Swojak z kiełbasą cebulą i jajkiem, czyli domowa pizza. Od wieków ludzie jedzą pizzę w takiej czy innej formie. Już w starożytności kawałki płaskiego pieczywa, z różnymi dodatkami, służyły jako prosty i smaczny posiłek dla tych, których nie było stać na talerze, czyli od początku jest to jedzenie biednych ludzi. Czy wiesz że, przez długi czas, pizzą gardzili pisarze kulinarni? Pierwsze książki kulinarne, które powstały we Włoszech pod koniec XIX wieku, zupełnie ignorowały pizzę. Nawet kucharze neapolitańscy ig... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...