Placki z plantanów

Placki z plantanów

Placki z plantanów

Przepis na : deser

Plantany, z wyglądu niezwykle podobne do znanych nam bananów, to owoce spożywane na Karaibach, w Afryce i Ameryce Środkowej. Przyrządzane są tam na wiele sposobów: gotowane, grillowane, pieczone, smażone, a także przerabiane na mąkę. Nie jada się ich natomiast na surowo. W Polsce plantany są dość trudno dostępne, bywają w ofercie większych supermarketów. Jeśli uda Wam się kupić te owoce najprawdopodobniej będą żółte lub zielone - odłóżcie je, aż dobrze dojrzeją. Niedojrzałe lub słabo dojrzałe plantany smak... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Z notatnika dietetyka

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.