Składniki: jajka 4 sztuki "M", cukier 2 łyżki, sól 1 płaska łyżeczka, mąka tortowa 3,5 szklanki, mleko 1/2 litra, woda gazowana 2 szklanki, olej rzepakowy 8 łyżek jabłka 8 sztuk większe, woda 1/2 szklanki, cukier 3 łyżki, twaróg śmietankowy 200 gram, cukier wanilinowy1 opakowanie, cukier puder do posypania - ile potrzeba Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika dodać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać mleko, wodę gazowaną, olej i wszystko mikserem utrzeć na dość lejące ciasto, jeśli trzeba to dosypać mąki... czytaj dalej...
Na temat pochodzenia naleśników i tego skąd się wywodzą nie ma jednoznacznych informacji, prawdopodobnie już w starożytności były przyrządzane podobno w Chinach i Europie.
Czytaj dalej...