Dżem truskawkowy z pektyną

Dżem truskawkowy z pektyną

Dżem truskawkowy z pektyną

 W ubiegłym roku zrobiłam swój pierwszy dżem z pektyną, był to dżem wiśniowy. I po prostu się zakochałam. Tego typu dżem to mój zdecydowany faworyt! W tym sezonie zamierzam zrobić więcej takich domowych dżemów. Na pierwszy ogień poszły truskawki.  Składniki: 2 kg truskawek 23 g pektyny w proszku 1 kg cukru - dałam około 70-80 dag bo truskawki były naprawdę słodkie  2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób wykonania: 1. Umyte i odszypułkowane truskawki umieścić w garnku z grubym dnem. Zagoto... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kuchnia domowa Ani

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Czego jeszcze nie wiesz o truskawkach, ciekawostki, kalorie i przepisy!

Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.