Piana z bitej śmietany jest powszechnie używana w kuchni do przyrządzania przeróżnych musów, kremów, pianek . Smakuje wyśmienicie jako dodatek do deserów lub jako deser sama w sobie. W przypadku piany z bitej śmietany, kluczowym składnikiem jest tłuszcz . Mechanizm ubijania piany jest podobny do mechanizmu ubijania białek lub żółtek . Jednak warunki ubijania piany ze śmietany są zupełnie różne . Mechanizm Minimalny poziom tłuszczu wymagany do ubicia śmietany to 30% . Na początku ubijania wprowadzamy powietrze ,... czytaj dalej...
Robię to co lubię i lubię to co robię... tak można streścić moją pasję do wypieków. Blog stworzyłam po to, aby zebrać w jedno miejsce przepisy gromadzone przez lata przez moją mamę i babcię. Każdy z nich jest sprawdzony i to wielokrotnie. Do całej tej kupki dołożyłam również swoje ulubione przepisy. Moją kolejną dużą pasją jest dekorowanie. Bardzo się cieszę, że te dwie pasje mogę połączyć ze sobą. Ciągle się kształcę i podnoszę swoje kwalifikacje. Specjalnie po to, abym mogła Wam przekazywać rzetelną i sprawdzoną wiedzę.