Ptysie z kruszonką. Ptysie (fr. profiterole ) zrobione są z ciasta parzonego , smaczne delikatne i lekkie. Samo ciasto nie zawiera cukru, ale dodatek słodkiej kruszonki na szczycie doskonale uzupełnia ten smak. Dodatkowo nadziane ulubionym kremem , aż rozpływa się w ustach. Ptysie przyrządzałam nie raz, z kruszonką też mi się zdażyło. Jednak z kakaową kruszonką zrobiłam to pierwszy raz. Wybrałam kakao „intense” aby bardziej podkreślić kontrast pomiędzy ptysiem, a kruszonką. Choć uważam, że ciemn... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?
Czytaj dalej...Robię to co lubię i lubię to co robię... tak można streścić moją pasję do wypieków. Blog stworzyłam po to, aby zebrać w jedno miejsce przepisy gromadzone przez lata przez moją mamę i babcię. Każdy z nich jest sprawdzony i to wielokrotnie. Do całej tej kupki dołożyłam również swoje ulubione przepisy. Moją kolejną dużą pasją jest dekorowanie. Bardzo się cieszę, że te dwie pasje mogę połączyć ze sobą. Ciągle się kształcę i podnoszę swoje kwalifikacje. Specjalnie po to, abym mogła Wam przekazywać rzetelną i sprawdzoną wiedzę.