Składniki: papryka świeża 5 kg średnia, woda 3 litry, cukier 300 gram, sól 3-4 łyżki, cebula 4 sztuki większa, goździki 1 łyżka, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 5 sztuk, gorczyca 2 łyżki, kurkuma 2 łyżki, pieprz mielony 3 łyżeczki, ocet 10% 400 ml, olej rzepakowy 8 łyżek Papryki oczyścić z gniazdek z nasiennych, dobrze opłukać, pokroić na większe kawałki do miski. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, gorczycę, goździki, ziele angielskie, liście laurowe, sól i gotować z 5 minut na średnim ogniu. Następ...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...