Lort Cha – kambodżański makaron z woka

Lort Cha – kambodżański makaron z woka

Lort Cha – kambodżański makaron z woka

Lort Cha – kambodżański makaron z duszą ulicy Moje pierwsze spotkanie z Lort ChaGdy w swoich snach podróżowałem po Azji, trafiałem na uliczne stragany w Phnom Penh, z których unosił się intensywny aromat czosnku, sosu rybnego i woka rozgrzanego do czerwoności. W mojej wyobraźni zamówiłem coś, co nazwano Lort Cha – i to był moment, w którym zakochałem się w tym prostym, ale absolutnie genialnym daniu. Historia i pochodzenie Lort Cha Lort Cha to jedno z najpopularniejszych dań street food w Kambodży. Powstało po... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu RafalCook

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.