Kompot truskawkowy na zimę

Kompot truskawkowy na zimę

Kompot truskawkowy na zimę

Kompot truskawkowy inaczej zwany kompotem z truskawek to smak mojego dzieciństwa i jeden z ulubionych napojów. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 8 słoi 1-litrowych Składniki: 2,5-3 kg truskawek 4 l wody 3 szklanki cukru Przygotowanie: Przygotować syrop cukrowy – rozpuścić 3 szklanki cukru w 4 litrach wody i zagotować całość. Z takiej ilości cukru powstaje dość słodki kompot (jak dla osoby, która nie słodzi), ale moim zdaniem to minimum jakie potrzeba do zachowania właściwości konserwujących. Słoiki umyć, a pokrywk... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu KuchniaWeDwoje.pl

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Czego jeszcze nie wiesz o truskawkach, ciekawostki, kalorie i przepisy!

Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.