Dżem z leśnych czarnych jagód z rumem

Dżem z leśnych czarnych jagód z rumem

Dżem z leśnych czarnych jagód z rumem

Skarby natury szanujmy. Nie tylko smaczne, ale ile pomagały finansowo wielu wartościowym osobom. Nie wszyscy pamiętają.  Składniki:  1 kg jagód 250 g cukru 3 łyżki rumu Przygotowanie:  Jagody opłukałem i dobrze osączyłem na sicie. Dodałem cukier (250 g) i odstawiłem na pół godziny, Następnie smażyłem na wolnym ogniu, aż dżem zgęstniał. Dodałem 3 łyżki rumu i wymieszałem. Gorący dżem przełożyłem do wyparzonych słoików. Słoiki zamknąłem, pasteryzowałem 20 minut.     ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu R'n'G Kitchen

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.