Solenie naszej żywności to jedna z najstarszych metod utrwalania produktów spożywczych. Sól, czyli chlorek sodu ma większą zdolność hamowania mikroorganizmów, niż cukier. Sól wyciąga także z konserwowanych nią produktów wodę, dzięki niczemu drobnoustroje nie mają się w czym rozwijać. Dziś podrzucam Wam przepis na solony koperek na zimę. Jest to bardzo fajna alternatywa dla mrożonego koperku ( mrozimy zioła na zimę - porady ), jeśli nie mamy zbyt dużo miejsca w zamrażarce. Koperek solony na zimę Składniki: ko... czytaj dalej...
Nasza dieta podczas zimy powinna skupiać się nie tylko na tym, by zrzucić zbędne kilogramy, lecz także utrzymać odpowiednią odporność organizmu.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...