Składniki: mleko 1/2 litra, woda gazowana 2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 3 szklanki, sól 3/4 łyżeczki, cukier 2 łyżki, kurkuma 2 łyżeczki, serek waniliowy z wiaderka 1/2 opakowania, rodzynki sułtanki 150 gram Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, dodać jajka, wlać mleko, wodę gazowaną i olej, trzepaczką wszystko dokładnie wymieszać, na koniec wsypać kurkumę i wymieszać, odstawić na 30 minut miskę przykrytą talerzem. Patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować raz olejem i rozgrzać mocno, ci...
Na temat pochodzenia naleśników i tego skąd się wywodzą nie ma jednoznacznych informacji, prawdopodobnie już w starożytności były przyrządzane podobno w Chinach i Europie.
Czytaj dalej...