]. Herbaty są idealnym rozwiązaniem na takie wieczory, jakie mamy teraz

Trufelkowo
Serduszkowe ciastka - lizaki 203

bardzo świątecznych pierników. Składniki: 1,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego2 jajka100 g masła1 łyżeczka śmietany Składniki na lukier Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na kawałki, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy dokładnie w misce. Dodajemy jajka, masło, śmietanę i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć konsystencję(...)stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinamy serduszka foremką. Gotowe ciasteczka nabijamy na patyczek do szaszłyków (powinien być wbity przynajmniej do połowy ciastka). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Ciastka-lizaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 5-10 min, aż się zarumienią.Lukier z białek (inaczej lukier królewski) przygotowujemy według przepisu. Na podaną

Ciastkozercy
Brioszka nie do końca świąteczna 197

linią włosów. I żałuję tylko jednego - że nie mogę zamknąć się w kuchni i upiec pierniczków... Bo mam na to ogromną ochotę! Zamiast jakichś świątecznych smakołyków, mam dla Was przepis na brioszkę z wodą pomarańczową. Przepis znalazłam w duńskim magazynie Bage og sylte , nr 5/2017, i od razu bardzo mi się spodobał z uwagi na sposób zwijania bułeczek. Jest nieco(...)się, że tylko powącha i zacznie kręcić nosem. Ku mojemu zaskoczeniu, jadł, aż mu się uszy trzęsły. Zjedliśmy ponad połowę po prostu posmarowane masłem, jeszcze ciepłe. Mmm... Coś wspaniałego! Ciasto drożdżowe jest mięciutkie, puszyste i delikatne, a smak wody pomarańczowej subtelny i nienachalny.  Do tego niezwykła słodycz miodu, która w tym wypadku jest niemal uzależniająca. Nie można się

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania