Quesadilla z kurczakiem i salsą paprykową Historia i pochodzenieKiedy myślę o kuchni meksykańskiej, od razu przychodzi mi do głowy quesadilla z kurczakiem – proste, ale niezwykle aromatyczne danie. Sama nazwa wywodzi się od słowa queso, czyli ser. To właśnie ser jest obowiązkowym składnikiem każdej quesadilli, a cała reszta to pole do kreatywności. Quesadille mają swoje korzenie w Meksyku, gdzie od wieków używano kukurydzy do wypieku tortilli. To one stały się bazą niezliczonych dań – od tacos po enchila... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Sałatka z kurczakiem ma wielu swoich "wielbicieli", zarówno wśród tych, którzy dbają o linię, jak i wśród tych, którzy kalorii nie liczą.
Czytaj dalej...