Homiłki to placuszki z twarogu. Ja nieco zmodyfikowałam dziś ten regionalny przepis. Zamiast twarogu użyłam ziemniaków i żółtego sera. W zasadzie całkowicie go zmieniłam, a z przepisu została chyba tylko nazwa. Ale efekt jest bardzo smaczny. Składniki: 1 kg ziemniaków 10 dag żółtego sera 2 jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki zwykłej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Koperek lub kminek Sól Pieprz Tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, przetrzeć przez praskę,... czytaj dalej...
Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.
Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.
Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.
Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.
ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com