Wiosenna sałatka z młodych liści mniszka lekarskiego lub rukoli z jajkiem, ziemniakami i boczkiem. Lekka, sezonowa propozycja na co dzień lub wielkanocny stół. Jak zrobić sałatkę z liści mniszka lekarskiego? Liście mniszka lekarskiego są jadalne, a ich lekko gorzki smak świetnie komponuje się z jajkami i chrupiącym boczkiem. Najlepsze są młode listki – zebrane zanim roślina zakwitnie. Jeśli nie masz dostępu do świeżego mniszka, sięgnij po rukolę – równie dobrze odnajdzie się w tej sałatce. Do tego ziemniak...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...