Płatki owsiane zawierają witaminy z grupy B, E, PP oraz wszelkie mikroelementy odpowiadające za prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego. Czyni to je jednym z najbardziej wartościowych produktów w naszej diecie. Oprócz tego mają wiele innych właściwości i zaleca się ich spożywanie każdej osobie.
Pół szklanki suchych płatków owsianych (50g) ma około 230 kalorii, z czego większość z nich pochodzi głównie od węglowodanów złożonych (30g). Oprócz tego zawierają w sobie 3,5g tłuszczy i około 7g białka. Nie wolno zapominać o najważniejszym ich elemencie, czyli błonniku, którego jest również 7g.
Przede wszystkim zaleca się ich spozywanie osobą chorym na cukrzycę typu 2. Obecność płatków owsianych w diecie wpływa na masę ciała i jego odporność. Jony magnezu redukują poziom stresy przez co poprawiają naszą pamięć i koncentrację. Są one skuteczne również w walce z trądzikiem (zaleca się maseczkę z płatków owsianych na uciążliwy trądzik oraz stany zapalne skóry).
Obecne w płatkach owsianych beta-glukany należą do grupy polisacharydów i występują w otrębach zbóż (jęczmień i owies). Dzielą się na rozpuszczalne i nierozpuszczalne. Beta-glukany w połączeniu z błonnikiem odpowiadają za prawidłową masę ciała i uregulowanie parametrów krwi. Dzieje się tak dlatego, gdyż wchłaniamy mniej cholesterolu (nie odkłada on się w naczyniach krwionośnych i obniża ryzyko zachorowania na choroby układy krwionośnego w tym chorób serca). Komórki cholesterolu wiążą się z glukanem przez co mniejsza ilość jest wchłaniana do wątroby. Następnie przez fermentację zostają rozbite na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i ilość cholesterolu jest mniejsza.
Beta-glukany nie tylko pomagają w walce z cholesterolem i cukrem, lecz też wzmacniają organizm. Zwiększają zdolność obronną makrofagów i innych komórek przeciwko bakteriom, wirusom, pasożytom czy też grzybom.
Czy płatki owsiane zawierają gluten? Generalnie jeżeli chodzi o owies jest on produktem naturalnie bezglutenowym. Może zawierać jego śladowe ilości na skutek licznych procesów przetwórczych. Nie każde płatki owsiane muszą zawierać gluten i informacja o jego zawartości powinna być umieszczona na opakowaniu.
Owsianka jest doskonałą przekąską dla osób, które są na diecie. Zawiera średnią wartość indeksu glikemicznego a jednocześnie wysoką wartość odżywczą i zaopatruje nasz organizm we wszystkie niezbędne do życia witaminy. Dzięki wysokiej zawartości błonnika likwiduje uczucie głodu i czujemy się syci przez dłuższy czas. Gotowanie płatków owsianych przez dłuższy czas zwiększa ich indeks glikemiczny, dlatego lepiej jest zalać je ciepłą przegotowaną wodą lub ciepłym mlekiem. Oczywiście można do nich dodać swoje ulubione owoce.