Podczas ostatniego grzybobrania najwięcej uzbierałam maślaków i takie wylądowały w słoiczku. Bardzo je lubię. Składniki: oczyszczone i obrane maślaki - należy zdjąć skórkę z kapeluszy Zalewa: 3 szklanki wody 2/3 szklanki octu 10% 1 łyżeczka soli 4 łyżki cukru 1 liść laurowy Do każdego słoika: 1-2 krążki cebuli 2-3 ziela angielskie 1/4 łyżeczki ziaren gorczycy Sposób wykonania: 1. Do marynowania wybieram te małe okazy grzybów. Większe kroję na pół, a całkiem duże przeznaczam na suszenie. 2. Oczyszczone grzyby ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...