W ubiegłym roku zrobiłam swój pierwszy dżem z pektyną, był to dżem wiśniowy. I po prostu się zakochałam. Tego typu dżem to mój zdecydowany faworyt! W tym sezonie zamierzam zrobić więcej takich domowych dżemów. Na pierwszy ogień poszły truskawki. Składniki: 2 kg truskawek 23 g pektyny w proszku 1 kg cukru - dałam około 70-80 dag bo truskawki były naprawdę słodkie 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób wykonania: 1. Umyte i odszypułkowane truskawki umieścić w garnku z grubym dnem. Zagoto... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...