Frittata kontra Omlet.Frittata jest smażona powoli na małym ogniu, podczas gdy omlet jest smażony szybko na wyższej temperaturze. Omlety podawane są na gorąco prosto z patelni, dodatki do omleta są najczęściej dodawane na górę omleta, i całość jest, składam lub zwijana. Frittata jest najpierw smażona na patelni, później zapiekana w piekarniku, dodatki są wcześniej smażone, jajka miesza się z serem, ziołami i zalewa podsmażone dodatki.Frittata często podawana jest w temperaturze pokojowej, co czyni ją idealną do z...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...