Kompot truskawkowy inaczej zwany kompotem z truskawek to smak mojego dzieciństwa i jeden z ulubionych napojów. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 8 słoi 1-litrowych Składniki: 2,5-3 kg truskawek 4 l wody 3 szklanki cukru Przygotowanie: Przygotować syrop cukrowy – rozpuścić 3 szklanki cukru w 4 litrach wody i zagotować całość. Z takiej ilości cukru powstaje dość słodki kompot (jak dla osoby, która nie słodzi), ale moim zdaniem to minimum jakie potrzeba do zachowania właściwości konserwujących. Słoiki umyć, a pokrywk... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...Nie jestem profesjonalistką i nie skończyłam żadnej szkoły gastronomicznej, ale po prostu lubię gotować. Gotowanie sprawia mi wiele przyjemności, cieszę się że mogę uczyć się nowych rzeczy i zbierać nowe doświadczenia.