Sery pleśniowe to gatunki sera wytwarzane z mleka i podpuszczki - enzymu trawiennego pozyskiwanego od cieląt. W Polsce sery pleśniowe produkuje się od lat 60. XX wieku, nie znalazły jednak one u nas tylu zwolenników, co na przykład we Francji, uważaną za kolebkę serów pleśniowych. Możemy wyróżnić kilka rodzajów serów pleśniowych, do najpopularniejszych należą brie, camembert, roquefort czy gorgonzola. Ser pleśniowe wyróżniają się niewątpliwie charakterystycznym smakiem, oprócz tego jednak są także dobrym źród...
Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.
Czytaj dalej...Dieta Pegan inaczej Paleo-Vegan powstała z połączenia wegańskich zwyczajów i diety paleo, która opiera się na jedzeniu mięsa i ryb. Na czym to polega?
Czytaj dalej...Są to zasady żywieniowe specjalnie dla osób, które próbują schudnąć i utrzymać tą masę ciała, zapobiec cukrzycy oraz obniżyć ryzyko wszelkich chorób układu krwionośnego w tym serca.
Czytaj dalej...Problemy z pamięcią i koncentracją mogą wynikać w szczególności z tego co spożywamy. Podczas wzmożonego wysiłku naszego mózgu, potrzebuje on dużej ilości glukozy, gdyż podczas nauki pracuje on na podwyższonych obrotach.
Czytaj dalej...