Szyszka chmielu – cenna część rośliny o wielu zastosowaniach

Szyszka chmielu – cenna część rośliny o wielu zastosowaniach

Chmiel zwyczajny to roślina pnąca, która pierwotnie pojawiła się w Chinach, lecz obecnie jest rozpowszechniona w wielu regionach o klimacie umiarkowanym. Szczególnie istotne są żeńskie kwiatostany tej rośliny, potocznie nazywane szyszkami. Szyszki chmielu są cenione za ich właściwości zielarskie. W postaci suszonej, te kwiatostany mają korzenny, goryczkowaty smak oraz przyjemny zapach. Zawierają one bogactwo olejków eterycznych oraz innych substancji o pożądanych właściwościach. Dzięki tym cechom, szyszki są...

Czytaj dalej na blogu Trochę smaku

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.