Camembert to jeden z najbardziej znanych francuskich serów. Ceniony jest za intensywny smak i aromat oraz sprężystą konsystencję. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, ma także dobrze znane właściwości odżywcze - jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, fosforu, wapnia oraz witamin z grupy B, szczególnie witaminy B2 i B12. Uwagę należy jednak zwrócić na kaloryczność camemberta, a ta do małych niestety nie należy. Ser w 1/4 składa się z tłuszczu, co znacznie podbija jego kaloryczność - w 100g serca zn... czytaj dalej...
Dzień zakochanych jest obchodzony na całym świecie 14 lutego. Nazwa tego święta pochodzi od św. Walentego.
Czytaj dalej...Dieta Pegan inaczej Paleo-Vegan powstała z połączenia wegańskich zwyczajów i diety paleo, która opiera się na jedzeniu mięsa i ryb. Na czym to polega?
Czytaj dalej...Problemy z pamięcią i koncentracją mogą wynikać w szczególności z tego co spożywamy. Podczas wzmożonego wysiłku naszego mózgu, potrzebuje on dużej ilości glukozy, gdyż podczas nauki pracuje on na podwyższonych obrotach.
Czytaj dalej...Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.
Czytaj dalej...