Paluszki ziemniaczane z makiem

Paluszki ziemniaczane z makiem

Paluszki ziemniaczane z makiem

Proste danie wigilijne, które smakuje dorosłym i dzieciom. Ten przepis jest w mojej rodzinie od 50 lat. Składniki: ? 1 kg ziemniaków ? 20 dkg mąki ? 2 jajka ? 1 szklanka maku ? 1 szklanka cukru ? 3 łyżki masła Wykonanie: ? Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie, utłuc i wystudzić. ? Zagnieść ziemniaczane ciasto z mąki i jajek. ? Formować z ciasta paluszki i ugotować w posolonej wodzie. ? Mak sparzyć, zemleć i wymieszać z cukrem. ? Podawać polane stopionym masłem i posypane makiem.{jcomments on} ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu To co kocham

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.